U Golupcu završeno Državno prvenstvo I Kup Golupca u jedrenju
   14 Sep 2020, 23:49    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U Golupcu završeno Državno prvenstvo I Kup Golupca u jedrenju

Od prošlog  petka pa do nedelje Golubac je bio domaćin Otvorenog prvenstva Srbije i Kupa  Golupca u jedrenju na vodi za klase ,,Optimist’’, ,,Radial’’,,Laser’’, ,,Laser 4.7’’,,,Fin’’ i ,,470’’. Šampionat države i KUP  Golupca u jedrenju na vodi u ovom gradu na Dunavu na kome je učestvovalo 102 takmičara iz 13 Jedriličarskih klubova iz Srbije, organizovali su Jedriličarski klub Golubac I Jedriličarski savez Srbije.

          -Sama lokacija Golupca je na najboljem mestu na Dunavu,a Jedriličarski centar na najboljem emstu u Golupcu.Ovde je širina Dunava velika,lepo je  regatno polje,ruža vetrova je povoljna za odvijanje raznih sportova na vodi,posebno za jedrenje.Uspeli smo prošlog a I ovog vikenda da održimo sve trke koje smo planirali,tako da nam je prvenstvo uspelo.kaže Vojislav Ivić,predsednik Jedriličarskog kluba Golubac.

Jedriličarski klub iz ovog grada na Dunavu ima sve uslove za razvoj sportova na vodi,pa u okviru kluba radi I  škola jedrenja koju pohadjaju mališani od 7 do 12.godina.  Klub ima podršku o loklane samouprave,Turističke organizacije ,preduzeća I ustanova,privrednika I građana.

            -Imamo dosta dece koja vole jedrenje,dosta para smo uložili u opremu,a u tome dosta su nam pomogli Lokalna samouprava,sva javna preduzeća I ustanove,Dobrovoljnog vatrogasnog društva,Turističke organizacije,Narodne biblioteke,preduzetnici I građani što im se zahvaljujem kao organizator regata koje su bez problema održane u našem gradu,dodao je Ivić.
U Jedriličarskom savezu Srbije zadovoljni su sa organizacijom I uslovima  odražavanja  dva Prvenstva Srbije,Kupa ,,Golubački grad’’  I Kupa Golupca u jedrenju na vodi uz poštovanja mera zaštite od pandemije Korona virusa  donate od strane Vlade Srbije I Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Golubac

            -Završili smo I ovu drugu regatu koja se boduje za državno prvenstvo Srbije,imali smo dovoljno vetra I sve uslove za jedrenje I da ova dva državna prvenstva budu bodovana I da takmičari koji su osvojili medalje  i početnici na ovom vetru koji je bio zahtevan nauče tehniku jedrenja,naglasio je Dušan Janić,član Upravnog odbora Jedriličarskog saveza Srbije.

Centar Srbije i sveta u sportovima na vodi, jedinstvena turistička ponuda omogućiće, zahvaljujući plovnom Dunavu, brže spajanje ovog dela Srbije sa Evropom, gde opština Golubac ovde vidi svoju razvojnu šansu u Braničevskom okrugu, Donjem Podunavlju i Srbiji.  U turističkoj ponudi opštine Golubac doprinosi I Jedriličarski klub kao I Jedriličarski savez Srbije koji ima ovde svoj Centar jedrenja koji je jedan od najboljih u Srbiji zbog širine Dunava I ruže vetrova koja je potrebna za ovu vrstu sporta.Za vreme održavanja raznih prvenstava u jedrenju na vodi Golubac postaje grad mladih I zaljubljenika u reku Dunav I jedrenje.

               -Turistička organizacija Golubac daje punu podršku svim sportovima na vodi,a posebno jedrenju.Današnji Kup Golupca koji je održan I zlatna medalja koju je osvojio Jedriličarski klub Golubac je takođe nammma na čast I ponos svih nas,ističe vd director Marija Bogić.

Jedriličarski klub Golubac u klasi Optimist u konkurenciji devojčica do 12 godina u ova protekla dva prvenstva osvojio je dve zlatne I jednu srebrnu medalju. Među učesnicima u regati bilo je šest devojčica u klasi Optimist I prvi put u klasi  4.7 ,osvojene su dve zlatne I jedna srebrna medalja.Krajem ovog meseca Golubac će biti I domaćin kampa perpspektivnih jedrličara Srbije .

              -U subotu,drugog dana regate imali smo malo jači vetar,pa je dosta jedriličara iz klase Optimist imalo peh I došlo je do prevrtanje jedrilice,ali su takmičari bili uporni I nastavili dalje takmičenje. Naša takmičarka Lara Jovanović je pored jednog nezgodnog trenutka  kada joj puklo jedro uspela da se snađe I prva stigne na cilj I tako osvojila zlatnu medalju. U oktobru nastavljamo dalje učešće na takmičenjima,prvo je Beograd a zatim narednog vikenda I Zemunska regata u okviru takmičenja za državno prvenstvo. Krajem ovog meseca u našem Jedriličarskom centru u Golupcu održaćććese Kamp naprednih jedriličara među kojima će biti i naša Dragana Perić i Lara Jovanović, srećan je Aleksandar Ilić,trener JK Golubac. 

 Proteklog vikenda Lara Jovanović iz  Jedriličarskog kluba Golubac bila je najbolja u klasi Optimist I osvojila zlatnu medalju a pre nedelju dana srebrnu.

           -Moram da priznam da je ovog vikenda bilo mnogo teže nego prošlog kada sam osvojila srebrnu medalju.Ove subote bio je dosta jak vetar,imala sam I mali peh kada mi je puklo jedro I došlo do prevrtanja jedrilice,ali sam na osnovu nekih caka koje nam je trener pokazao uspela da se izvučem I nađem na prvom mestu I pored jake konkurencije. Planiran  da I dalje na takmičenjima osvajam medalje,radosno nam priča  Lara Jovanović,hrabra devojčica iz JK Golubac.

Mada na nekim takmičenjima proteklih godina kada se održava ovo prvenstvo nije bilo vetra,ovog vikenda to se nije ponovilo,pa su jedriličari od petka do nedelje uz povoljan vetar održali sedam trka i imali sve uslove za postizanje dobrih rezultatta I osvajanja medalja

.Za osvojena prva tri emsta u svim klasma takmičarima su pripale zlatne,srebrne I bronzane medalje,dar oganizatora.Slične vesti

U Golupcu održano državno prvenstvo Srbije I Kup Golubački grad u jedrenju na vodi

7 Sep 2020, 15:15

Spuštanjem zastave Srbije sa jarbola  uz himnu ,,Bože pravde’’ I odobrenjem Štaba za vanredne…

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković posetio Kučevo

4 Sep 2020, 15:15

U okviru kampanje obilaska sportskih saveza, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković posetio je Kučevo.Njegovi…

ZLATIBOR ĆE BITI DOMAĆIN NAJVEĆE BICIKLISTIČKE TRKE

1 Aug 2020, 12:02

Jubilarna, 60. Trka Kroz Srbiju biće vožena Od 31. avgusta do 3. septembra, a među domaćinima etapa biće i Zlatibor.

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU ponedeljak u Kučevu zaseda Lokalni…

Predsednik Skupštine opštine Kučevo, Branko  Kecman, zakazao je 3. redovnu…

26 Sep 2020, 12:26

DruštvoBušenjem reni bunara nastavljena…

Opština Golubac u proteklih četiri godine oko  50 odsto planiranih sredstava iz…

26 Sep 2020, 12:13

PolitikaGodišnjica operacije Halijard,…

Navršava se 76. godišnjica operacije "Halijard", najuspešnije…

26 Sep 2020, 11:54

Kursna lista