U Kučevu otvorena Etno kolonija  vlaškog veza-štampujit
   31 May 2024, 14:48    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Kučevu otvorena Etno kolonija vlaškog veza-štampujit

U Kučevu su u sredu počeli 56. „Homoljski motivi”, jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije koja se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji. Trajaće do 1. juna, a otvorena je „Etno kolonijom veza” u kojoj učestvuje više desetina žena iz svih krajeva Srbije koje čuvaju kulturno nasleđe i znanje o tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina dekorativnim vezom „štampujit”.

Tim povodom organizovan je „Diplomatski dan kolonije štampujit veza”, a događaju su prisustvovali Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, kao i Džajlz Norman, ambasador Kanade u Srbiji, Svetoslav Atanasov, generalni direktor Koka-Kole HBC Srbija i Crna Gora, dr Ivan Rajičić, narodni poslanik i mnoge druge zvanice.

Tamara Vučić je rekla da u istočnoj Srbiji slavimo bogato i raznovrsno kulturno nasleđe, a zahvalivši se ambasadoru Kanade na podršci poručila je da to pokazuje koliko cene srpsku kulturu, tradiciju i istoriju.

        -Veština i mudrost ovih žena su svetionik i putokaz za budućnost. Etno kultura će ispuniti svoju važnu civilizacijsku misiju ako njeni elementi budu prisutni u našem svakodnevnom životu kao čvrsta karika sa generacijama koje će kreirati budućnost. Zato su ovakve kolonije zaista dragocen način da svoje kulturno nasleđe predstavimo, tradicionalne zanate sačuvamo za budućnost i da mlade generacije motivišemo i inspirišemo da gledajući i ceneći ono što je bilo u prošlosti, kreiraju i tkaju budućnost,dodala  je Vučić.

Govoreći o Diplomatskom danu koji je od prošle godine deo „Homoljskih motiva”, Nenad Mikić, predsednik opštine Kučevo, rekao je de se posetom ambasadora raznih zemalja manifestacija podiže na jedan viši nivo, a dokaz je što se prošle godine jedan deo programa odvijao u Italiji u Lonigu. Ove godine najavljuje i goste iz Švedske i Malte, a u sredu je ugostio članove folklornog ansambla sa ostrva Gozo (Malta) koji su nastupili na glavnom trgu.

        -Naš zajednički zadatak je ekonomsko osnaživanje žena u ruralnom području, a sve u cilju očuvanja kulturnog blaga Srbije. Dekorativni vez „štampujit” se i danas koristi za izradu narodnih nošnji u folklornim ansamblima na šta smo jako ponosni, rekao je Nenad Mikić i najavio dodatnu podršku opštine ženama koje se bave izradom domaćih rukotvorina.


Današnja manifestacija je od izuzetnog značaja jer daje mogućnost da slavimo, prikazujemo, promovišemo i ponosimo se srpskom kulturom i tradicijom, kao vrlo važnom osnovom srpskog identiteta, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ambasador Kanade Džajlz Norman istakao je da je srpski vez, ali i kultura naše zemlje važna, ne samo radi očuvanja kulturnog nasleđa i tradicije, već i za buduće generacije. 

Za direktora kompanije “Coca-Cola HBC Srbija”, Svetoslava Atanasova, ova kolonija je slika kulture, nasleđa i naroda ovog podneblja.
- Za nas u Rosi je ovo i prilika da potvrdimo odgovorno delovanje u zajednici u kojoj poslujemo i da damo doprinos osnaživanju žena - rekao je Atanasov.

U kulturno-umetničkom delu nastupili su najmlađi članovi KUD-a „Štule“ iz Voluje odigravši splet vlaških kola na štulama,

Gosti u pratnji domaćina posetili su i u novu gradsku Galeriju gde su imali prilike da vide izložene radove  poznatog kučevačkog slikara Dragana Kecmana.


Posle posete Galeriji gosti su se uputili u Kompleks spomenika prirode Ravništarka, gde su obišli jednu od najlepših pećina naše zemlje.


U vodama Bukovske reke, neki od poslednjih ispirača zlata u ovim krajevima, prikazali su im na koji način se prohujalih vekova tragalo za ovim dragocenim metalom.

Manifestaciju su organizovali NALED i krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije, Etno mreža u partnerstvu sa Opštinom Kučevo i Turističkom organizacijom Kučevo, a uz podršku kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Ambasade Kanade.Danas  je na programu koncert kulturno-umetničkih društava „Zapevaj, zaigraj”, na letnjoj pozornici, nakon čega će publiku zabaviti pevač Slobodan Radanović. Subota je glavni dan i završnica manifestacije.

Od jutra se otvara vaeliki narodni vašar, prodajna izložba sira i meda, a neizostavni deo programa biće demonstracija starog načina ispiranja zlata na obali Peka. Ispre lokalne pošte biće priređeni „Dečji motivi”, a u centru Kučeva biće otvoren bazar gde će se prodavati narodne rukotvorine, poljoprivredni proizvodi i gastronomski specijaliteti ovog kraja. Uslediće od 15 časova tradicionalni defile ulicama Kučeva, a očekuje se više od 800 učesnika. Za kraj će biti priređen koncert narodnih umetnika i večernji nastup Nede Ukraden.Slične vesti

U Kučevu održani 56. Homoljski motivi: Tradicija dostojna poštovanja

4 Jun 2024, 21:40

Više od hiljadu učesnika ovogodišnjih  56. „Homoljskih motiva“ iz 30-tak opština i…

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista