U KUČEVU OTVORENA 18 IZLOŽBA SLIKA BRANIČEVSKA PALETA
   10 Aug 2019, 10:16    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U KUČEVU OTVORENA 18 IZLOŽBA SLIKA BRANIČEVSKA PALETA

U organizaciji Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ u Zavičajnoj  galerije ove kulturne ustanove u Kučevu je otvorena je sinoć 18. po redu izložba slika „Braničevska paleta’’ posvećena poznatom kučevačkom slikaru Draganu Kecmanu,o kome je govorila Jasmina Blagojević,direktorka ove kulturne ustanove istakavši da je Dragan Kecman do kraja svog života slikao zapravo sve što je na svom putu sretao i koji je ispoljavao jednu čudnu sposobnost da svemu daje neku dozu uzvišenosti i lepote.

Vekovima, sasvim običan čovek često poželi da zaviri u prošlost i budućnost, ali samo odabrani to mogu ,među kojima je bio i Dragan Kecman.Večerašnjom izložbom Dragan Kecman ostaje sastavni deo „Braničevske palete“ u čijem stvaranju je tako nesebično učestvovao. Na današnji dan 2008. godine Dragan Kecman se preselio u večnost.Hvala vam što svojim prisustvom doprinosite našoj nameri da velikog slikara zadržimo zadržimo u sećanjima u koja se trajno urezao svojim talentom i radom,rekla je Blagojević.


Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Julija Bašić, koja je naglasila da je u proteklih 18 godina u Braničevskoj paleti izlagalo mogo umetnika različitih generacija i različitih  umetničkih senzibiliteta. Stariji stvaraoci su učestvovali u osnivanju Palete a  za mnoge mlađe ova izložba je predstavljala i prvi iskorak iz anonimnosti, prvo izlaganje radova tako da je Braničevska paleta za sve nešto izuzetno.

 Na ovogodišnjoj Paleti učešće je uzelo 19 slikara iz Braničevskog okruga od kojih je neke od autora ove izložbe kučevačka publika po prvi put upoznala i videla njihovo stvaralaštvo. Bogatstvom stilova, najrazličitijim tehnikama prikazani su neki od radova nastalih u vremenu od jedne do druge palete. Učestvuju slikari Braničevskog okruga i okoline iz Majdanpeka, Golupca, Velikog Gradište, Malog Crnića, Žagubice, Žabara, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Smedereva, Smederevske Palanke Velike Plan I Kučeva.

 Poslednje dve decenije Kučevo je dobilo još jedan zaštitni znak, jedinstven i nadaleko prepoznatljiv u delu našeg velikog slikara Dragana Kecmana koji je tradiciju, običaje i magiju Homolja preneo na platno i zauvek sačuvao od zaborava. Izložba će biti otvorena do 30-og ovog meseca.
 Lj.Nastasijević
Izvor.Portal e-kučevo.Slične vesti

OTVORENA IZLOŽBA JUČE, DANAS, SUTRA U GALERIJI CZK POŽAREVAC

16 Oct 2019, 12:56

U galeriji Centra za kulturu Požarevac u ponedeljak 14. Oktobra  otvorena je izložba jednog od najpoznatijih srpskih…

OTVORENA IZLOŽBA PERSPEKTIVE 35 U VELIKOM GRADIŠTU

4 Oct 2019, 22:02

U Narodnom muzeju Veliko Gradište, otvorena je 35.po redu  izložba ,,Perspektive'',u organizaciji Nacionalne…

OTVARANJE IZLOŽBE LEONARDO 500 GENIJE, PRIRODA, VODA I MORE

2 Oct 2019, 15:33

U GALERIJI CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC SVEČANO ĆE BITI OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM  LEONARDO 500, GENIJE, PRIRODA, VODA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGOLUBAC DOBIJA NOVU PLAŽU NA DUNAVU

Početak radova na izgradnje  plaže i marine  na Dunavu,nastavak realizacije projekata…

21 Oct 2019, 21:18

KulturaSTARI ZANATI U OSNOVNOJ ŠKOLI…

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU KULTURE, TRADICIJE I TURIZMA "OD KNJIGE DO DUŠE" NA…

21 Oct 2019, 14:01

DruštvoOKTOBAR MESEC POSVEĆEN SLEPIM…

SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH  POŽAREVAC OBELEŽEVA NIZOM AKCIJA MESEC OKTOBAR POSVEĆEN SLEPIM…

21 Oct 2019, 13:51

Kursna lista