U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi
   15 Aug 2022, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše obolelih je u Beogradu. Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da u oko 80 odsto slučajeva zaraza prođe bez ikakvih simptoma, dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa, ali da se kod jedan odsto osoba razviju veoma ozbiljni simptomi koji zahtevaju hospitalizaciju.


Na teritoriji Beograda registrovano 11 slučajeva sa ozbiljnim oblikom groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula.


Doktorka Ivana Begović Lazarević objašnjava da groznica Zapadnog Nila u oko 80 odsto slučajeva prođe bez ikakvih simptoma.


"Osobu je ujeo zaraženi komarac, ona ima infekciju, ali bez ikakvih simptoma, ni ne zna da je inficirana", dodaje doktorka.


Dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa – povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, povraćanje, prolazne ospe po telu, uvećane limfne žlezde. "Otprilike za nedelju do dve dana oni se potpuno oporave", navodi.


"Nažalost, manje od jedan odsto osoba koje dobiju infekciju imaju mnogo ozbiljnije simptome, jako intenzivne glavobolje, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, konvulzije, paraliza i takvi slučajevi zahtevaju obaveznu hospitalizaciju. Terapija je simptomatska da bi im se ublažile tegobe", objašnjava doktorka.


Navodi da je svih 11 težih slučajeva groznice Zapadnog Nila u Beogradu hospitalizovano na Infektivnoj klinici, a uglavnom su to osobe starije od 50 godina.


"Najviše su u riziku naši stariji sugrađani sa pridruženim bolestima pluća i srca", kaže Begović Lazarevićeva.


Na pitanje kako da se zaštitimo, doktorka kaže da je najvažnije da se zaštitimo od uboda komaraca tako što ćemo nositi duge rukave, nogavice, kao i da izbegavamo boravak u prirodi kada su komarci najaktivniji – zoru i predveče.


"Ako imamo otkrivene delove tela da ih tretiramo repelentima, da boravimo u klimatizovanim prostorijama ili da imamo komarnike tj. mrežice na prozorima i vratima, a ako građani imaju dvorište bar jednom nedeljno da prazne posudice u kojima drže saksije, kao i one u kojima daju hranu ljubimcima, ako imaju burad ili kante da ih prazne, jer se tu skuplja voda i komarci polažu jaja", navodi doktorka.


Dodaje i da grad Beograd preduzima sistematsko zaprašivanje komaraca, kako bi se larve i odrasle jedinske sistematski uništili.Slične vesti

Oprez zbog groznice Zapadnog Nila do kraja avgusta, simptomi se javljaju do dve nedelje nakon uboda

31 Jul 2023, 11:34

Kod dvoje ljudi iz Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koje…

U Srbiji dva slučaja groznice Zapadnog Nila, u Braničevskom okrugu nema

27 Jul 2023, 12:18

U sredu, 26. jula, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ registrovao je dva slučaja Zapadnog…

Dolazi zima, a sa njom i česte upale sinusa

6 Dec 2022, 9:36

Ovih dana sve više pacijenata ima upalu sinusa jer smo iz toplog vremena „uskočili“ u hladne dane, a…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista