U SELU CVEĆARA KUSIĆU  ODRŽAN 15 FESTIVAL CVEĆA I MEDA
   2 May 2018, 12:09    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U SELU CVEĆARA KUSIĆU ODRŽAN 15 FESTIVAL CVEĆA I MEDA

U pečkom naselju Kusiće,u Opštini Veliko Gradište održan je ovogodišnji tradicionalni 15.Festival cveća i meda na kome je uzelo učešće oko tridesetak  proizvođača koji su svoje štandove postavili u centru sela,a neki su  izložili cveće i ispred svojih  porodičnih kuća i dvorišta.

U okviru  male oaze cveća i zelenila u Kusiću je izloženo baštensko cveće, rasadni materijali, ukrasno bilje, dekorativni materijali, kao i proizvodi za negu i održavanje cveća.                
Ovaj, tradicionalni sajam, posvećen kućnom i baštenskom cveću i pčelarskim proizvodima,  organizovali  su Opština Veliko Gradište, Turistička organizacija, Kulturni centar i Mesna zajednica Kusiće.

Otvrajući festival u Kusiću.Slađan Marković,zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište je rekao
da obećanje predsednika opštine Dragana Milića dato na prošlogodišnjem festivalu cveća, tri puta po 100 hiljada dinara bespovratnih sredstava za vredne cvećare iz Kusića, je ispunjeno. Konkurs je raspisan i ta sredstva bi trebalo da budu na računu Udruženja cvećara, a potom podeljena cvećarima.


          -U planu su i drugi projekti sa Udruženjem cvećara i Udruženjem građana kako bi Kusiću dali pravi značaj. Prvi ste počeli sa manifestacijom, drugi su vas kopirali. Ovo je najslađa ,najveselija, najšarenija manifestacija i održava se na početku gradištanskog kulturno-turističkog leta. Kada ste vi pokrenuli manifestaciju otpočeo je i uspon turizma u Velikom Gradištvu sa svim potencijalima koje naša opština ima“, dodao je Marković.


            Organizator ove lepe manifestacije Mesna zajednica Kusiće  pre deceniju ipo bilo je selo povrtara,a danas je poznato kao selo cvećara gde se gajenjem i proizvodnjom cveća zbog veće zarade bavi skoro 90 odsto domaćinstava.


           -Nekoliko entuzijasta i cvecara pokrenuli su inicijativu o organizovanju ove lepe manifestacije i evo ona traje već 15 godina.Kusiće je dans centar sveta što se tiče cveća i nadam se da će tako ostati i u narednim godinama.Apelujem na mlade iz sela da se uključe više u organizovanje ove pa i drugih manifestacija,jer je to u interesu našeg sela,kaže Saša Stokić, predsednik Mesne zajednice Kusiće..


           Među odgajivačima cveća je i porodica Slaviše Perića iz Češljeve Bare koja se bavi cvećarstvom već pet godina.Poseduje tri plastenika od kojih u jednom ima i podno grejanje.
           Ovo je idealna prilika za izlagače da se sretnu i razmene iskustva u vezi sa uzgajanjem cveća i pravilnim održavanjem, kao i za posetioce da uživaju u nesvakidašnjem cvetnom prizoru i čuju savete o rasađivanju, gajenju i prehrani cveća.
 
          -O samoj proizvodnji i plasmanu cveca je široka i raznolika priča,ali u principu uz jedan marljivi  i konstantan rad proizvode i plasiraju kvalitetne biljke,pravi rasadi i odgovarajuća  veličina može da se i pristojno zaradi. Interesantan proces proizvodnje,pogotivu nas cvećara,koji  da bi došli do proizvodnje,moramo   da tokom cele godine budemo aktivni. To znači da bi naši plastinenici u nepovoljnim i povoljnim vremenskim uslovima  morali da budu prilagođena kako bi se biljka bez problema razvijala,.kaže Slaviša Perić,odgajivač cveća iz Češljeve Bare.

Organizatori su vrednim izlagačima za najlepše ukrašene štandove sa cvećem dodelili prve  tri nagrade Za najuređeniji cvetni štand proglašen je štand učenika Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar’’ Veliko Gradiošte-odelenje u Kusiću,drugu nagradu osvojila je Jovana Milošević i treće Jelena Lukić.


 

 
         U kulturno umetničkom programu nastupili su: dečija grupa ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, OŠ „Ivo Lola Ribar“ Veliko Gradište- odeljenje u Kusiću,i Kulturno-umetnička društva; „Moj zavičaj“  iz Topolovnika i „Stiški biseri“ iz Majilovca .U popodnevnim časovima nastupili su veterani KUD-a “Moj zavičaj” iz Topolovnika i lokalni pevači. Kao veliko finale, izvođači ANIP-a ,,Vllastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradišta spletom igara zatvorili su 15 festival cveća i meda u Kusiću.
Lj.Nastasijević
 
 
 
         
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 Slične vesti

I VIMINACIUM FEST ZATVOREN PROGLAŠENI POBEDNICI

10 Sep 2018, 12:06

SINOĆ JE ZVANIČNO ZATVOREN PRVI VIMINACIJUM FEST MITOVI STARI I NOVI SVEČANOM DODELOM NAGRADA A U ČAST POBEDNIKA FESTIVALA…

NA DESETOM SILAFESTU GRAND PRIX IRANSKOM FILMU ONCE HAMOUN

3 Sep 2018, 23:08

Ovogodišnji festival okupio je desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova…

POCINJE JUBILARNI DESETI SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

22 Aug 2018, 16:42

U Velikom Gradištu, od 26. do 31. avgusta, održaće se 10. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce očekuje niz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoRASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE…

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja…

15 Oct 2018, 23:03

DruštvoOSUMNJIČENA ZA UBUSTVO MAJKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su G.P. (1959) zbog…

15 Oct 2018, 16:58

PoljoprivredaNEDIMOVIĆ: USKORO IZVOZ SRPSKE…

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik…

15 Oct 2018, 14:39

Kursna lista