U koje zemlje regiona građani Srbije mogu da putuju i pod kojim uslovima
   28 Sep 2020, 9:17    Beograd    RTS    Elena Marjanović


U koje zemlje regiona građani Srbije mogu da putuju i pod kojim uslovima

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, pojedine države regiona ublažavaju uslove ulaska u zemlju za naše državljane. Od danas za ulazak u Sloveniju našim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test.  

Slovenija 

Državljani Srbije u Sloveniju mogu da uđu bez posebnih uslova. Srbija se od danas nalazi na zelenoj epidemiološkoj listi, što znači da našim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test pri ulasku u Sloveniju.

Crna Gora 

Za ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test, pozitivan serološki test na antitela klase IgG ili negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM (ELISA test). Test ne sme biti stariji od 72 sata i mora biti obavljen u registrovanoj laboratoriji.

Bosna i Hercegovina

Bez posebnih uslova državljani Srbije mogu da uđu i u Bosnu i Hercegovinu. Nije potrebno pi-si-ar testiranje, a ista pravila važe i za državljane Hrvatske i Crne Gore. Drugim stranim državljanima je za ulazak u BiH potreban negativan pi-si-ar test.

Austrija 

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi, kao što su potrebe hitnog zdravstvenog lečenja, određenih porodičnih razloga i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza. Državljanima Srbije, koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od kovida 19, među kojima je i Srbija, dozvoljen je ulazak u Austriju, pri čemu je potrebno da imaju zdravstvenu potvrdu na nemačkom ili engleskom jeziku, ne stariju od 72 sata, koja potvrđuje da je pi-si-ar test negativan. Ukoliko navedena lica ne poseduju negativan test, izriče im se desetodnevna samoizolacija i obavezna su da u roku od 48 časova obave testiranje o sopstvenom trošku. Samoizolacija se okončava po prijemu negativnog testa.

Hrvatska

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan. Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (poseduju nekretnine u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Bugarska 

Za ulazak u Bugarsku, državljanima Srbije nije potreban negativan pi-si-ar test, a ista pravila se odnose i na državljane zemalja Evropske unije i Šengenskog sporazuma.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi i osobe koje dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu. 
 

Mađarska

Državljanima Srbije je od 1. septembra zabranjen ulaz u Mađarsku, ukoliko je u pitanju turistička poseta.  Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja.  Osobama kojima se odobri ulazak biće određen karantin u trajanju od 14 dana, a koji se može završiti uz dva negativna pi-si-ar testa o ličnom trošku.

Severna Makedonija

Za ulazak u Severnu Makedoniju državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima, podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.  Test nije potreban deci mlađoj od deset godina.

Albanija

Državljani Srbije u Albaniju mogu da uđu bez posebnih uslova. Za ulazak u Albaniju nije potrebno pi-si-ar testiranje. Ista pravila važe i za druge strane državljane.Slične vesti

Od 60 pregledanih u Gradskom zavodu za plućne bolesti, 10 poslato na hospitalizaciju

21 Oct 2020, 9:31

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne bolesti lekari svakodnevno pregledaju…

Kon: Ako svi nose maske, zaštita je 99 odsto

21 Oct 2020, 9:29

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera, uz održavanje distance, pruža…

Obavezno pridržavanje svih mera zaštite od virusa Covid 19

20 Oct 2020, 11:26

Sobzirom da ide hladno vreme i da će se respiratorne tegobe i infekcije javljati i više, ne samo bolesti uzrokovane…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeBez vode deo ulice Prvog partizanskog…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, obaveštava da  zbog radova na mreži  od 10:00 do 12:00…

21 Oct 2020, 10:07

ZdravljeOd 60 pregledanih u Gradskom zavodu…

Najviše novoobolelih od koronavirusa i juče je bilo u Beogradu. U Gradskom zavodu za plućne…

21 Oct 2020, 9:31

ZdravljeKon: Ako svi nose maske, zaštita…

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera,…

21 Oct 2020, 9:29

Kursna lista