U požarevačkoj Covid bolnici 187 pacijenata, 152 radnika bolnice van stroja
   24 Nov 2020, 14:49    Požarevac    SAT TV    Elena Marjanović


U požarevačkoj Covid bolnici 187 pacijenata, 152 radnika bolnice van stroja

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 187pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih je samo osam iz drugih sredina, svi ostali su iz Braničevskog okruga. Infekcija je potvrđena kod više od 100 pacijenta. Starosna struktura pacijenata kreće se između 30 i 80 godina.
„Pritisak na bolnicu rapidno raste, tokom jučerašnjeg dana imali smo 16 prijema,a tokom vikenda je taj broj bio daleko veći. Na respiratoru je trenutno sedam pacijenata, dok je 10 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Dodatni kiseonik prima oko 90 pacijenata što je trenutni bolnički maksimum.
Klinička slika je vrlo teška i pacijenti nam dolaze već u vrlo teškom stanju. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta starosti od 56 do 58 godina, kod kojih je koronavirus bio potvrđen. Trenutno je infekcija potvrđena kod 38 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju“, navodi se u saopštnju Opšte bolnice Požarevac. 
Iz ove zdravstvene ustanove  ističu da je  situacija u bolnici najteža od početka epidemije.  
„Naši kapaciteti su popunjeni, zbog teškog stanja pacijenata onemogućeni smo da ih otpuštamo, pa samim tim je ograničen i prijem. Zato smo u situaciji da hospitalizujemo samo pacijente sa najtežom kliničkom slikom. Pored toga nemamo više ni slobodnih kiseoničnih mesta, niti respiratora. Ako se nastavi ovoliki pritisak na bolnicu, osim što nema mesta, građane neće imati ni ko da leči jer osim 38 pozitivnih zaposlenih, veliki broj lekara i medicinskih sestara nalazi se u kućnoj izolaciji čekajući kontrolne testove. Tačnije, trenutno zbog bolesti ili kontakata sa obolelima ne radi 30 lekara, 105 medicinskih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika. Ukupno 152 zaposlena su van stroja. Preostalo osoblje je na ivici snage i ulažu ogroman napor i trud da situaciju drže pod kontrolom, navode iz OB Požarevac.
Dr Danko Nikolić, v.d. direktora OB Požarevac moli građane da pokušaju da razumeju situaciju u kojoj se nalazi bolnica, ali i zdravstveni sistem uopšte, kao i da budu maksimalno oprezni prema svom i zdravlju i životu svojih bližnjih.
„Radnicima u zdravstvu je sada najpotrebnije razumevanje i pomoć sugrađana, a jedino se može pomoći poštovanjem mera i odgovornim ponašanjem. U suprotnom, situacija će izmaći kontroli i svi ćemo biti u problemu. Usporimo i zaustavimo cirkulaciju virusa u našoj sredini. Svi zajedno. Smanjite kontakte, izbegavajte slavlja, nosite maske“ zaključio je Nikolić.



Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista