U Srbiji nema dovoljno transplantacija, lista čekanja sve duža
   9 Jan 2023, 9:37    Beograd    rts    Elena Marjanović


U Srbiji nema dovoljno transplantacija, lista čekanja sve duža

Iako jedno da u najtežem trenutku može da znači spas i produžetak više od pet, šest, osam života - u Srbiji nema dovoljno transplantacija. Lista čekanja je sve duža.


Prof. dr Zoran Dragišić kaže da je razgovarao sa majkom njegove supruge, taštom i njenom sestrom, ni njih dve nisu imale ni trenutak dvoumljenja, da li organe dati ili ne, i ostalo mu je do dan danas, skoro je peta godina od tada, jedna rečenica majke njegove supruge: "Pa da njeno srce će nastaviti da živi".Posle iznenadnog pucanja krvnih sudova u glavi Zoranove supruge Branke, lekari Neurohirurgije Urgentnog centra nisu uspeli da joj pomognu. Najhumanija odluka u najtežem trenutku pomogla je da životi nekih njima nepoznatih ljudi budu spaseni i produženi.


"Bolje da ti organi nastave da žive nego da ih da tako kažem bacite u zemlju, ili da ih, ja sam kremirao moju Branku, mnogo je bolje da njeno srce kuca, da njeni bubrezi pomognu, da rožnjače nekome pomognu da gleda, nego da sam ih spalio u krematorijumu. Deo njenog tela je nastavio da živi, evo pred crkvom smo, verujem da je njena duša u raju i da nas gleda i da je srećna što je njeno zemno telo pomoglo da se nekome produži život", ističe Dragišić.


A danas 36-ogodišnjem Lazaru, 2001. godine pomogla je majka, koja mu je darovala bubreg.


Transplantacija je urađena u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Međutim, 11 godina kasnije ponovo je morao na dijalizu.


Pošto u Srbiji nema transplantacija, prikuplja novac za odlazak u Belorusiju. Možete ga podržati slanjem poruke 1400 broj 3030.


"Meni je sada to kao večnost, svaki drugi dan idem na dijalizu, nema praznika, Nove godine, moje telo posle dijalize nije isto, bude izmereno, posle dijalize nisam za aktivnosti, treba mi odmor. I to je oko 60.000 evra za transplantaciju, plus analize, troškovi boravka, mnogi i su otišli da žive tamo", ispričao je Lazar.


Nadu, ističe, ne gubi nikad.Nadu ne gubi ni oko 2.000 pacijenata u Srbiji koji u ovom trenutku čekaju na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjača. Na listi čekanja je i više od 30-oro dece.Slične vesti

HPV vakcinu treba da prime i dečaci

4 Feb 2023, 10:48

U Srbiji, rak grlića materice svake godine odnese najmanje 700 života, a pogađa više od 1.400 žena. Zbog toga je Srbija…

Počinje nacionalna kampanja "Rak je izlečiv 2"

3 Feb 2023, 9:51

Na svetski Dan borbe protiv raka, u subotu, 4. februara, simbolično u pet do 12 biće ozvaničen početak nacionalne kampanje…

Svaki peti tinejdžer bar jednom probao elektronsku cigaretu

31 Jan 2023, 13:04

Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava više od tri decenije. Svake godine u svetu usled upotrebe…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista