U selu Duboka na današnji dan Trojicu zanimljiv narodni običaj padanja žena u trans
   20 Jun 2021, 13:36    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U selu Duboka na današnji dan Trojicu zanimljiv narodni običaj padanja žena u trans

U naselju Duboka kod Kučeva, zanimljiv narodni običaj, "padanje" žena u trans na crkveni praznik Duhovi-trojicu, održao se do danas u izvođenju pagamske igre članova KUD-a "Rusalje'' iz Duboke. 

Selo Duboka, u opštini Kučevo, mnogi prepoznaju po običaju jedinstvenom u svetu koji se održao do današnjeg dana. Reč je o padanju žena u trans,pojavi kojoj nauka još nije otkrila pravi uzrok. Padanje se dešava isključivo za crkveni praznik Duhovi (trojica) i u prisustvu posmatrača. Mnogi misle da je padanje u trans posledica autosugestije i to zasnivaju na tome što se padalice obeznanjuju tek kad jedna od druge čuju prodoran vrisak.

Postoje mnoge legende kako su nastale rusalje. Najverovatnija je ona koja govori o tugovanju Duhovskih ,,kraljica’’ na brdu Bložu. Naime, od davnina postoji jedan vrlo zanimljiv narodni običaj-igre Duhovskih ,,kraljica’’. Osam devojaka obučenih u belo, sa niškama talira na grudima, tokama i lažnim dijademama predvođenih starijom ženom i jednim starijim čovekom, pođu od kuće do kuće. Dve devojke imaju u rukama isukane hanhare. Kad stignu pred nečiji dom,čovek uđe unutra i upita domaćina da li želi da mu se ,,igra za sreću i zdravlje’’ nekog ukućanina. Ako domaćin pristane, onda ,,kraljice’’ ulaze u dvorište i otpočinju svoju igru oko onoga čije se zdravlje i sreća želi.

To su obično deca. Kraljice se podele na dve grupe, u svakoj grupi su po dve devojke. Onaj za koga se igra sedne na stolicu, a grupa devojaka stanu naspram njega i pevanjem daju takt dvema devojkama sa hanharama koje ritmički poigravaju u prostoru od trojke do trojke. Na kraju igre stanu do onoga na stolici i iznad glave mu ukrste hanhare. Domaćin im da bakšiš i kraljice odlaze dalje. Kad završe s jednim selom, putuju u drugo. Priča se da su se jednom susrele dve grupe, pa kako je bilo sramota da se jedna drugoj s kloni s puta, to se one potuku i sve izginu.

Za jednom "kraljicom’’ koja je bila iz Duboke mnogo se žalilo. Kad su joj sledeće godine davali pomen na Duhove, neka njena rođaka se toliko ražalostila da je pala u nesvest. Istom prilikom sledeće godine u nesvest padne više žena. I tako iz godine u godinu bilo ih je sve više.

Običaj se održao do današnjih dana, ali je ostala njihova igra. Već nekoliko  decenija u okviru tradicionalne Smotre narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” Dubočke rusalje ili žene padalice redovno izvode svoje rituale na javnoj pozornici pred nekoliko hiljada posetilaca. Doktor Radovan N. Kazimirović u svojoj knjizi “Tajanstvene pojave u našem narodu” zapisao je da je svojevremeno posmatrao psihološki Hristinu Radula Grasilovića devetnaestogodišnju nevestu koja je u sebi osetila da će za vreme Duhova sigurno pasti u trans dok je Jana, žena Andrije Grasilovića “padala” punih devet godina. To je prema Kazimiroviću pošlo za rukom i Mariji Brsalović iz Ševice, Zorki Paunovoj, Kumriji Jovana Plještića. Ovu poslednju  izlečio je, navodno, od “rusaljske bolesti” Pop Janko. 

Prastari kult rusalja tokom vremena je pretrpeo društvene transformacije, ali nije prestao ni do današnjeg dana. U čudnom pevanju i jaukanju za vreme transa rusalje najžešće pominju, što je vrlo neobično, svog svekra a u zanosu vide na onom svetu mnoge neobučene osobe. Mnoge rusalje iz ovog kraja odbijale su uporno da se “izleče”  čitanjem jevanđelja po manastirima.

Padalice se pomoću vode iz Dubočke reke koja se smatra “Sprskim Jordanom”, a koja čini mađijsko dejstvo povraćaju ponovo u realnu svest. Uz zvuke čarobne frule rusalje razgovaraju sa duhovima, a u tom trenutku zmije se krote i izlaze iz svojih rupa, veruje se u ovom delu Istočne Srbije. Uz to, za vreme transa rusalje uopšte ne reaguju na ubod igle koje je svojevremeno vršio doktor Milorad Dragić, poznati ispitivač narodnog života u Srba. To je zato što su rusalje neosetljive na ubod u metapsihičkom stanju.

Naučni radnici zasad nemaju prava objašnjenja za fenomen žena rusalja iz Duboke. Ko želi da ih vidi na delu to može doživeti prilikom nastupa članova KUD-a ,,Rusalje'' koje izvode ovu pagamsku igru i kada izbliza mogu posmatrati  njihovu više vekova staru ritualnu igru.

Članica KUD-a iz Duboke  koja učestvuje u ovom ritualu kaže da kod trećeg kruga rusaljka se polako budi i u njoj počinje borba između ovozemaljskog i onog sveta.Smatra se da dok je u ttansu komunicira sa preminulom familijom ali ona ništa o tome nezna i ne sećase. Nju podižu momci koji je drže dok kolovođa i kec  ukrštaju mačeve u obliku krsta i kroz njih sipaju svetu vodicu kojom je umivaju i tako je tri puta obrnu suprotno kazaljkama na satu.Kada rusaljki bude bolje nanstavlja se narodno veselje uz kolo gde svi zajedno zaigraju.

Prema kazivanju meštana Duboke, i prema sećanjima, poslednji put da rusalja padne spontano u trans dogodio se pred Drugi svetski rat.
 
                                                           Dve kraljice
U Duboki je još živo predanje o dvema devojkama – kraljicama koje su se potukle na dan Duhova pred Dubočkom pećinom. Jedna od njih proklela je Dubočane i rekla “ Da Bog da, kako ja ovde pala tako i svaki iz ovog mesta o ovom danu da pada”. Na Biljanin petak sa jednog pećinskog mesta kaplje kap po kap voda samo tog dana i nikad više. Narod veruje da su to suze za ubijenom kraljicom. Kako smo čuli od najstarijih dubočana , ritual koji smo nasledili od naših pradedova i prababa,kao i što samo legenda kaže,govori se  o dveju kraljica koje se zvale  Planinka i Zlatinka borile se  na obroncima Dubočkih brda i planina.U ravnopracvnoj borbi više sreće je imala Planinka, jer  je Zlatinka bila ranjena i zarobljena,a njene ratnice Slične vesti

U Kučevu se danas održava veliki narodni vašar Kalinić

11 Aug 2022, 14:12

U Kučevu  se danas održava  ovogodišnji Kalinic vašar na kome je bilo puno robe različitog kvaliteta…

Ivanjdanski vašar zatvorio deo grada

7 Jul 2022, 12:01

Tradicionalni Ivanjdanski vašar i ove godine u požarevcu. trodnevna svečanost zatvorila deo grada

Ivanjdanski…

Venčić od poljske trave i cveća simbol Ivanjdana

7 Jul 2022, 11:59

Obeležje Ivanjdana svakao je venčić od poljskog bilja i cveća koje samo po sebi nosi sve najlepše boje leta.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista