U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi
   15 Aug 2022, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše obolelih je u Beogradu. Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da u oko 80 odsto slučajeva zaraza prođe bez ikakvih simptoma, dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa, ali da se kod jedan odsto osoba razviju veoma ozbiljni simptomi koji zahtevaju hospitalizaciju.


Na teritoriji Beograda registrovano 11 slučajeva sa ozbiljnim oblikom groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula.


Doktorka Ivana Begović Lazarević objašnjava da groznica Zapadnog Nila u oko 80 odsto slučajeva prođe bez ikakvih simptoma.


"Osobu je ujeo zaraženi komarac, ona ima infekciju, ali bez ikakvih simptoma, ni ne zna da je inficirana", dodaje doktorka.


Dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa – povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, povraćanje, prolazne ospe po telu, uvećane limfne žlezde. "Otprilike za nedelju do dve dana oni se potpuno oporave", navodi.


"Nažalost, manje od jedan odsto osoba koje dobiju infekciju imaju mnogo ozbiljnije simptome, jako intenzivne glavobolje, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, konvulzije, paraliza i takvi slučajevi zahtevaju obaveznu hospitalizaciju. Terapija je simptomatska da bi im se ublažile tegobe", objašnjava doktorka.


Navodi da je svih 11 težih slučajeva groznice Zapadnog Nila u Beogradu hospitalizovano na Infektivnoj klinici, a uglavnom su to osobe starije od 50 godina.


"Najviše su u riziku naši stariji sugrađani sa pridruženim bolestima pluća i srca", kaže Begović Lazarevićeva.


Na pitanje kako da se zaštitimo, doktorka kaže da je najvažnije da se zaštitimo od uboda komaraca tako što ćemo nositi duge rukave, nogavice, kao i da izbegavamo boravak u prirodi kada su komarci najaktivniji – zoru i predveče.


"Ako imamo otkrivene delove tela da ih tretiramo repelentima, da boravimo u klimatizovanim prostorijama ili da imamo komarnike tj. mrežice na prozorima i vratima, a ako građani imaju dvorište bar jednom nedeljno da prazne posudice u kojima drže saksije, kao i one u kojima daju hranu ljubimcima, ako imaju burad ili kante da ih prazne, jer se tu skuplja voda i komarci polažu jaja", navodi doktorka.


Dodaje i da grad Beograd preduzima sistematsko zaprašivanje komaraca, kako bi se larve i odrasle jedinske sistematski uništili.Slične vesti

Sincicijalni virus najčešće se javlja kod odojčadi i dece do druge godine života

26 Nov 2022, 10:16

Svake jeseni i zime, pedijatri se suočavaju sa sincicijalnim virusom, koji najviše pogađa najmlađu populaciju –…

Koji su simptomi sezonskog gripa i kako da poboljšate svoj imunitet

12 Nov 2022, 10:08

Početkom nedelje, u Srbiji je zabeležen prvi slučaj sezonskog gripa, odnosno infekcije virusom tipa A-H1. Infekcija virusom…

Hospitalizovano 13 osoba obolelih od groznice Zapadnog Nila

14 Sep 2022, 11:22

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga trenutno je hospitalizovano 13 osoba obolelih od groznice Zapadnog Nila,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

EkonomijaPovršinski kop „Drmno“: Efikasan…

Efikasan rad objekata za isušivanje Površinskog kopa „Drmno“. Za…

30 Nov 2022, 10:03

Kursna lista