U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi
   15 Aug 2022, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše obolelih je u Beogradu. Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da u oko 80 odsto slučajeva zaraza prođe bez ikakvih simptoma, dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa, ali da se kod jedan odsto osoba razviju veoma ozbiljni simptomi koji zahtevaju hospitalizaciju.


Na teritoriji Beograda registrovano 11 slučajeva sa ozbiljnim oblikom groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula.


Doktorka Ivana Begović Lazarević objašnjava da groznica Zapadnog Nila u oko 80 odsto slučajeva prođe bez ikakvih simptoma.


"Osobu je ujeo zaraženi komarac, ona ima infekciju, ali bez ikakvih simptoma, ni ne zna da je inficirana", dodaje doktorka.


Dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa – povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, povraćanje, prolazne ospe po telu, uvećane limfne žlezde. "Otprilike za nedelju do dve dana oni se potpuno oporave", navodi.


"Nažalost, manje od jedan odsto osoba koje dobiju infekciju imaju mnogo ozbiljnije simptome, jako intenzivne glavobolje, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, konvulzije, paraliza i takvi slučajevi zahtevaju obaveznu hospitalizaciju. Terapija je simptomatska da bi im se ublažile tegobe", objašnjava doktorka.


Navodi da je svih 11 težih slučajeva groznice Zapadnog Nila u Beogradu hospitalizovano na Infektivnoj klinici, a uglavnom su to osobe starije od 50 godina.


"Najviše su u riziku naši stariji sugrađani sa pridruženim bolestima pluća i srca", kaže Begović Lazarevićeva.


Na pitanje kako da se zaštitimo, doktorka kaže da je najvažnije da se zaštitimo od uboda komaraca tako što ćemo nositi duge rukave, nogavice, kao i da izbegavamo boravak u prirodi kada su komarci najaktivniji – zoru i predveče.


"Ako imamo otkrivene delove tela da ih tretiramo repelentima, da boravimo u klimatizovanim prostorijama ili da imamo komarnike tj. mrežice na prozorima i vratima, a ako građani imaju dvorište bar jednom nedeljno da prazne posudice u kojima drže saksije, kao i one u kojima daju hranu ljubimcima, ako imaju burad ili kante da ih prazne, jer se tu skuplja voda i komarci polažu jaja", navodi doktorka.


Dodaje i da grad Beograd preduzima sistematsko zaprašivanje komaraca, kako bi se larve i odrasle jedinske sistematski uništili.Slične vesti

Institut za primenu nuklearne energije razvio prvi test na borna virus

4 Apr 2024, 11:00

U godinama pandemije i te kako smo uvideli koliko su nam važna naučna otkrića. Na nekima od njih radi i Institut za primenu…

Savet lekara: Umerenost u jelu i piću i tokom praznika

29 Dec 2023, 12:22

Preterivanje u jelu i piću česta su pojava tokom praznika, stoga ne čudi što zdravstvene ustanove u novogodišnjoj…

Oprez zbog groznice Zapadnog Nila do kraja avgusta, simptomi se javljaju do dve nedelje nakon uboda

31 Jul 2023, 11:34

Kod dvoje ljudi iz Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista