U opštini Golubac završena prolećna setva
   19 Apr 2024, 16:01    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U opštini Golubac završena prolećna setva

-Na planiranih 6.9oo hektara u opštini Golubac završena je prolećna setva. -S obzirom na tešku sezonu iza nas, kao i na nestabilno tržište na koje utiču različiti faktori, prolećna setva je  dočekana sa mnogo dilema, ali i strepnje ,kažu golubački ratari.
 
Najskuplji posao u poljoprivredi golubačke opštine nesumnjivo je  i ovog proleća bila setva, jer je trebalo  obraditi i zasejati 6.900 hektara ili skoro tri puta više nego jesenas ozimim usevima.. Najviše je, kao i do sada,  posejan kukuruz, na oko 4.500 hektara.

Očekuje se da će još 20 hektara zauzeti povrće, 750 hektara je pod  krmnim biljem I uljanim kulturama, jare žitarice su na 330 i suncokret na 200 hektara.

To su za ovu malu i nerazvijenu podunavsku opštinu velike površine, a zbog besparice, prolećna setva biće još jedno u niza ulaganja osiromašenih ratara. Ukupna sredstva za setvu biće i veća ako se uzme u obzir činjenica da je postojeći mašinski park poljoprivrednika zastareo i da ga treba obnoviti ukoliko se žele visoki prinosi.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, mineralna đubriva i sredstva za zaštitu bilja, danas se koriste skoro četiri puta manja nego pre 15 godina. Vredni su ovih dana i proizvođači povrća, oni sade rani kupus, paradajz, papriku, krastavce, šargarepu…Za prolećnu setvu u ovoj podunavskoj opštini, zadruge i poljoprivredne organizacije obezbedile su potrebne količine mineralnog  đubriva.semena I zaštitnih sredstava..

S obzirom na tešku sezonu iza nas, kao i na nestabilno tržište na koje utiču različiti faktori, prolećna setva je  dočekana sa mnogo dilema, ali i strepnje. Pitali smo neke od poljoprivrednika, kakve planove  su pravili za prolećnu setvu i kakve su im prognoze za narednu sezonu

Po rečima ratara  nije bilo dovoljno broj kišnih dana ni  u zimskom, ni u prolećnom periodu. Sve ostalo je na vreme obezbeđeno, repromaterijal kao i  zaštitna sredstva koja će biti korišćena posle setve. Imali smo lepo vreme,uznad proseka  za ovo doba godine,zemlja je suva,  tako da smo nesmetano mogli da radimo, čak smo sve završili i pre roka na svim površinama koje smo planirali.
Sve su, kako dodaju, uradili na vreme, jer su blagovremeno obezbedili repromaterijal. Obavljeno je  i prskanje useva protiv korova pre nicanja. Pšenica je oprskana i prihranjena, možda će biti neophodan još jedan tretman, a kod nege useva biće verovatno i korektivnih prskanja.Poslednja kiša koja je pala na području ove Podunavske opštine dobro je došla ozimim I prolećnim usevima,pa ratari očekuju ako bude još padavina u toku vegetacije da će biti I dobrih prinosa ovih žitarica.

-Naše poteškoće nisu od juče. Nama od podsticaja na prvom mestu nedostaje jeftinije dizel gorivo, u ovom trenutku država može da nam pomogne, pričaju golubački ratari.
        Pod ozimim usevima u Opštini Golubac nalazi se oko 2.200 hektara i prema proceni stručnjaka, pšenica i ječam su u dobrom stanju.Slične vesti

Počela prolećna setva

11 Apr 2024, 11:46

U setvenoj strukturu Braničevskog okruga, ovog proleća beleži se povećanje površina pod suncokretom


Setva dvostruko skuplja, šta sve diktira cenu

18 Apr 2022, 11:49

Silosi su puni žita a novi rod pšenice stiže već za tri meseca. Počela je i setva kukuruza, soje, i suncokreta na oko dva…

Počela je prolećna setva

11 Apr 2022, 11:40

Kukuruz i dalje najzastupljeniji u setvenoj strukruri u Braničevskomokrugu. Zaštita od korova neophodna za nesmetan…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista