U projekte Nacionalne službe za zapošljavnje biće uključeno najmanje 23.000 ljudi, ko može da konkuriše
   12 Apr 2024, 9:39    Beograd    RTS    Marija Vajner


U projekte Nacionalne službe za zapošljavnje biće uključeno najmanje 23.000 ljudi, ko može da konkuriše

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive kroz koje će direktno podržati poslodavce i nezaposlene. U ove projekte biće uključeno 23.000 ljudi. Ko će sve moći da konkuriše, čemu mogu da se nadaju nezaposleni, a šta se očekuje od poslodavaca? Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da su pre nedelju dana raspisali 12 javnih poziva koji su aktuelni i u ovom trenutku. Prethodna dva meseca raspisali su i javne pozive koji se odnose na pilot program garancije za mlade ili program za dugoročno nezaposlena lica.

  "Za razliku od ovih programa koje smo raspisali pre nedelju dana, koji se odnose na teritoriju cele republike, ovi program i garancija za mlade i za dugoročno nezaposlena lica koji se finansiraju iz programa IPA, oni su dostupni u tačno određenim lokalnim samoupravama", rekao je Martinović. Program garancija za mlade je dostupan u našim filijalama Kruševac, Niš i Sremska Mitrovica, a program za dugoročno nezaposlena lica u opštinama Prokuplje, Jagodina, Požarevac i Pančevo.

  Ukazuje da su svi programi namenjeni za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, koji su tačno određeni, i namenjeni su poslodavcima uglavnom iz privatnog sektora. "Ako govorimo o teže zapošljivim kategorijama, uvek su tu prioritet mladi, pogotovo oni koji su u domskom smeštaju, u hraniteljskim porodicama, koji su pod starateljstvom. Naravno i osobe sa invaliditetom, Romi, lica starija od 50 godina, oni koji su bez završene srednje škole ili koji su završili funkcionalno-osnovno obrazovanje, kategorije lica koja su pretrpela neko porodično nasilje. To su neke kategorije, oni su nabrojani, za svaki, da kažem, naš program je definisano koje kategorije se prioritetno uključuju", rekao je Martinović.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu do kraja aprila

Martinović ističe da lokalne samouprave imaju vremena do kraja aprila da se uključe u sufinansiranje lokalnih akcionih planova ili da sami izdvoje sredstva za neke njihove programe koji bi se sproveli uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje. "Nacionalna služba učestvuje sa najmanje jednom polovinom u tim njihovim, da kažem, lokalnim akcionim planovima i imamo zaista dobru saradnju sa preko sto lokalnih samouprava svake godine za finansiranje takvih programa", ukazao je Martinović. Za to vreme, Nacionalna služba za zapošljavanje  sa poslodavcima sprovodi infosesije na kojima im se predočavaju svi uslovi javnih poziva. "Predočavamo im koje benefite, koje subvencije mogu da koriste, koliki su iznosi, koja lica treba da zaposle i da uključe u različite programe ili obuka obrazovanja ili zapošljavanja. Svakako mi poslodavcima nudimo i neke druge usluge koje nisu finansijskog karaktera, kao što su programi sajmova za zapošljavanje, bilo na virtuelni način bilo direktnim susretima, imamo zaista različite programe i treba da se informišu u našim filijalama o svemu tomu", naveo je Martinović. Za projekte se može konkurisati direktno u svim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i elektronskim putem.Slične vesti

Sajam zapošljavanja u Žagubici

7 May 2024, 10:28

Ispostave Žagubica i Petrovac na Mlavi požarevačke Filijale Nacionalna službe za zapošljavanje organizuju Sajam zapošljavanja…

Redovna naknada NSZ

23 Apr 2024, 11:11

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti…

Sesije za poslodavce - sve o subvencijama, zapošljavanju, tržištu rada i konkursima

13 Apr 2024, 12:19

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima kako bi ih upoznala sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista