U SUSRET ATINSKOM MARATONU
   6 Nov 2017, 14:12    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


U SUSRET ATINSKOM MARATONU

ČLANOVI MARATON TIMA POŽAREVAC 9. NOVEMBRA PUTUJU U ATINU DA BI 12. NOVEMBRA BILI UČESNICI JEDNOG OD NAJVEĆIH I NAJVAŽNIJIH MARATONA NA SVETU
Maraton tim Požarevac je osnovan početkom februara 2017. godine, po ideji Dragana Milića Ćele.Ovu ideju podržalo je mnogo rekreativaca i trkača. Povodom predstojećeg maratona u Atini  razgovarali smo sa dvojicom članova Maraton tima Požarevac koji će biti učesnici ove važne trke.  Slobodan Jotić i Mihajlo Gajić su podelili svoje impresije o predstojećem događaju a saznali smo šta je to što ih posebno motiviše da budu učesnici ovakvih događaja.A kada su u pitanju treninzi  i pripreme za ovakve maratone naglasili su da imaju problem jer u Požarevcu ne postoji trim staza pa trče i treniraju na hipodromu, Čačalici i lokalnim putevima.Pored ove dvojice članova Maraton tima Požarevac, u Atinu putuju i Nebojša Pućo, Ivan Ajdačić, Ivan Milovanović, a sa njima putuju i dve dame iz Požarevca, Ljiljana Jovanović Todorović i Aleksandra Milosavljević.Biti učesnik Atinskog maratona san je svakog trkača.
KAKO JE NASTAO MARATON? MARATONSKI MIT

Verovatno ste već čuli priču o grčkom glasniku Filipidesu, koji je trčao 42km od maratonskog polja do Atine kako bi javio građanima Atine da je grčka vojska savladala nadmoćne Persijance. Po ovoj legendi Filipides je trčao pod punom opremom, stigao u Atinu, izgovorio reči: “Radujte se, mi smo pobedili!” i umro. Od tada je simbol nenadmašenog sportiste jer je pokazao za kakve je sve poduhvate čovek spososban.
Istorijske činjenice nam pričaju nešto drugačiju ali ne manje interesantnu priču. Filipides je trčao od Atine do Sparte kako bi pozvao Spartance u pomoć protiv  Persijanaca. Spartanci su ga odbili zbog verskog praznika, pa je morao da trči nazad do Atine da javi ovu lošu vest.U samom početku maratonska trka se trčala na Olimpijskim igrama na stazi koja je bila dugačka oko 40km, što nije tačna  dužina najkraćeg puta od Atine do maratonskog polja, već dužina okolnog i ravnijeg puta.
Današnja zvanična distanca od 42 kilometra i 195 metara je prvi put trčana na Olimpijadi u Londonu 1908. a, prihvaćena je od strane IAAF tek 1921.

 Slične vesti

Trka legionara menja režim saobraćaja u Kostolcu

6 Sep 2023, 17:37

Centar za kulturu „Kostolac” iz Kostolca, u saradnji sa Sportskim savezom Grada Požarevca, u subotu 9. septembra…

Sanja Jovanović i Denis Firulović najbolji u kostolačkom polumaratonu

10 Sep 2022, 14:17

Kostolac i Viminacium bili su domaćini šeste Trke legionara. Kostolački polumaraton ove godine je okupio oko 180…

Polumaraton zatvara kostolačke ulice

9 Sep 2022, 9:28

Centar za kulturu „Kostolac“ iz Kostolca, u saradnji sa sportskim udruženjem „Maraton tim Požarevac“,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista