U podunavskom naselju Usije kod Golupca održane 4 Alaske večeri
   14 Aug 2022, 17:48    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U podunavskom naselju Usije kod Golupca održane 4 Alaske večeri

U naselju Usije,opština Golubac,juče je održana  4.po redu tradicionalna Turističko-kulinarska I kulturna manifestacija Alaske večeri ,,Mladi Ribar’’ ,uz učešče 32 ekipe i kulinara sa područja opštine Golubac,domaćina Usija iz raznih mesta iz  opština Braničevskog okruga.Usije je od davnina poznatu po alasima i kada se živelo od ribarenja. Danas nije više tako, u selu postoji samo jedno domaćinstvo koje se profesionalno bavi ribarenjem.

Pored kuvanja riblje  čorbe kao glavnog događaja,posetioci su mogli videte I kupiti razne proizvode koje su pripremile žene iz Udruženja žena Golupca,Petrovca na Mlavi I drugih mesta.U opštini Golubac pored ulaganja u izgradnju  razvojnih projekata u naseljima daju I punu podršku u organizovanju raznih manifestacija u svim sredinama na području Opštine kako bi meštani pokazali svoje aktivnosti u negovanju svojih običaja,kulture  I tradicije.


          -Mesnoj zajednici Usije je bitno da ova manifestacija zaživi I traje niz godina,što je  bio I osnovni cilj ovog novog Saveta mesne zajednice.U ime opštine Golubac,njenog predsednika I u moje lično ime zahvaljujem se svima koji su došli da učestvuju I prisustvuju ovoj manifestaciji,svim sponzorima koji su pomogli da se ona održi,uz I čestitku rukovodstvu Mesne zajednice I svim volonerima koji su se angažovali da organizuju ovu manifestaciju. Radimo na stvaranju uslova da u svim naseljima na području opštine Golubac bude održavana neka od manifestacija,kako bi meštani tih naselja pokazali I predstavili svoje mesto,tradiciju,običaje I kulturu I zašto se razlikuju od drugih,kaže zamenik predsednika opštine Golubac,Marko Stojaković.


U ovom podunavskom naselju u poslednjih osam godina uradjena su tri kapitalna projekta.
       -Urađena je šetno-biciklistička staza do susednog naselja Vinci,kao I od Usija do Gradskog jezgra Golupca,obnovljen je I pušten u funkciju granični prelaz Usije-Moldava Nova.Krenuo je I rečni saobraćaj gde trajekt redovno saobraća na relaciji Moldava Nova-Zsije I obrnuto,pa mnogobrojni  rumunski državljanini sada redovno posećuju Usije.Treći kapitalni projekat je uzgradnja kanalizacione mreže čija će realizacija početi naredne godine.To je zajednički projekat za naselje I vikend naselje Vinci,naselja Usije I Dvorište kao I manastir Tumane.Granični prelaz posle obustave zbog korone krenuo sa radom pre mesec dana I dnevno trajekt plovi nekoliko puta na relacija Usije-Molava Nova I obrnuto.Nekada je Usije bilo poznato kada su obavljene obostrane posete meštana sa obe strane Dunava,družili se u kuvanju riblje čorbe,igranju fudbala,u posetama porodica.Nadam se da mlade generacije nastaviti tim putem,dodao je Stojaković.   

         Među mnogobrojnim takmičarima u kuvanju riblje čorbe bila je i ekipa iz Dvorišta I Golupca.Po oceni stručnog žirija,ekipa Mileta Markovića iz Dvorišta osvojila je drugo mesto.
        -Zadovoljstvo mi je što mogu danas da učestvujem u ovoj manifestaciji koja je dobro organizovana. Učestvovao sam prošlog vikenda na Alaskom poselu u Vincima,gde sam od preko trideset čorbi,bio drugi.Volim druženje,uživam u kuvanju čorbe,a ni mi velika želja da budem najbolji. Učestvujem,pa kako bude,kaže Mile Marković iz Dvorišta,koji je Usiju skuvao istu čorbu koja mu je donela drugo mesto I nagradu kao što je to doživeo u susednom Vincu.

Kulinar Dragan Miloradović iz Golupca kaže da je u svoju čorbu stavio četiri vrste ribe I da je kuvao 45 minuta,a posle kuvanja stavio je začine I ostalo što daje dobar ukus,miris I boju čorbi.

Posetioci su imali priliku da vide I izložbu narodnih rukotvorina I starih zanata,a vredne domaćiće iz raznih Udruženja žena pripremile su  I tradicionalna domaća jela.Prvi put na ovoj manifestacije predstavile su svoje proizvode žene iz Udruženja žena iz Rašanca ,opština Petrovac na Mlavi

       -Udruženje Broji deset članica koje svaka ima svoj proizvod,Redovno po dve članice odlaze na manifestacije gde predstavljaju naše udruženje I proizvode,a ostale ostaju u Rašancu gde pripremaju proizvode na naredne manifestacije koje dolaze.Mahom radimo stara domaća jela I kolače koji se u našem selu pripremaju u domainstvima vekovima.Zato su I mnogo traženi od strane kupaca,kaže Milijada Životić,članica Udruženja žena iz Rašanca.

Meštani Usija kažu da će ova manifestacija čuvati tradiciju sela i doprineti razvoju turizma u opštini Golubac
Po oceni stručnog žirija najbolju riblju čorbu skuvala je ekipa Vladana Rajkovića iz Usija, drugo  mesto osvojila je ekipa  Mileta Markovića iz Dvorišta,a treće Ivana Cimeše iz Usija.Kulturno umetničko društvo iz Kostolca izvelo je kulturno umetnički program, a ..de Marko bend’’ svoj koncert....


Organizator je Mesna zajednica Usije u saradnji sa Turističkom organizacijom I Narodnom bibliotekom,,Veljko Dugošević’’ uz podršku opštine Golubac.Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista