U KUČEVU OTVORENA 18 IZLOŽBA SLIKA BRANIČEVSKA PALETA
   10 Aug 2019, 10:16    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U KUČEVU OTVORENA 18 IZLOŽBA SLIKA BRANIČEVSKA PALETA

U organizaciji Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ u Zavičajnoj  galerije ove kulturne ustanove u Kučevu je otvorena je sinoć 18. po redu izložba slika „Braničevska paleta’’ posvećena poznatom kučevačkom slikaru Draganu Kecmanu,o kome je govorila Jasmina Blagojević,direktorka ove kulturne ustanove istakavši da je Dragan Kecman do kraja svog života slikao zapravo sve što je na svom putu sretao i koji je ispoljavao jednu čudnu sposobnost da svemu daje neku dozu uzvišenosti i lepote.

Vekovima, sasvim običan čovek često poželi da zaviri u prošlost i budućnost, ali samo odabrani to mogu ,među kojima je bio i Dragan Kecman.Večerašnjom izložbom Dragan Kecman ostaje sastavni deo „Braničevske palete“ u čijem stvaranju je tako nesebično učestvovao. Na današnji dan 2008. godine Dragan Kecman se preselio u večnost.Hvala vam što svojim prisustvom doprinosite našoj nameri da velikog slikara zadržimo zadržimo u sećanjima u koja se trajno urezao svojim talentom i radom,rekla je Blagojević.


Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Julija Bašić, koja je naglasila da je u proteklih 18 godina u Braničevskoj paleti izlagalo mogo umetnika različitih generacija i različitih  umetničkih senzibiliteta. Stariji stvaraoci su učestvovali u osnivanju Palete a  za mnoge mlađe ova izložba je predstavljala i prvi iskorak iz anonimnosti, prvo izlaganje radova tako da je Braničevska paleta za sve nešto izuzetno.

 Na ovogodišnjoj Paleti učešće je uzelo 19 slikara iz Braničevskog okruga od kojih je neke od autora ove izložbe kučevačka publika po prvi put upoznala i videla njihovo stvaralaštvo. Bogatstvom stilova, najrazličitijim tehnikama prikazani su neki od radova nastalih u vremenu od jedne do druge palete. Učestvuju slikari Braničevskog okruga i okoline iz Majdanpeka, Golupca, Velikog Gradište, Malog Crnića, Žagubice, Žabara, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Smedereva, Smederevske Palanke Velike Plan I Kučeva.

 Poslednje dve decenije Kučevo je dobilo još jedan zaštitni znak, jedinstven i nadaleko prepoznatljiv u delu našeg velikog slikara Dragana Kecmana koji je tradiciju, običaje i magiju Homolja preneo na platno i zauvek sačuvao od zaborava. Izložba će biti otvorena do 30-og ovog meseca.
 Lj.Nastasijević
Izvor.Portal e-kučevo.Slične vesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FOTO SAFARI "TARA" U GOLUPCU

17 Jun 2020, 19:49

.
U  palati tvrđave Golubački grad u četvrtak 18.juna u 12.časova biće  otvorena  retrospektivna izložba fotografija…

POSTAVLJENA IZLOŽBA GRAFIČKIH RADOVA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

30 May 2020, 12:04

U PETAK 29. MAJA POSTAVLJENA JE IZLOŽBA GRAFIČKIH RADOVA DELA IZ ISTORIJSKO-UMETNIČKE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA U POŽAREVCU…

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ŽENAMA U ČAST U GALERIJI OBOJENE SVETLOSTI

9 Mar 2020, 14:04

U SUBOTU 7. MARTA U GALERIJI OBOJENE SVETLOSTI CENTRA ZA KULTURU SVEČANO JE OTVORENA OSMOMARTOVSKA  IZLOŽBA SLIKA ŽENAMA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista