U KUČEVU POČEO 28 FESTEF
   16 Jul 2019, 16:09    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U KUČEVU POČEO 28 FESTEF

Vođeni idejom da Smotra „Homoljski motivi“ treba da svoje prateće programe proširi i prilagodi vremenu u kome traje, organizatori Smotre pokrenuli su i Festival televizijskog etnološkog filma – FESTEF,koji je prvi put održan  u ovom gradu na Peku 1991.godine .

              Sinoć je u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu  počeo ovogodišnjin 28 . Festival televizijskog etnološkog filma FESTEF na kome će biti prikazano  35 filmova domaćih i stranih autora           
              U početku, Festival je bio sastavni deo programa Smotre „Homoljski motivi“, na kome su učestvovali malobrojni domaći autori,ali vremenom situacija se menjala.

            -Broj autora i filmova iz godine u godinu se povećavao, pa se se ukazala potreba da se Festival izdvoji kao poseban program, kao i da se stranim autorima omogući da konkurišu za nagrade,rekla je sinoć  na otvaranju 28-og po redu  festivala u Kučevu,direktorka Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’,Jasmina Blagojević.


            Otvarajući festival pomoćnica predsednika Opštine Kučevo Jasmina Ćamilović je istkla da je velika čast za građane i opštinu Kučevo što se baš ovaj festival održava u našem gradu.Ovo je ujedno i naša obaveza koja se sastoji u očuvanju i negovanju običaja i tradicije  naše kulture koja iz godine u godinu sve više dobija na značaju.dodala je Ćamilović.

            Predsednik  opštine Kučevo, Vladimir Stojanović povodom održavanja ovog festivala ,izjavio da je  :“ 28. FESTEF poseban po tome što se u zvaničnom programu nalazi čak sedam filmova koji se bave narodnim stvaralaštvom, narodnim životom i tradicijom našeg kraja.To nije protekcija niti narudžba.To je i  potvrda da je pravo i prirodno mesto održavanja festivala etnološkog filma u Kučevu. Lepe, zanimljive, neobične priče o Zviždu i Homolju, zajedno sa pričama iz drugih krajeva Srbije, krenuće iz Kučeva u svet. Za uzvrat nam sa svih meridijana dolaze filmovi o drugim, dalekim narodima, njihovim tradicijama, verovanjima, kulturnim matricama. To naš Festival čini mestom dobre i plemenite kulturne razmene sa svettom,zaključio je Stojanović  
                                    
           Festival okuplja televizijske stvaraoce, profesionalce i amatere, kao i vrhunske stručnjake koji se bave etnološkim temama. Cilj festivala je da se filmom prikažu narodna tradicija i običaji. O visokim umetničkim dometima ovog festivala govori i podatak da je veći broj filmova, nakon osvajanja nagrada u Kučevu, nagrađivan i na drugim domaćim i inostranim festivalima.

         U  pet dana trajanja FESTEF-a  planirano  je  6 festivalskih programa  i  biće prikazano 35 ostvarenja autora iz Španije,Švedske,Brazila,Izreala,Norveške,Crne Gore,Danske,Holandije,Hrvatske, Nemačke ,BIH i Srbije. FESTEF je opravdao svoje postojanje. Svaki novi  film ili reportaža, svaki novi autor, pomaže da se od zaborava sačuva kulturna baština.


Festival favorizuje domaću produkciju, tako da se Gran pri „Zlatni pastir“ - nagrada za najbolji film prikazan na festivalu, dodeljuje domaćem ostvarenju. U konkurenciji domaćih filmova „Srebrnim pastirima“ se nagrađuju najbolja režija, scenario, kamera, etno zapis, montaža i amaterski film.
U konkurenciji stranih filmova dodeljuje se povelja  i nagrada „Zlatni pastir“ za najbolji strani film. Takođe, u stranoj konkurenciji, dodeljuje se i nagrada "Srebrni pastir" za izuzetan rad u nekoj delatnosti unutar proizvodnje etnološkog filma.

       Selektor 28. FESETEF-a  je Vladimir Perović a u žiriju su i Zvezdana Stanojević prof. srpskog jezika i književnosti, Jelena  Vukmanović novinarka i   dr  Slobodan Naumović prof Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
         Organizator FESTEF-a je Centar za kulturu ,,Veljko Dugošević’’,a pokrovitelj Opština Kučevo.
 
Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-kučevo
  
 
 
 Slične vesti

Ovo su NOMINOVANI za OSKARA 2020

17 Jan 2020, 13:01

Zvanično su objavljene nominacije za 92. dodelu Oskara za 2020. godinu, ceremoniju koja će biti održana 9. februara.

SNIMANJE FILMA DARA IZ JASENOVCA NA VELIKOJ MORAVI

1 Nov 2019, 15:43

EKIPA SAT TELEVIZIJE JE UPOZNALA REDITELJA I RAZGOVARALA, KAO I SA ORGANIZATORIMA, GLUMCIMA, STATISTIMA KOJI RADE NA FILMU…

ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

10 Sep 2019, 16:16

Proteklog vikenda u Velikom Gradištu završen je ovogodišnji 11.po redu Međunarodni festival turističkog…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPOŽAREVAČKA BOLNICA OBNOVILA OPREMU…

OPŠTA BOLNICA POŽAREVAC ZAHVALjUJUĆI MINISTARSTVU ZDRAVLjA OBNOVILA JE OPREMU ZA DIJAGNOSTIKU…

21 Feb 2020, 12:35

SportMALA ŠKOLA RIBOLOVA 2020

ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA SMUĐ ODŽALA JE PRVI DVOČAS MALA ŠKOLA RIBOLOVA 2020.…

21 Feb 2020, 12:28

Vremenska prognozaPROGNOZA za SUBOTU, 22. Februar…

SRBIJA: U subotu ujutru slab mraz u severnim predelima gde će biti pretežno vedro. Na jugu…

21 Feb 2020, 10:29

Kursna lista