U KUČEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MITOVI SRPSKE ISTORIJE AUTORA DEJANA RISTIĆA
   28 Dec 2019, 13:20    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U KUČEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MITOVI SRPSKE ISTORIJE AUTORA DEJANA RISTIĆA

U centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu  održana je promocija knjige „Mitovi srpske istorije“, autora Dejana Ristića, o kojoj je govorila i direktorka pomenute ustanove u kulturi,Jasmina Blagojević.Ona je istakla da je Dejan Ristić istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je I od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.Obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge dužnosti u Vladi Republike Srbije.

          -Bavi se diplomatskom istorijom (srpsko-britanski i srpsko-francuski odnosi krajem 19. i početkom 20. veka; jugoslovensko-alžirski odnosi od 1954. godine), Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja).Autor je većeg broja naučnih radova i knjiga,rekla je Blagojević.

          Predstavlljajući svoju knjigu  ,,Mitovi srpske istorije’’ Dejan Ristić istoričar iz Beograda  je rekao da dačitalačkoj publici  želi da proširi svoja znanje iz nacionalne istorije, koje je bazirano na pisanim izvorima i istorijskim činjenicama, a u pitanju je demitologizacija nekih od popularnih mitova. U knjizi je obrađeno 20 popularnih mitova, 17 tema obrađivali su drugi istoričari, tako da ih je prikupio na jednom mestu a 3 su potpuno plod njegovog istraživanja. Radi se o esejima, koji nisu povezani hronološki ,već se po izboru može da  bira zanimljiva tema
           -Mit je jedan od najstarijih pojmova koji se javlja, počev od praistorije i antičkog doba preko srednjeg veka do savremenog doba. Imao je značajnu ulogu u društvu, zajednici i državi. Evolurio je kako je i samo društvo evolurilalo u kulturološkom, jezičkom i socijanom pogledu. Mitovi su se preplitali sa istorijskim činjenicama, ali nisu u istoj ravni jer nemaju temelj koji potvrđuje njihovu istinitost kroz pisani izvor. U kriznim situacijama Srbi su skloni da „mitove“ potpuno prihvataju kao istinu, i vezuju se za njih. Zatim sada pseudoistoričari i „novo romantičari“, koji putem družtvenih mreža plasiraju informacije, koje zbunjuju naciju, tako da se postavlja pitanje: da li smo zaista Sloveni ili smo čak najstariji narod na svetu. Sve to tvrdeći, bez adekvatnih pisanih izvora i istorijskih činjenica-dodao  je autor knjige Dejan Ristić.

            Istoričar I autor knjige  Dejan Ristić, jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Iza naslova ,,Mitovi srpske istorije" krije se želja autora da zainteresovanima ponudi osvrt na pojedine dragocene segmente nacionalne prošlosti i kulturnog nasleđa koji se, uistinu, nalaze na razmeđi istorijske stvarnosti i tradicije, odnosno legende i mita. Ona nije namenjena istoričarima, već najširem krugu čitalaca koji žele da obogate i, iznad svega, objektivizuju svoja znanja iz nacionalne istorije.
Lj.Nastasijević
Izvor:Centar za kulturu ,,Veljko Dugošević'' Kučevo.Slične vesti

PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI

28 Feb 2020, 13:12

ODRŽANA JE PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI AUTORA DUŠANA KOVAČEVIĆA U SVEČANOM SALONU GRADSKOG ZDANJA U POŽAREVCU.

PROMOCIJA KNJIGE ĆERKA ŠPANSKOG BORCA DRAGANA STOJANOVIĆA U VELIKOM GRADIŠTU

4 Dec 2019, 13:30

U Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu održana je promocija knjige ,,Ćerka španskog…

VEČE POSVEĆENO POBEDINCIMA KONKURSA ZA KRATKU PRIČU NA STIŠKIM SVITANJIMA II U MALOM CRNIĆU

5 Oct 2019, 12:40

BIBLIOTEKA „SRBOLJUB MITIĆ“ MALO CRNIĆE ORGANIZOVALA PROMOCIJU ZBORNIKA SA  KONKURSA ZA KRATKU PRIČU OD…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista