U Srbiji na svakih 100.000 stanovnika nedostaje 800 medicinskih sestara
   22 Sep 2023, 9:15    Beograd    rts    Elena Marjanović


U Srbiji na svakih 100.000 stanovnika nedostaje 800 medicinskih sestara

Svetska istraživanja pokazuju da oko 80 odsto svih procedura i intervencija u zdravstvu - urade medicinske sestre. One su desna ruka i lekarima i pacijentima, iako se na njih prvo ljutimo i mi i lekari. Srbija bi, prema evropskim standardima, trebalo da ima duplo više medicinskih sestara. Ali, onih koje su školovane. Do tada, septembar je doneo povećanje zarada, a novo se očekuje posle Nove godine.


"Ne leči se samo hirurgijom i lekovima, leči se i pogledom i osmehom i dodirom ruke, i podrškom, i to je najviše na sestrama“, kaže Žana Đurić, glavna medicinska sestra Klinike za neurohirurgiju UKCS.


Do 2030. godine svetu će nedostajati čak 30 miliona medicinskih sestara. U Srbiji je već zabrinjavajuće, jer po evropskim standardima na 100.000 stanovnika neophodno nam je 1.400 medicinskih sestara, imamo ih 600. Mnoge su otišle u inostranstvo.


One koje su ostale, bile su danas na Sedmom nacionalnom kongresu medicinskih sestara i tehničara.


"Moja poruka bi bila za svako ko radi, ko voli da radi svoj posao, da radi, bez obzira na sve, zato sam ja tu 35 godina a da treba nešto da se promeni, treba, u svakom smislu", rekla je Svetlana Cvetković, glavna medicinska sestra Klinike za digestivnu hirurgiju UKCS.


"Sada sam glavna sestra klinike, to iziskuje ogromnu energiju, umeće, mudrost, toleranciju, pažnju, toliko toga što nećemo naći u medicinskim knjigama, ali će nas život i okruženje naučiti da moramo biti sve što sam nabrojala“, rekla je Žana Đurić.


"Sve što sam postigla, dobrim delom, mogu da zahvalim ne smao kolegama, nego upravo medicinskim sestrama“, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.


Žana je sestra 30 godina, završila je Odsek hirurgije na Visokoj medicinskoj školi, radila je i u intenzivnoj nezi, i u operacionoj sali. I ona i predsednica Udruženja "Sestrinstvo“ poručuju - brzo se može do rešenja svih problema.


"Donošenje zakona o sestrinstvu u okviru Zakona o zdravstvenoj zaštiti rešava sva ova pitanja, uređuje sestrinstvo kao profesiju - kompletno, od obrazovanja pa sve do onoga što nas muči“, kaže Marija Galić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara UKCS " Sestrinstvo".


A boli ih i muči - i plata, i uslovi rada, i to što ih nema dovoljno, ali i to što su prekvalifikacije taj problem dodatno zakomplikovale.


"Svako može da bude, od taksiste, do frizerke, do fakultetski obrazovanih, koji nemaju svoj posao u struci. Mogu da nam pomognu ali kao pomoćni radnici, a ne kao medicinske sestre“, kaže Svetlana Cvetković.

"Ne želim da nekoga prozovem ili da kažem da ne radi dobro svoj posao, ali radi se o tome koliko je znanje prisutno pre nego što krenu da rade, koliko poznaju zdravog čoveka da pruže pomoć bolesnom čoveku“, kaže Žana Đurić.


Zato će ministarstva zdravlja i prosvete napraviti spisak i proveriti akreditacije ustanova koje se bave edukacijom. Biće proverena i svaka prekvalifikacija.


"Sestre su jako neraspoložene kada su upitanju ove prekvalifikacije. Mislim da apsolutno moramo vratiti poštovanje sestrinskoj profesiji, ili ćete učiti četiri godine, ili nemojte da se zovete medicinska sestra. Mislim da će sa povećanjem plata, prvo 5 posto sada a onda i 10 posto posle Nove godine, njihov položaj u materijalnom smislu biti bolji, naravno, uvek moramo raditi na što boljim radnim uslovima“, poručuje ministarka Grujičić.


Najavljuje i da će sve sestre koje su radile tokom kovida, dobiti posao na neodređeno vreme i da će nekom budućom sistematizacijom biti osnovano i Odeljenje za sestrinstvo u Ministarstvu zdravlja.Slične vesti

U Domu zdravlja Golubac 19. maja preventivni pregledi građana

18 May 2024, 13:21

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju 19-og maja  u Domu zdravlja…

Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Požarevac

17 May 2024, 12:16

Opšta bolnica Požarevac i Dom zdravlja organizuju besplatne preventivne preglede, radi blagovremenog otkrivanja stanja…

Najveće pretnje po oči dijabetes i plava svetlost, čim primetite problem sa vidom obratite se oftalmologu

17 May 2024, 10:46

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 2,2 milijarde ljudi suočava se sa nekim oblikom oštećenja vida,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoStipendije Grada Požarevac za…

U Gradskom zdanju Grada Požarevca potpisani su ugovori za dodelu još 17 stipendija…

23 May 2024, 12:20

Vremenska prognozaPrognoza za petak, 24. maj 2024.

SRBIJA: U petak se nastavlja nestabilno vreme sa promenljivom oblačnošću…

23 May 2024, 11:56

EkonomijaZlato, tradicionalni čuvar vrednosti…

Cena zlata duže vreme je na istorijskom maksimumu. Profesor Zoran Pavlović, ekonomski analitičar…

23 May 2024, 10:41

Kursna lista