U naselju Neresnica održani Miholjski susreti sela
   10 Oct 2022, 21:33    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U naselju Neresnica održani Miholjski susreti sela

U naselju  Neresnica,u  opštini Kučevo,proteklog vikenda održani su Miholjski susreti sela u organizaciji lokalne samouprave I Mesne zajednice  a pod pokroviteljstvom ,Ministartsva za brigu o selu Republike Srbije.

Ovogodišnje Miholjskr susrete sela koji se u opštini Kučevo održavaju već drugu godinu I u Kojima je  učestvovalo  sedam Mesnih zajednica otvorio je predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić koji je rekao da ova manifestacija za meštane ovih sela znači mnogo,jer time pokazuju svoju ponudu,običaje  I tradiciju 

           Izuzetno mi je drago što već drugu godinu organizujemo ovu manifestaciju u Neresnici.koja je kao domaćin  ugostila meštane iz okolinih sela, koji su uz  pomoć mašte, a sve u sklopu tradicije, prikazali kulturnu baštinu svojih sela,naglasio je dr Rajjčić

Opština Kučevo je u svoju strategiju bazirala na  održivom razvoju turizma.
       -To je neki naš pravac delovanja I fokusiranja na manje sredine I neka naša sela I domaćunstva koja će moći da prime turiste. Zato radimo na edukaciji sa zainteresovanim meštanima koji žele da se bave turizmom I nadam se da će biti sve više domaćinstava u narednom period da svoje porodične zgrade prilagode zahtevima gostiju koji vole da odmor provedu na selu,istakoa je  predsednik dr Ivan Rajčić.


      
-Turistička organizacija opštine Kučevo kao saradnik u organizaciji Miholjskih susreta u Neresnici u svojoj bogatoj turističkoj ponudi pored ovakvih I sličnih manifestacija ima I pećine od kojih su najpoznantije Ravništarka,Ceremošnja I Dubočka,kaže Aleksandar Ilić,direktor TO Kučevo..

       Manifestacije kao što su Miholjski susreti sela značajne su za unapređenje društvenog života ljudi koji žive I rade u selu.


         -Moj je utisak kao I mnogih drugih da su ovakve manifestacije značajne za negovanje običaja,kulture I tradicije u našim selima. Dolazim iz jedne sfere koja se bave nacionalnim manjinama,,ali vidim da se u opštini Kučevo razvija konkretno I turizam. Na ovaj način meštani mogu svoje proizvode da predstave gostima I da tako njihovom prodajom omogoće svojoj porodici  ekonomski život,ističe Novica Janošević,predsednik Nacionalnog saveta vlaha.

       Naselje Neresnica je jedno od naprednih sela u opštini Kučevo u kome se održavaju nekoliko manifestacija od kojih su Izvorni dani Neresnice koja je ove godine održana po peti put.

Najboljim ekipama, pojedincima i učesnicima ove manifestacije dodeljene si  medalje, diplome i zahvalnice,a posetioci imali su priliku  da se podsete starih narodnih običaja i da uživaju u lokalnom stvaralaštvu, tradicionalnim igrama i pesmi ali i sportskim i kulinarskim nadmetanjima. Osim takmičenja u  sportskom delu programa  prikazan je i bogat kulturno umetnički program u kome su nastupili Kulturno imetnička društva iz Duboke,Turije,Voluje I domaćina Neresnice.

Zahvalnice za učrstvovanje: Mz Radenka, Mz Turija, Mz Neresnica, Mz Kaona, KUD „Štule“ Voluja, Šahovsko udružunje „Pek“ Voluja, Udruženje „Srebrne carice“ Kučajna, Kud Neresnica, Dečija folklorna grupa iz Radenke, Mihajlo Marijanović, Novica Đođević, Vlasta Bačilović, Opština Kučevo, Sportski Savez opšine Kučevo, Turistička organizacija opštine Kučevo, JKP Kučevo.,

Najlepše ureden štand 1. MZ Kaona, 2. Udruženje „Srebrne carice“ Kučajna, 3. MZ Radenka
U takmičenju Pastirski višeboj- u tradicionalnim igrama


u skoku u dalj pobednik je ekipa iz Radenke ispred ekipe iz Neresnice,a u takmičenju  Ruka kandar ima pobednik je ekipa iz Radenke,dok je drugo mesto osvojuila ekipa iz Neresnice koja je osvojila prvo mestu u navlačenju konopca.


Za najlepše uređeni stand proglašen je stand Mesne zajednice Kaona.
Najbolje izveden program 1.KUD „Štule“ Voluja, 2.Dečija folklorna grupa iz Radenke, 3.Mihajlo Marijanović iz TurijeSlične vesti

Potekli vikend u znaku projekta Velikani Kučeva

31 Oct 2022, 15:55

Projektom,,Velikani Kučeva’’ koji su  zajednički realizovali Centar za kulturu „Dragan Kecman“…

Turističkoj organizaciji Golubac prvo mesto za najbolji sajt

14 Oct 2022, 15:46

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada, Turistička organizacija Kruševac organizovala je tradicionalni, 18.…

Golubačko selo Dobra domaćin Miholjskih susreta sela

28 Sep 2022, 13:50

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji “Miholjski sureti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista