U Narodnoj biblioteci u Golupcu održana promocija romana "Dok svetac bdi" autorke Ljiljane Šarac
   23 Mar 2023, 14:05    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Narodnoj biblioteci u Golupcu održana promocija romana "Dok svetac bdi" autorke Ljiljane Šarac

U  Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu održana je promocija nove knjige "Dok svetac bdi" Ljiljane Šarac u izdanju “Lagune’’. O romanu je , pored autorke, govorila I vršilac  dužnosti upravnice Biblioteke iz ovoig grada na Dunavu,Marija Živanović Ilić koja je I u ulozi medijatora čitala odlomke iz ove knjige.

Nagrađivana književnica Ljiljana Šarac približila je svoj roman rečima da je prisutna tema o jednom svecu kao što je Sveti Nikola, inače najmasovnija slava kod srpskog naroda, i da taj svetac bdi nad junacima ove priče, te da "smo onda svi sigurni i stameni zbog tog bdenja koje nam on donosi".

             -Ovo je porodični roman koji se bavi srpskim selom,njegovom tradicijom I Svetim Nikolom koji štiti porodice koje ga proslavljaju.Govori I o našem trajanju,o tome što nas Srbe čini tako žilavim,iskrenim,posebnim I šta nas spašava ova huda I ne baš tako baš ova dobra vremena.To,jeste ova naša vera I grćevito držanje za običaje,tradidiciju I sveca koji nas odozgore gleda,kaže autorka romana,Ljiljana Šarac.

             Ljiljana Šarac u ovom novom romanu govori o sudbini dve seoske porodice i iskoračuje iz istorijskih tema gde se  okreće  selu, tradiciji, veri, običajima I seoskim verovanjima.
            -Rođena sam smederevka,ali su svi moji sa sela,iz Selevca iz kojeg me vezuje sve što se u njemu dešava,rad tih meštana u polju,bašti,u staji,njiihovi običaji I tradicija.To mme čini srećnom I nadahnutom da pišem I smatram da imam prava da pričam n ate teme I što su to još slike u mom oku,u mojoj duši,pa otuda su I opisi u romanu ,,Dok svetac bdi’’lepršavi,a mnogi čitaoci su reklllli,čak I ,,poetski’’,dodala je Šarac

            Ovo je  duboko lirski i lični roman, koji govori o našim karakterima, srpskom inatu koji nekad može da pomogne, ali  i pohvala selu, tradiciji I kako kaže Ljliljana porodica koja je na prvom mestu.
             -Nema budućnosti,nema sigurnosti I zdravog života bez porodice.Porodica je ono,zdravo seme,koje klija I rodi I mislim da se toga mnogo češće setimo I poštujemo, upozorava autorka.
           Ova godina 2023 biće u znaku njenog novog romana ,,Anđeo s jednim krilom’’ koji je posvećen tinejdžerima jer kako kaže Ljiljana ima malo   ljudi koji pišu dečje knjige I malo se zna za dečje autore.
           Koncert, književne večeri, izložbe, tribine, programi su koje je Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” iz Golupca pripremila za pripadnice nežnijeg pola tokom ovog meseca marta

          -Roman "Dok svetac bdi" je priča o gresima, tajnama i praštanju, a kako je primetila Marija Živanović Ilić, novo književno delo predstavlja značaj vere, praštanja i sloge I veoma je čitano među ljibiteljima pisane reči različitih životnih dobi u Golupcu.Zato  preporučujem mojim sugrađanima I ljubiteljima pisane reči da pročitaju kako ovaj roman,tako I osta Ljiljanina dela,jer ona daje sebe u tim delima, svoje emocije I izuzetnu energiju,kaže Marija Živanović Ilić,vd upravnica Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ Golubac.

Ljiljana Šarac objavila je četiri istorijska, tri porodično-ljubavna romana i jedan istorijski triler za odrasle.Dobitnik je nagrade Smederevski Orfej za poeziju i nagrade Beogradski pobednik 2019. Član je Udruženja književnika Srbije.
 Slične vesti

Izložba slika i promocija knjige "Srpkinja" Danijele MilaNove u biblioteci u Golupcu

3 Feb 2024, 11:55

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  održana je promocija knjige "Srpkinja"…

U Rabrovu održana promocija knjige Pisak u noći autora Zorana Radojkovića Pileta

2 Jan 2024, 14:06

U naselju Rabrovu,u opštini Kučevo,održana je promocija prve knjige ,,Pisak u noć’’,autora Zorana Radojkovića…

Održane X „Pesničke vatre zlatiborske“

24 Oct 2023, 10:04

Deseta jubilarna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je na Zlatiboru u nedelju 22. oktobra…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista