U RAMU ODRŽANI  JUBILARNI DESETI RAMSKI SUTONI
   19 Aug 2019, 15:42    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U RAMU ODRŽANI JUBILARNI DESETI RAMSKI SUTONI

Proteklog vikenda u naselju Ram na Dunavu,u opštini Veliko Gradište održani su jubilarni deseti  pesnički susreti “Ramski sutoni“.Pre početka ove kulturne manifestacije pesnici,ljubitelji poezije,organizatori i meštani imali su vožnju skelom na Dunavu odakle su posmatrali  Ramsku tvrđavu čija je rekonstrukcija završena i ako još nije  zvanično otvorena za posetioce, koju  je do sada posetilo oko hiljadu ljudi.
Posle plovidbe Dunavom obišli su i tvrđavu, a u večernjim satima na prostoru obnovljene Ramske tvrđave smotru su otvorili zamenica  ambasadora Republike Turske  u Srbiji  Ajše Uzer i zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković.

      Zamenica ambasadora Repuiblike Turske u Srbiji Ajše Uzer istakla je da je  Ramsku tvrđavu posetila do sada dva puta,ali da je fascinirana kako ona sada izgleda i da reka Dunav ima posebno mesto u zajedničkoj istoriji Turske i Srbije kao I posebno mesto u turskoj književnosti .Ona je i najavila dolazak predsednika Turske Erdogana u Srbiju krajem ovog meseca koji će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zvanično otvoriti Ramsku tvrđavu.
 
       -Sigurna sam da će ova tvrđava povećati i turisitku ponudu opštine Veliko Gradište,a čuli ste i da će naš predsednik Erdogan  krajem ovog meseca   posetiti Srbiju kada će  tvrđava biti i zvanično otvorena,rekla je Ajše Uzer.


           U septembru 2013. godine, u saradnji Turističke organizacije Veliko Gradište, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Kulturnog centra, ponovo su održani Ramski sutoni u prostoru karavansaraja, tik uz samu tvrđavu. Od 2014. godine, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište je nosilac manifestacije, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


       -Od tada,siguran sam da su ,,Ramski Sutoni'' pustili svoje korene u oivo kamenito ramsko tlo i noko više neće nikad moći da ih ukine i na bilo na koji način smanji značaj koji oni imaju.Utisci iz ranijih godina govore nam da smo na dobrom putu,da taj doživljaj koji imate u ovom prelepom ambijentu slušate poeziju.U narednim godinama kada budete dolazali videćete nove sadržaje,jer smo već aplicirali kod raznih ministarastava kada je u pitanju untrašnje uređenje same Tvrđave i ona ona bude jedno prelepo mesto,jedna učionica na otvorenom koja će dočekivati pesnike,učenike i turiste,naglasio je otvarajaući ,,Ramske  sutone'',Slađan Marković,zamenik predsednika  Opštine Veliko Gradište.
 
Manifestaciju je osmislila i pokrenula Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić'' iz Velikog Gradišta i ona je netakmičarskog karaktera. Održavala se nekoliko godina među zidinama tvrđave, a potom je nastupila višegodišnja pauza.
             -Ramski susreti su počeli kao manifestacija lokalnog karaktera uz učešće pesnika iz opština Braničevskog upravnog okruga,međutim na našu veliku radost iz godine u godina ona je prerasla i u međunarodnu.Ovo su trenuci kada možemo na različite načine da zabeležimo trenutak sve ovo što govorimo i čujemo večeras i to je zadatak o kome Nareodna biblioteka ,,Vuk Karadžić'' mora najviše da brine.Povodom današnjeg jubileja deset godina Ramskih sutona,biblioteka je  izdala knjigu-zbornik pesama 2016-2019.godine,
Istakla je Milena Dimitrević,direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ iz Velikog Gradišta.
 
      Ovogodišnji program počeo je sa   besedom pesnika Miroslava Maksimovića iz Golupca, a zatim je  usledila pesnička smotra na kojoj se predstavilo 20 pesnika koji su svojim stihovima  oživeli srednjovekovni ambijent, dok je prigodan umetnički program  u izvođenju ansambla ,,Vis Antika''osvežio sećanje na dugu i bogatu istorijsku prošlost o kojoj svedoče zidine Ramske tvrđave i karavansaraja, arheološkog nalazišta Lederata.Učesnicima ove manifestacije podeljene su i Zahvalnice ,,Ramski svitak'' za učešče na pesničkim susretima ,,Ramski sutoni'' u Ramu kod Velikog Gradišta.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

PREDSTVLJANJE KNJIGE PROF. TREBJEŠANINA U POŽAREVAČKOJ BIBLIOTECI

17 Jan 2020, 13:45

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE PROF. DR ŽARKA TREBJEŠANINA REČNIK PSIHOLOGIJE ODRŽAĆE SE U SVEČANOJ SALI NARODNE BIBLIOTEKE…

BIBLIOTEKA U GOLUPCU OSTVARILA SVOJ OVOGODIŠNJI PROGRAM AKTIVNOSTI

19 Dec 2019, 13:38

Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ Golubac od 1995.godine  nastavlja tradiciju Golubačke čitaonice…

PANEL JA GRADITELJKA SVOJE KARIJERE

7 Dec 2019, 13:49

U NARODNOJ BIBLIOTECI "ILIJA M. PETROVIĆ", REALIZOVANA JE PANEL DISKUSIJA „JA – GRADITELJKA SVOJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportMALA ŠKOLA RIBOLOVA 2020

ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA SMUĐ ODŽALA JE PRVI DVOČAS MALA ŠKOLA RIBOLOVA 2020.…

21 Feb 2020, 12:28

Vremenska prognozaPROGNOZA za SUBOTU, 22. Februar…

SRBIJA: U subotu ujutru slab mraz u severnim predelima gde će biti pretežno vedro. Na jugu…

21 Feb 2020, 10:29

DruštvoUDRUŽENJE GRAĐANA ISKORAK O ZAGAĐENJU…

Udruženja građana Iskorak održalo je konferenciju za medija na kojoj su javnosti izneli svoje…

20 Feb 2020, 14:52

Kursna lista