U Tiršovoj izlečeno 50 kovid pacijenata, dr Dučić govori o najvećim izazovima
   11 Jan 2021, 10:14    Beograd    RTS    Elena Marjanović


U Tiršovoj izlečeno 50 kovid pacijenata, dr Dučić govori o najvećim izazovima

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je za RTS da je od marta do pre nekoliko dana 12 odsto zdravstvenih radnika bilo zaraženo virusom. Od početka pandemije lečili smo oko 50 pacijenata sa kovid infekcijom, sedam je zahtevalo respirator i svi ti pacijenti su uspešno izlečeni, istakao je Dučić. U ovom trenutku imamo jednog kovid pacijenta, rekao je Dučić.

U nedelju su vakcinu primili i oni koji brinu o zdravlju najmlađih pacijenata u klinici u Tiršovoj.
  Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je za RTS da nijedan zdravstveni radnik koji je juče vakcinisan Fajzerovom vakcinom nije prijavio neželjene reakcije, već samo laganu nelagodnost, ali nije bilo ozbiljnijih promena. "Vakcinisli smo sve zainteresovane zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje, jedan broj zdravstvenih radnika se opredelio za rusku vakcinu", rekao je Dučić. Dučić kaže da je od početka epidemije, od marta do pre nekoliko dana, 12 posto zdravstvenih radnika bilo zaraženo virusom, manje od 10 odosto je zahtevalo bolničko lečenje i niko nije bio na jedinici intezivnig lečenja. Tiršova nije kovid bolnica, na početku pandemnije, KBC "Dragiša Mišović" je predviđen bio za lečenje kovid pacijenata, a Dečja klinika, Institut za majku i dete za najteže pacijente koji zahtevaju jedinicu intenzivnog lečenja. Od početka pandemije lečili smo oko 50 pacijenata sa kovid infekcijom, od tih 50, sedam je zahtevalo respirator i svi ti pacijenti su uspešno izlečeni i otpuđteni na kućno lečenje, nije bilo smrtnih slučajeva, rekao je Dučić. U ovom trenutku imamo jednog kovid pacijenta, kaže doktor Dučić. Reč je o dečaku koji je operisao tumor mozga i dok je bio na kućnom lečenju zaražen je koronavirusom - sada je u dobrom opštem stanju. "Nismo primarna ustanova za lečenje kovid pacijenata, imamo otprilike isti broj pacijenata, broj kovid pacijenata za sve ovo vreme je ravnomeran", kaže Dučić.

Prijemi, pregledi, operacije u nekovid sistemu

"Imali smo preko 112.000 pregleda prošle godine, 14.500 je bilo hospitalizovano, 3.500 operacija, i oko 3.000 manjih hirurških intervencija. U odnosu na prethodnu godinu imali smo manje pacijenata, kada su bili pikovi epidemije, mi smo smanjivali posaao da ne bi kovid ušao u sistem", rekao je Dučić. Deo kadra je bio u kovid sistemu. "Naši anesteziolozi su išli na ispomoć u bolničko-kliničke centre, i u Batajnicu i naše medicinske sestre su išle u ispomoć", istakao je on.

Najveći izazovi

Prema njegovim rečima, najveći izazov je bio da ne budu ugroženi drugi pacijenti zbog kovid pandenije. "Imamo obavezu da lečimo pacijente, decu koja imaju bolest i ne mogu da čekaju. Dete koje ima tumor, pacijenti čije bi odlaganje lečenja uticalo na loš kvalitet života - oni su bili odmah zbrinjavani", podvukao je Dučić. Govoreći o tome da li je umoran, Dučić kaže da fizički nisu radili više nego prethodnih godina, ali ljudi su u hroničom strahu od bolesti, strahu da ne zaraze svoje najbliže, kolege, pacijente i to iscrpljuje. Početak vakcinacije za većinu zdravstvenih radnika predstavlja pozitivno rešenje za pandemiju, istakao je direktor Tiršove. Prema njegovim rečima, vakcina je kao početak kraja svega ovoga. "Opredelili smo se da se bavimo ovim poslom. Malo se broj radnika žali, dobrovoljno su se javljali da idu u kovid centre, čak i više nego što je trebalo, odlično rade posao za koji su školovani, ponosam sa na njihov rad", zaključio je dr Siniša Dučić.Slične vesti

Call centar za prijavu za vakcine

21 Jan 2021, 17:03

Svi građani koji žele da se prijave za vakcinaciju, pored portala e-uprava i broja telefona 0800-222-334, mogu da se prijava…

Broj novoobolelih još manji

21 Jan 2021, 15:47

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac zabeleženo 44 nova slučaja korona virusa na teritoriji koju pokriva…

Stiglo još 3600 doza kineske vakcine

21 Jan 2021, 14:47

U Požarevac stiglo jos 3600 doza kineske vakcine koje će biti raspoređene u oba okruga. Požarevac dobio još 990 doza.

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista