U POŽAREVCU JE ODRŽAN 25. FESTIVAL SLEPIH I SLABOVIDIH UMETNIKA SRBIJE
   6 Nov 2018, 11:57    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


U POŽAREVCU JE ODRŽAN 25. FESTIVAL SLEPIH I SLABOVIDIH UMETNIKA SRBIJE

U CENTRU ZA KULTURU U POŽAREVCU ODRŽAN  JE 25. MUZIČKI FESTIVAL SLEPIH I SLABOVIDIH UMETNIKA SRBIJE.  FESTIVAL SE SVAKE GODINE ODRŽAVA U NEKOM OD GRADOVA ŠIROM SRBIJE ALI OVE GODINE DOMAĆIN FESTIVALA JE BIO GRAD POŽAREVAC

Muzički festival slepih i slabovidih umetnika Srbije svake godine održava se u nekom od gradova širom Srbije a ove godine,  grad Požarevac bio je  domaćin. U utorak 30. Oktobra na velikoj sceni centra za kulturu publici i gostima su svoja muzička umeća pokazali su izuzetni i talentovani ljudi, slepi i slabovidi. Ovaj muzički festival organizuje Savez slepih Srbije kao jedna od najstarijih i reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom u Srbiji. Cilj ovog festivala je da afirmiše slepe i slabovide umetnike.  Nakon uvodne muzičke numere u izvođenju Narodnog ansambla  RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića, koji je odsvirao kolo publici se najpre obratio Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije koji je naglasio: „Savez slepih Srbije poseban akcenat i pažnju daje muzičkom stvaralaštvu jer je najbolji način da se pesmom motivišu kreativne mogućnosti slepih, a ujedno je  to najbolji način da se utiče na smanjenje predrasuda o našoj populaciji“.



Domaćin i tehnički organizator ovog 25. muzičkog festivala je Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih, Požarevac.



U ime domaćina, goste je pozdravio  Božidar Bojković- predsednik  ove  organizacije koji je istakao da ova organizacija postoji više od šest decenija i spada u red najaktivnijih organizacija slepih u Srbiji, od 45 koliko je u Savezu. Požarevačka organizacija je i nosilac prestižnog priznanja „Filip Višnjić“.Božidar Bojković, predsednik  Međuopštinske organizacije slepih Požarevac, podsetio je da je prvi festival održan u gradu pod Čačalicom, a prvi pobednik je bio Miroslav Perić iz Dragovca, čuveni harmonikaš.



Ovaj  muzički  festival podržala je i Lokalna samouprava Grada Požarevca a festival je otvorio zamenik predsednika skupštine grada Požarevca, Milić Jovanović. “Požarevac i danas potvrđuje činjenicu da je grad otvorenog srca za sve ljude koji naprednim idejama i stvaraštvom daju značajan doprinos u različitim oblastima društvenog života i rada. Danas je to muzički festival slepih sa cele teritorije Srbije“, naglasio  je Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca prilikom otvaranja festivala.”



Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu Dragana Kostić Milutinović i Katarina Janićević, profesorke u MŠ „Stevan Mokranjac“, i Nenad Tomić iz Jasenova, ugledni muzičar i pobednik brojnih festivala. Sve učesnike pratio je Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića.



U kategoriji narodne muzike za najboljeg instrumentalistu proglašen  je Žarko Stojković, frulaš iz Bogovine, dok je drugo mesto pripalo Zdenku Klinku, harmonikašu iz Beograda. Među vokalnim izvođačima najbolji je bio Slobodan Dujkić iz Bora, a druga je Nikolina Milivojević, učenica IV razreda srednje PTT škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“.


U kategoriji zabavne muzike prvo mesto pripalo je Đorđu Šuki, učeniku VII razreda zemunske škole za učenike oštećenog vida, drugo Iliji Simeunoviću iz Beograda, maturantu PTT škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“. Žiri je doneo jednoglasnu odluku da specijalnu nagradu dodeli Dajani Gabrić, a posebno je pohvalio  Željka Gordića i rok grupu „Ima nas raznih“. Na takmičenju se predstavilo petnaest muzičara.

Jedan od učesnika festivala bio je i Požarevljanin Džavid Kruezi iz Požarevca.


Najmlađa učesnica, Dajana Vojnik, ima samo pet godina i došla je iz Subotice samo da bi otpevala „Ivin voz“.



U revijalnom delu nastupili su Sofija Perić, mlada Požarevljanka,  koja je već imala je  nastupe uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a , kao i Renato Henc, poznati požarevački estradni umetnik.



Bilo je to veče prepuno emocija a glavni utisak je da su slepi i slabovidi ljudi još jednom dokazali da mogu biti ravnopravni članovi društva i  veoma talentovani umetnici i veliki borci.



Slične vesti

"Omča" otvorila jubilarni Festival "Milivojev štap i šešir"

27 Feb 2024, 12:08

Jubilarne Amaterske svečanosti „Milivoje štap i šešir“ otvorene su u Centru za kulturu…

Želimiru Žilniku priznanje "Beogradski pobednik" FEST je zvanično počeo

24 Feb 2024, 10:18

Uručenjem priznanja „Beogradski pobednik", reditelju Želimiru Žilniku, otvoren je 52. FEST. Do 3. marta biće…

Predstava "Iza božijih leđa" najbolja na 16. Smotri "Živka Matić"

1 Dec 2023, 11:04

Završena je 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja "Živka Matić.. Žiri smotre koji je ove godine…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista