U Kučevu održana akcija Kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi"
   14 Sep 2023, 13:58    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Kučevu održana akcija Kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi"

Kompanija ,,Lidl’’treću godinu zaredom sprovodi akciju „Čisto iz ljubavi“, proisteklu iz strategije Švarc grupe (Schwarz Gruppe) „REset Plastic“, za odgovorno upravljanje plastikom, koja je usmerena na pet oblasti delovanja: od izbegavanja upotrebe plastike, recikliranja i uklanjanja iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti.

Ovu akciju podržalo je I organizovalo  Udruženje građana ,,Entuzijasti’’ iz Kučeva  koje je u saradnji sa Učeničkim parlamentom  Srednje škole, Predškolskom ustanovom ,,Lane’’ I Javnim Komunalnim  preduzećem,uz podršku opštine Kučevo. U trodnevnoj akciji na čišćenju priobalja reke Pek prikupljeno je 230 đakova raznog  plastistčnog otpada.

     -Nadamo se da će ovakvim I sličnim akcijama probuditi svest naših građana o neophodnoj brizi za našu reku Pek.Mi smo se kao lokalna samouprava priključili ovoj akciji prikupljanja plastike I drugog raznog plastičnog  otpada u cilju čuvanja zdrave prirode I na podizanju svesti naših građana,naglasio je predsednik opštine dr Ivan Rajičić.

        Predsednik Rajičić je istakao da je lokalna samouprava započella borbu za zaštitu Reke Pek još 2021.godine sa kineskom Kompanijom ,,Ziđin’’ koja je uradila novi sistem prečišćavanja otpadnih voda,tako da je reka Pek sada čista,ali mamo problem sa pojavom plastike I drugog otpada.Ovakvim I sličnim akcijama pokazujemo da zaista brinemo o našoj reci,što ćemo nastaviti I dalje,ali ono što me raduje što se u ovu akciju uključio I građanski sektor kao I deca koja će nastaviti da vode brigu o reci Pek I zaštiti životne sredine.

         -Zato izdvajamo značajna sredstva I uključujemo nove mesne zajednice u sistem prikupljanja smeća,tako da ćemo već naredne godine sva naselja u opštini Kučevo imati postavljene kontejnere za odlaganje smeća. Sa udruženje građana ,,Entuzijasti’’ I sada sa Učeničkim parlamentom Srednje stručne škole imamo izuzetno dobru saradnju na organizovanju ovakvih I sličnih ekoloških  akcija na zaštiti prirode na području Opštine,dodao je predsednik Rajičić.

      Udruženje građana ,,Entuzijasti’’već 24 goodine radi na očuvanju životne sredine u opštini Kučevo,a danas je poseban dan jer su u ovu akciju čišćenje priobaljja reke Pek priključili učenici Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole

         -Ovo je treći dan naše akcije I do sada smo sakupili 230 džakova raznog plastičnog otpada koji ide na reciklažu preko Javnog komunalnog preduzeća. Drago mi je što smo ovde sa mladim ljudima koji su budućnost našeg grada I Srbije  koji prepoznaju I učestvuju u ovakvim akcijama nna zaštiti životne sredine. Nastavljamo akcije po mesnim zajednicama na čišćenju raznog otpada kojeg ima dosta u priobalju reke Pek I te akcije će trajati dok vremenski uslovi to dozvole,jer naše reke nisu smetlišta I prema njima se treba odnositi ooodgovorno,kaže Mirko Petrović,predsednik Udruženja građana ,,Entuzijasti’’ iz Kučeva.

   Učenički parlament Srednje stručne škole uključio se u ovakve akcije još prošle godine,ovo je samo nastavak aktivnosti na čuvanju zdrave I ekološki čiste prirode u našoj Opštini.
     -Akcija se realizuje učešćem naših učenike u drugom polugodištu prošle godine I nasttavlja se I ove godine ovom akcijom.Učenički parlament naše škole želi da vodi brigu o čistoj sredini I ugradi svest našim građanima da se ponašaju odgovorno prema prirodi u kojoj žive I rade.objašnjava direktor Srednje stručne škole,Dragan Jovanović

  Pored učenika akciji se priključila i mlada porodica Srđana Žarića, kao i Predškolska ustanova "Lane", a poruka svih je da svi zajedno, odgovornim ponašanjem, treba da sačuvamo prirodu Kučeva.

      Predškolska ustanova ,,Lane’’ podržala je ovu akciju Kompanije Lidl I već godinama se  bavimo ekološkim temama.

          

   -Zahvaljujući  našim akcijama postavili smo jedan plastenik gde naši mališani uče kako se komposira I gaji povrće,zatim kako se odlaže otpad I imamo ekološke patrole koje vode računa šta je od povrća urelo I koje može da se koristi za ishranu. Pre neki dan smo u našem drugom objektu ,,Maslačak’’ izvadili krompir koji je rodio iz ljuske krompira koje smo posadili umesto semenskog.Tako,da uživamo sa našom decom u ovim akcijama koje sprovodimo u našoj ustanovi I koje daju rezultate,mališani već imaju potrebno znanje o ggajenju povrća a I ugrađenu svest o zdravoj hrani I ekologiji,ističe Biljana Kecman,direktorka Predškolske ustanove ,,Lane’’ iz ovog grada na Peku.

Velikim čišćenjem lokacije priobalja Peka Udruženje građana ,,Entuziasti’’ nastavlja  svoju dugogodišnju aktivnost na zaštiti životne sredine  uz podršku kompanije Lidl Srbija i partnera Javnog komunalnog preduzeća ,,Kučevo’’,Učeničkog parlamenta Srednje stručne škole,uz podršku lokalne samouprave  radi na podizanju svesti građana o važnosti brige o prirodi opštine Kučevo.Slične vesti

Investicioni samit za Zapadni Balkan u London, Srbiju predstavlja Brnabićeva

26 Feb 2024, 10:18

U Londonu se održava Investicioni samit za Zapadni Balkan koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj je, navode,…

Dan čistih planina je svaki dan na gondoli

26 Sep 2023, 13:57

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki gledano, taj dan predstavlja…

Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima

21 Sep 2023, 10:04

Razgovore koje smo proteklih dana vodili na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iskoristili smo na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista