U Kučevu 55 Homoljski motivi od 31 maja do 3 juna
   11 May 2023, 11:31    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Kučevu 55 Homoljski motivi od 31 maja do 3 juna

Organizacioni odbor 55. Smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski Motivi“ na  svojoj sednici u Kučevu  kojom je predsedavao predsednik Optine dr Ivan Rajičić, doneo je odluku da  se ova najstarija manifestacija u Srbiji  održi  od srede 31. maja ,pa do subote 03. juna ove  godine.

Kako je rečeno na ovoj sednici u planu je izuzetno bogat kulturno-umetnički program uz  brojne prateće sadržaje koji će biti održani na više lokacija.Konkretni program manifestacije  biće objavljen uskoro i ono što će posebno obeležiti ovogodišnju Smotru,kako je najavljeno očekuje se veliko učešće dijaspore

       Mada je program ovogodišnje 55 Smotre u pripremi, najznačajniji dan manifestacije  i ove godine najverovatnije biće  tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, izložba seoska dvorišta, svečani defile, samo su deo programa koji očekuje posetioce koji dođu u Kučevo.
Centralni program je koncert narodnih umetnika na kojem će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje kao I iz stranih zemalja u kojima se nalaze Srbi.

    -Smotra Homoljski motivi je do danas zadržala primat u odnosu na druge, slične manifestacije koje se održavaju u Srbiji. I 55 godine nakon osnivanja koji  čuvaju od zaborava tradiciju, običaje i kulturu istočne Srbije. Sa istom pažnjom kao i u prošlosti, prate se tradicionalni programi kao što su narodni vašar, Zlatne ruke ili ispiranje zlata na obali Peka. Posebno atraktivan je svečani defile kojim se kroz centralne gradske ulice predstavi više od 500 učesnika smotre,kažu organizatori.  

          
         Homoljski motivi održani su  prvi put daleke  1968. godine sa ciljem da se na jednom mestu, na pozornici, prikaže bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji i na taj način sačuva od zaborava. Jedina je manifestacija u Srbiji, koja  je dobitnik dva prestižna priznanja – Vukove nagrade i Turističkog cveta.

Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Dragan Kecman” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je  podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.

Izvor:portal e-Kučevo .rsSlične vesti

Homoljski motivi

1 Jun 2024, 12:19

Ova sedmica  u Kučevu bila je u znaku Homoljskih motiva. Subota je tradicionalno centralni deo manifestacije.

Na Majskoj gitarijadi takmičiće se devet bendova

27 Apr 2024, 11:33

Jedna od manifestacija po kojima je grad Požarevac nadaleko poznat jeste i Majska gitarijada, koja su decenijama održavala…

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista