U OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE GRADI SE I U GRADU I U SELU
   20 Mar 2017, 19:34    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE GRADI SE I U GRADU I U SELU

Povodom početka ovogodišnje građevinske sezona i predstojećih radova i investicija u opštini Veliko Gradište, predsednik opštine, Dragan Milić, u prisustvu saradnika i direktora javnih preduzeća i ustanova, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio projekte koji će se realizovati u 2017.godini i zašta će se uložiti oko 200 miliona dinara.


           Milić je rekao da se u oblasti infrastrukture nastavljaju radovi na modernizaciji lokalne putne mreže i ulica u Velikom Gradištu i u naseljima.On je dodao da su  u toku  radovi na asvaltiranju u Češljevoj Bari i do kraja maja biće završeno 20 kilometara seoskih ulica.

      
          -Sredstvima dobijenim od  Ministarstva turizma i Ministarstva privrede završeno je asfaltirane tri kilometra ulica u gradu, a u planu je i asfaltiranje trotoara u deset ulica – Trg oslobođenja, Pere Metalca, Braće Buđoni, Starine Novaka, Miroslava Tirše, Žike Popovića, Vlastimira Pavlovića Carevca, Žička, Stefana Dečanskog i Albanske spomenice. Ove godine biće završen i put Zatonje-Biskuplje, u planu je izgradnja kružnog toka kod “Mode“ i zamena postojeće ekonomičnijom LED rasvetom,naglasio je Milić.


             Očekuje se i početak 2. faze radova na vodosnabdevanju. Nakon vodoizvorišta u Ostrovu, vrednog 4,5 miliona evra, nastavljaju se radovi od rezervoara iznad Kumana prema naseljima Kumane, Topolovnik, Kisiljevu, Rudarevu, Ostrovu, Carevcu i Tribrodu, u vrednosti 40 miliona dinara.  Na vodoizvorištu “Stig“ prvih 150 priključaka očekuje se već tokom aprila, a Veliko Gradište je i jedna od deset opština u Srbiji koja ima vodnu dozvolu za vodoizvorište “Jelak“.


            Radovi na gasifikaciji Opštine koji su započeti prošle godine, trenutno se izvode u Velikom Gradištu, Belom Bagremu i Požeženu.
            Predsednik opštine Dragan Milić je ovom prilikom uputio izvinjenje građanima zbog čestih prekida vodosnabdevanja koje se dešavalo delom zbog nepostojanja opštinske dokumentacije o položaju pojedinih instalacija, ali i  krivicom izvođača radova.Najavljeni su i radovi na kanalizaciji, a najinteresantnija investicija biće restauracija glavne ulice, tzv. čaršije.


         -Uz ovu investiciju, izuzetno je zanimljiv i završetak aerodroma gde se već ove godine očekuju prvi letovi. Zbog velikog interesovanja rumunskih gostiju, u Temišvaru je početkom aprila organizovana prezentacija turističke ponude opštine Veliko Gradište,dodao je predsednik Dragan Milić.


          Što se oblasti obrazovanja tiče, Milić je  naveo da se u opštini već niz godina vodi računa da se deci, odnosno učenicima obezbede što bolji uslovi te da budu adekvatno nagrađeni za svaki uspeh u učenju. Đake sa najboljim uspehom na republičkim takmičenjima, na kraju svake školske godine, opština nagrađuje vrednim nagradama koje će im pomoći pri daljem školovanju.


          -Opština je kreirala i dobar socijalni program koji sprovodi preko Centra za socijalni rad, kroz socijalnu pomoć koja uključuje besplatnu užinu i prevoz za učenike, pomoć mladencima, nezaposlenim roditeljima, za novorođenu decu, studentima, prevoz penzionerima za odlazak kod specijaliste, ženama za vantelesnu oplodnju i ostale socijalne potrebe. Za ovaj program opredeljeno je 29 miliona dinara iz budžeta,istakao je Milić.


           U Domu zdravlja u Srednjevu izgrađena je ambulanta sa apotekom koja pokriva potrebe gotovo polovine stanovništva opštine i uskoro se očekuje i zvanično otvaranje uz prisustvo ministra zdravlja. Izgradnja je finansirana iz budžeta opštine i sredstvima Ministarstva zdravlja. U Velikom Gradištu završeno je sređivanje Doma zdravlja, zamenjeni su stolarija i pločice i uređeno prijemno odeljenje, a u planu su nabavka još jednog sanitetskog vozila i uređenje dvorišta.
             Za nabavku opreme u  OŠ “Vuk Karadžić“ u Majilovcu za ovu godinu izdvojeno 250 hiljada dinara. Za škole nabavljene su i interaktivne školske table za 70 posto svih odeljenja, što je uveliko unapredilo kvalitet nastave, a uskoro će obezbediti i za preostala odeljenja u pojedinim naslejima.. Najviše investicija u prosveti imaće škola “Miša Živanović“ u Srednjevu gde je ovih dana odobreno 12 miliona dinara od Ministarstva prosvete za izgradnju nove škole čiji se završetak očekuje naredne godine. Takođe, i sredstva u iznosu od 1,5 milion dinara, namenjana za zamenu stolarije u staroj školi, biće preusmerena za završetak novog objekta. Istovremeno, u Carevcu se dograđuje odeljenje Dečjeg vrtića i kotlarnice za Osnovnu školu, vrednosti 1,5 milion dinara.
         Ocenjeno je da je Osnovna škola “Ivo Lola Ribar“ u Velikom Gradištu u odličnom stanju, planirana se i postavljanje video-nadzora dok će se rebalanskom obezbediti dodatni milion za zamenu podova ili školskih klupa. Konkurskom su dodeljena dva stana za deficitarne kadrove ove škole, a u planu je još jedan konkurs koji će u potpunosti rešiti ovaj problem.
         U Srednjoj školi u toku je projekat za kompletnu fasadu, vrednosti 250 hiljada dinara, a još 400 hiljada biće izdvojeno za računare i video-nadzor. Od Ministarstva prosvete obezbeđena su sredstva za fasadu starog dela zgrade te 2,3 miliona iz budžeta opštine za hidrantsku mrežu, kao zaštita od požara.
          Odeljenju Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ u Velikom Gradištu planirano je 100 hiljada dinara za instrumente koje opština svake godine nabavlja dok će 1,5 milion biti preusmeren na investiranje u objekat koji važi za jedan od lepših.
           U Turističkoj organizaciji budžetom je predviđeno 1,8 miliona dinara za izgradnju sportske hale na Srebrnom jezeru što sa prenetim sredstvima iz prošle godine čini 87 miliona. Pored redovnih izdataka, planirano je i 150 hiljada za nabavku bicikli te investicija za kišnu kanalizaciju na Srebrnom jezeru.
          Preko Sportskog centra planirana se izgradnja hidrantskog sistema, vrednosti 700 hiljada dinara, adaptacija sportskog kompleksa za košarku te 10 miliona za presvlačenje terena tartano podlogom. Tu su i 3 miliona namenjeni za fudbalske svlačionice. Za funkcionisanje Sportskog centra, promociju i razvoj sporta i bič volej izdvojeno je 48 miliona za, što je ukupno 7-8 posto izdvajanja iz budžeta za sport što je više i od proseka zemalja Evropske unije.


             Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ nabaviće ove godine nove knjige u vrednosti 450 hiljada dinara, za klima uređaje je izdvojeno 250 hiljada dok je vrednost radova na renoviranju fasade i stolarije 2 miliona dinara.
            Za Kulturni centar planirani su radovi na zameni stolarije i postavljanju hidrantske mreže i gromobrana u vrednosti od milion dinara, a 500 hiljada opredeljeno je za izradu spomenika slavnoj Gradištanki, glumici Žanki Stokić. Sa rumunskim partnerima u toku je realizacija projekta za uređenje kompletne zgrade.
            U Narodni muzej će se investirati 200 hiljada dinara za nabavku zbirke starog novca i računarske opreme. Objekat Predškolske ustanove koji je renoviran prošle godine, u odličnom je stanju, a ove će biti nabavljeni novi računari, nameštaj, oprema za obrazovanje i domaćinstvo.


             Projekat uređenja čaršije ukratko je predstavio glavni urbanista opštine, Marin Krešić, pozvavši građane da se uključe u javnu tribinu i od tri idejna rešenja izaberu najbolje te iznesu i svoje primedbe i sugestije.


April je već godinama mesec generalnog uređenja grada i Srebrnog jezera pa je i sada upućen apel građanima da se pridruže i urede domaćinstva i paze na pravilno odlaganje otpada kako bismo Prvi maj i početak turističke sezone dočekali spremni.
Pored ulaganja u navedene oblasti, Milić  je izneo i problem prodaje Fabrike ulja “Dunavka“ čija se sudbina rešava svakodnevno. Ovih dana se završava procena, a za april je zakazana i licitacija.
.        Opština Veliko Gradište  podstiče poljoprivrednike da se bave i organskom proioizvodnjom gde je, pored održanog savetovanja za poljoprivrednike, odlučeno i da se deo zemljišta u blizini vodoizvorišta u Ostrovu dodeli na korišćenje nevladinoj organizaciji kako bi se oživela proizvodnja čuvenog pasulja “gradištanca“.


 U ovoj podunavskoj Optini kako je rečeno, realizuju se i niz manjih projekata i investicija,u oblasti privrede i turizma što će žiteljima, uz bolje uslove života, obezbediti i nova radna mesta..
    -Pored postojećih problema, javne službe su na dosta visokom nivou radile svoj posao, imaju dobre rezultate u radu, što je i ocena naših građana građana.“, istakao je Milić.
Lj.Nastasijević.
 Slične vesti

Radovi na infrastrukturi u Velikom Gradištu se nastavljaju

11 May 2022, 15:52

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić danas je sa rukovodstvom i saradnicima obišao i radove…

Ministar Momirović posetio Veliko Gradište i Golubac

17 Mar 2022, 13:46

Nakon obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, ministar Tomislav Momirović…

Potpisana još dva ugovora s Kinezima za gradnju puteva

12 Nov 2021, 11:10

Predstavnici vlade i Puteva Srbije su, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali komercijalni ugovor o projektovanju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista