U RABROVU OTVORENA SPOMEN SOBA SLIKARA TOMISLAVA TOTO JOVIĆA
   3 Nov 2019, 17:14    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U RABROVU OTVORENA SPOMEN SOBA SLIKARA TOMISLAVA TOTO JOVIĆA

U okviru peratećih programa ovogodišnjih 18.po redu Pozorišnih svečanosti  ,,Žanki u Čast’’ koje su počele  u  Rabrovo,u opštini Kučevo,u Domu kulture  otvorena je Spomen soba slikara  Tomislava Toto Jovića iz ovog naselja kojeg su likovni kritičari koji su pratili kretanja u naivi Srbije isticali  kao darovitog stvaraoca koji svoje interesovanje za temu udružuje sa izvesnim osećajem za likovne vrednosti motiva, za izvesnu slobodu u postupku u sintetičnom shvatanju stvari.Jović je slikao  prizore iz seoskog života kao i teme  sa naglašenim romantičarskim osećajem prostora.Otvarajući spomen sobu ovog umetnika njegova unuka  I  istoričarka umetnosti Ljiljana Jović rekla je da je Jović svoju karijeru počeo da gradi od malih nogu pa do poznih godina starosti stvarajući svoja umetnička dela do kraj svog života.

         

  -Mi ga znamo i koliko smo pratili i popularisali  njegov rad znamo kao umernika,pre svega kao slikara,mada se bavio i vajarstvom,pokušavao je i njegova bista za koju se nadam da će krasiti ovu spomen sobu je njegovih ruku delo. Započeo je karijeru vrlo skromno,bez nekih visokih ciljeva i neke želje da se dostigne neki visoki domet umetnosti,je po broju dela vrlo skromno. Međutim,upravo ta prva njegova dela su obezbedila njemu trajno,nedoknadivo i nezamenljivo mesto u osnovu i stalnom začetku stvaranja u pravcu samooukog  slikarstva na teritoriji bivše Jugoslavije,ne samo Srbije.Cenile su ga njegove kolege,a to su bili Milić od Mačve,Janko Brašić i mnogi drugi koji su veoma pohvalno govorili o njemu.Trudio se da se predstavi čitavom svetu,njegove slike su putovale biljem Evrope,ali i dalje od toga,kao što  je i on putovao. Obično čovek ima jednu strast u životu,njemu je to bilo slikarstvo, a ako je imao još neku,to je bila strast za putovanje,gde je ceo svoj život proveo putujući i obilazeći razne zemlje,što se može videti i kroz njegova dela,rekla je Ljiljana Jović.


Jović je za sobom ostavio veliki broj radova koje se mogu svrstati  po raznim stilovima a razlikujje se po  tehnikama sa kojima  se bavio i izražavao.


           Inicijativu za  otvaranja ove stalne postavke slika pokrenulo  je Udruženje građana ,,Žanka Stokić’’ iz Rabrova,uz podršku opštine Kučevo koja vodi brigu o kulturnim vrednostima i negovanju narodnih običaja i tradicije.Pored ove Spomen sobe  svog meštanina Tomislava Toto Jovića,u ovom naselju nalazi se i stalna postavka slika ,,Velikani srpskog pozorišta’’.
Lj.NastasijevićSlične vesti

MUZEJSKE DEČIJE RADIONICE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

6 Apr 2019, 12:48

U OKVIRU  IZLOŽBE „MILA MOJA - DEČIJE IGRAČKE OD PRAISTORIJE DO DANAS" NARODNI MUZEJ U POŽAREVCU ORGANIZOVAO…

UMETNOST DALEKOG MEKSIKA U POŽAREVCU

8 Mar 2019, 12:38

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA RADOVA NA PAPIRU AMATE U ORGANIZACIJI NARODNOG MUZEJA POŽAREVAC…

NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

29 Dec 2018, 14:05

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U PETAK 28. DECEMBRA SVEČANO JE OTVORENA NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U ORGANIZACIJI  UDRUŽENJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPREDSTAVLJEN ROMAN USNULI ZMAJEVI…

U DOMU KULTURE U KOSTOLCU U PETAK 15. NOVEMBRA, KAO DEO MANIFESTACIJE NOVEMBARSKI DANI KULTURE,…

18 Nov 2019, 13:35

DruštvoKRAGUJEVAC I POŽAREVAC U HUMANOG…

U PROSTORIJAMA CRVENOG KRSTA POŽAREVAC SU GRAĐANI POŽAREVCA I KRAGUJEVCA DOBROVOLJNO SU DALI…

18 Nov 2019, 13:31

DruštvoUHAPŠEN ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su M. B. (1990)…

18 Nov 2019, 13:11

Kursna lista