U Kučevu 55 Homoljski motivi od 31 maja do 3 juna
   11 May 2023, 11:31    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Kučevu 55 Homoljski motivi od 31 maja do 3 juna

Organizacioni odbor 55. Smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski Motivi“ na  svojoj sednici u Kučevu  kojom je predsedavao predsednik Optine dr Ivan Rajičić, doneo je odluku da  se ova najstarija manifestacija u Srbiji  održi  od srede 31. maja ,pa do subote 03. juna ove  godine.

Kako je rečeno na ovoj sednici u planu je izuzetno bogat kulturno-umetnički program uz  brojne prateće sadržaje koji će biti održani na više lokacija.Konkretni program manifestacije  biće objavljen uskoro i ono što će posebno obeležiti ovogodišnju Smotru,kako je najavljeno očekuje se veliko učešće dijaspore

       Mada je program ovogodišnje 55 Smotre u pripremi, najznačajniji dan manifestacije  i ove godine najverovatnije biće  tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, izložba seoska dvorišta, svečani defile, samo su deo programa koji očekuje posetioce koji dođu u Kučevo.
Centralni program je koncert narodnih umetnika na kojem će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje kao I iz stranih zemalja u kojima se nalaze Srbi.

    -Smotra Homoljski motivi je do danas zadržala primat u odnosu na druge, slične manifestacije koje se održavaju u Srbiji. I 55 godine nakon osnivanja koji  čuvaju od zaborava tradiciju, običaje i kulturu istočne Srbije. Sa istom pažnjom kao i u prošlosti, prate se tradicionalni programi kao što su narodni vašar, Zlatne ruke ili ispiranje zlata na obali Peka. Posebno atraktivan je svečani defile kojim se kroz centralne gradske ulice predstavi više od 500 učesnika smotre,kažu organizatori.  

          
         Homoljski motivi održani su  prvi put daleke  1968. godine sa ciljem da se na jednom mestu, na pozornici, prikaže bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji i na taj način sačuva od zaborava. Jedina je manifestacija u Srbiji, koja  je dobitnik dva prestižna priznanja – Vukove nagrade i Turističkog cveta.

Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Dragan Kecman” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je  podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.

Izvor:portal e-Kučevo .rsSlične vesti

Legionari ponovo pohodili Viminacijum

9 Sep 2023, 14:25

Savremeni legionari trčali su  polumaraton od Kostolca do Viminacijuma.

Kostolac i Viminacium bili su domaćini…

Živičanke skuvale najbolji ajvar

9 Sep 2023, 12:26

Na gastronomskom takmičenju “Izaži mi na teglu”pobedila je ekipa udruženja ćena iz Živice, Drugo mesto pripalo…

Izađi mi na teglu

8 Sep 2023, 13:38

U Požarevcu nastavljena potraga za najboljim majstorima ajvara u Srbiji.Jubilarni, deseti po redu, karavan…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista