U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka
   2 Apr 2024, 10:10    Beograd    RTS    Marija Vajner


U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je za RTS da je krenula primena najnovije terapije za obolelele od karcinoma. Petanaestak pacijenata je već primilo terapiju. Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod, istakao je Žegarac. U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele Srbije. Dijagnozu maligne bolesti u našoj zemlji svake godine dobije više od 40.000 pacijenata. Starosna granica obolevanja je sve niža.

  U tu ustanovu stigli su novi lekovi. Prof. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je za RTS da će borba protiv nekih od najčešćih malignih bolesti u Srbiji u budućnosti biti najsavremenija – krenula je primena najnovije terapije. Prema njegovim rečima, za petnaestak pacijenata je već prepisana terapija i oni su je primili, pogotovo za karcinome sa najlošijim ishodom. "To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji“, rekao je Žegarac.

Terapija u ranim stadijumima bolesti kod raka dojke

Rak dojke i rak pluća najčešći su karcinomi u zemlji. Žegarac navodi da kada je karcionom dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata. "Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate" naglasio je Žegarac. Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli, a bolest odnese više od 1.600 života.

Skrining najosnovnija stvar kada je u pitanju karcinom

Dr Žegarac je rekao da je skrining najosnovnija stvar kada je u pitanju karcinom, pogotovo karcinom dojke, što se ranije otkrije, jednostavnije se i leči. "Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod", podvukao je Žegarac. Uskoro stiže nova terapija, odnosno izmenjene indikacije za karcinom pluća. "Proširena terapija uz postojeću terapiju biće primenjena inovativna terapija koja je ušla sada na listu, što će poboljšati i lečenje i preživljavanje pacijenata sa najtežim malignomima, to su karcinomi pluća“, rekao je Žegarac. Za 20 različitih vrsta bolesti, kada govorimo o malignim bolestima, je proširena lista. Pored karcinoma pluća, karcinoma dojke, očekujemo za urološke malignitete, za melanom. Tako da je dosta proširena lista za sve vrste malignih bolesti, kaže Žegarac.

Svakodnevna operacija 20 pacijenata

U Institutu za onkologiju i radiologiju se svakodnevno rade operacije, dijagnostika, pregledi. Direktor Instituta je naveo da je juče obavljeno 210 hemioterapija. "U dnevnoj bolnici je juče bilo skoro 80 hemioterapija, u staroj dnevnoj bolnici 90. Na odeljenju je veliki broj pacijenata, ali sa otvaranjem ovih dnevnih bolnica, što je bilo usko grlo, to smo prevazišli, tako da je sad čekanje u razumnom vremenu", zaključio je Žegarac uz napomenu da se dvadeset pacijenata svaki dan operiše.  Slične vesti

Institut "Torlak" vas poziva da učestvujete u studiji o imunitetu

20 Apr 2024, 10:28

Institut „Torlak" vas poziva da se, ukoliko imate prebivalište na teritoriji grada Beograda, pridružite…

Grujičić: Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude

20 Apr 2024, 10:11

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji,…

Temperaturni pad je šok za organizam, čim osetite tegobe i glavobolju javite se lekaru

19 Apr 2024, 10:28

U dva dana, dva godišnja doba. Letnje temperature zamenila je kiša, a u nekim krajevima Srbije i sneg. Kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista