U potrazi za zelenom energijom - struja iz sunčeve svetlosti na snegu
   23 Mar 2023, 9:52    Beograd    rts    Elena Marjanović


U potrazi za zelenom energijom - struja iz sunčeve svetlosti na snegu

Evropska unija najavljuje produženje mera štednje energije za još godinu dana. Ceo svet je na energetskoj prekretnici. Ne samo da se ubrzano grade nove solarne i vetro elektrane, već je sve više i novih tehnoloških izuma kako bi se nadomestio manjak električne energije.


U Švajcarskoj su se poigrali sunčevom senkom – odnedavno struju proizvode i iz "refleksije sunčeve svetlosti na snegu", a za to su idealni planinski venci osunčani i zimi.


To je potvrdio i projekat – 5.000 solarnih panela postavljenih na zid najduže švajcarske brane na 2.400 metara nadmorske visine, koji cele godine zadovoljavaju kompletnu potrošnju struje naselja u podnožju. Do kraja decenije planiraju da instaliraju više od četiri hiljade takvih solarnih elektrana. 


"Ova instalacija je važna jer zimi proizvodi mnogo struje. Naša lokacija je često iznad nivoa oblaka, što je posebno pogodno za solarnu energiju. Imamo odsjaj sunčeve svetlosti na snegu, a paneli nam odlično funkcionišu i na niskim temperaturama, tako da su ovo idealni uslovi", kaže Žanet Štranc iz Akspo grupe. 


Španska vlada je prošle godine dala zeleno svetlo za 182 velike solarne i vetro elektrane. Za to treba obezbediti i velike površine zemljišta pa je pokrenut pilot-projekat da se paneli postave u vinograde. Očekuje se dvostruka korist: novi kilovati struje i neophodna hladovina za vinovu lozu. 


"Ako se ovaj spoj panela i vinove loze pokaže uspešnim, mogao bi se ponoviti na stotinama hiljada hektara širom Španije", kaže Migel Teherina, vinogradar (Rio Taho).


Šta sa istrošenim panelima


Traži se odgovarajući način za reciklažu istrošenih panela, koja je za sada i komplikovana i preskupa. Tim naučnika iz Australije nudi ekološki prihvatljiv metod izdvajanja vrednog silicijuma iz starih solarnih ploča bez opasnih hemikalija, ali praksa pokazuje da je to i dalje neisplativo.


"Sada je jeftinije odložiti ih na deponiju nego oporaviti. Da pokušamo ne samo da odvojimo panel i ćeliju, već da to učinimo na način koji je finansijski, ne samo laboratorijski, održiv kao poslovni model", kaže Džon Polhil, direktor za infrastrukturna partnerstva, "Održivost Viktorija”.


"Bili bismo oduševljeni kada bismo to mogli da postignemo u ovom trenutku jer se radi o neverovatnoj ceni od 31.000 američkih dolara po kilogramu za nano silicijum", kaže Entoni Vipond, direktor kompanije "Lotus enerdži".


Zabrinjava činjenica da većina solarnih ploča na kraju radnog veka, a to je oko 25 godina, završi na deponijama. Zato istraživači traže i tehnologije za pravljenje jeftinih baterija od materijala istrošenih panela.



Slične vesti

Od solarnih panela, preko digitalnih beleški do deljenja automobila - kako da "ozelenimo"

2 Feb 2024, 10:21

Nemačka je uspostavila strateško partnerstvo o klimatskom delovanju sa Srbijom i regionom Zapadnog Balkana, što…

Osam porodica dobiće solarne panele

9 Mar 2023, 13:47

U Gradskom zdanju danas su potpisani ugovori sa građanima o sufinansiranju mera na podizanju energetske efikasnosti objekata…

Pola novca za nabavku solarnih panela daje država-potreban je samo jedan korak

31 Aug 2021, 9:32

Konačno se otvara mogućnost za veće korišćenje solarne energije u Srbiji. Građanima će za postavljanje panela polovinu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista