U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila
   21 Nov 2023, 12:55    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije , Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su u Golupcu Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje marine u Golupcu. Ovaj Ugovor predstavlja preduslov za početak izgradnje infrastrukture golubačke marine.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je da će do kraja sledeće godine u potpunosti biti zaokružena izgradnja nautičke turističke infrastrukture u Donjem Podunavlju. Buduća marina će se nalaziti na Dunavu u neposrednoj blizini centra Golupca, moći će da primi oko 100 plovila, a u sklopu marine, pored prostora za prihvat i smeštaj plovila, biće razvijeni  komercijalni i drugi sadržaji.

          -Podsetiću da je u toku realizacija projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a osim što ćemo graditi marinu i u Golupcu, tokom sledeće godine sledi i dupliranje kapaciteta za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu, rekao je Kandić I najavio da je u 2024. godini u planu izgradnja novog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će biti prošireni kapaciteti za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju.

         -Najavljeni projekti će sigurno doprineti još bržem razvoju nautičkog turizma u Srbiji i povećanju broja kruzera Imamo  zadovoljavajući tempo oporavka domaćeg nautičkog turizma i u ovoj godini, imajući u vidu da je do 1. novembra na kruzerima bilo oko 170.000 putnika, što je povećanje za 30 odsto u odnosu na isti period protekle godine.


Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović naglasio je da je projekat „Zaplovi Srbijom” osmišljen tako da se stalno nadograđuje i da pokazuje nameru države da ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu.
        -Želimo da privučemo što više turista da Srbiju obiđu sa reka. Golubac je jedna od lokacija koja će modernom marinom uticati na povećanje kako prihoda, tako i posetilaca u ovom delu naše zemlje. Međuresorna radna grupa za realizaciju projekta 'Zaplovi Srbijom' u kojoj učestvuju najvažnije institucije u Srbiji je pravi primer dobre saradnje države na razvoju infrastrukture i turizma, rekao je Petrović i podsetio da su do sada u okviru projekta „Zaplovi Srbijom” otvorena međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a do kraja godine biće otvoreno i šabačko pristanište.

          -Pored toga, gradi se i marina u Velikom Gradištu, u koju će u prvoj fazi biti uloženo više od dva i po miliona evra. Važno je da ulaganja u infrastrukturu idu uporedo sa ulaganjem u hotelski smeštaj, komercijalne sadržaje, nove tematske ture, kako bismo upotpunili ponudu naših obala.
          Sve ove aktivnosti unaprediće privredu naše zemlje i omogućiće otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje lokalnog stanovništva, naglasio  je Petrović I dosao da je vrednost projekta „Zaplovi Srbijom” oko 30 miliona evra, kada je reč o planiranoj infrastrukturi.

           Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da je Golubac jedna od lokacija obuhvaćenih kapitalnim projektom „Zaplovi Srbijom”, koji je pokrenut u martu ove godine.  
 „Agencija je inicirala projekat uzimajući u obzir velike nautičke potencijale naše zemlje. Tokom projekta radiće se na izgradnji nedostajuće nautičke infrastrukture - marina i međunarodnih putničkih pristaništa, kao i na razvoju linijskog i kanalskog saobraćaja. Na taj način, turistima ćemo predstaviti tvrđave, arheološke lokalitete, spomenike kulture i prirodna bogatstva koja se nalaze na obalama reka u Srbiji. Posebno sam ponosan na to što u realizaciji projekta učestvuju kabinet predsednika Republike Srbije i kabinet predsednice Vlade, kao i resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i druga ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća”, dodao  je Perović.  
          U okviru projekta planirana je izgradnja pet marina na Dunavu, a među njima je marina u Golupcu.To je druga marina koja počinje sa izgradnjom, budući da je već otpočela realizacija projekta marine u Velikom Gradištu. Imajući u vidu da je Golubac veoma posećena destinacija kod ljubitelja kruzinga, golubačka marina kada bude završena upotpuniće ponudu istočne Srbije i dodatno je približiti domaćim i stranim turistima.

           U opštini Golubac  očekuju da će projekat doprineti povećanju prihoda od nautike, većem broju posetilaca, podizanju svesti javnosti o brojnim prednostima putničkog vodnog saobraćaja kao i jačanju pozicije Golupca I  Srbije na nautičkim mapama Evrope i sveta.
Predsednik Privremenog organa opštine Golubac Nebojša Mijović istakao je da ova opština, kao prepoznatljivo mesto na turističkoj mapi Srbije i Evrope gradi turističku infrastrukturu za još bolje pozicioniranje na turističkom tržištu.

         -Izgradnjom marine u Golupcu obogatiće turističku ponudu I uveren sam dab će radovi na toj marini biti izvedeni na vreme I kako valja.Zahvaljujem s svim ljudima koji su učestcvovali u pripremi I da konačno počnu radovi na realizaciji  ovog projekta. Posebno dugujem zahvalnost ljudima iz Ministarstva turizma I Agencije za upravljanje lukama,ovo nije prvi sastanak,biće ih još. Srećan sam što mogu da zajedno sa mojim sugrađanima budemo svedoci izgradnje nove marine koja će doprineti da Golubac bude još prepoznatljiva turistička destinacaija u ovom delu Dunavske regije,istakao je dr Nebojša Mijović.

          Pored sada već 'ozbiljnih' turističkih proizvoda, kao što su Golubačka tvrđava i Manastir Tumane, opština Golubac je realizovala i niz projekata, od kojih su najznačajniji za turizam izgradnja šetno- biciklističke staze, koja je deo međunarodne biciklističke rute Euro velo 6, prekogranični prelaz Usije kao i niz drugih razvojnih projekata,što Golubac svrtava u značajanu turističku destinaciju Donjeg Podunavlja I Istočne Srbije. Slične vesti

U ulici Ratomira Atanackovića u Kučevu postavlja se završni sloj asfalta

16 Nov 2023, 13:38

U okviru projekta Rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture u cilju dostupnosti turističkim lokalitetima na teritoriji opštine…

Građevinska dozvola se ne može dobiti bez brige o otpadu - kako treba odlagati šut

13 Nov 2023, 10:25

Vlada je usvojila Uredbu kojom se, prvi put, propisuje način upravljanja građevinskim otpadom. Cilj je sprečavanje nastanka…

Radovi na rekonstrukciji trotoara u Kučevu

9 Nov 2023, 20:53

U Kučevu su u toku radovi na rekonstrukciji trotoara  na istočnoj strani ulice Svetog Save od raskrsnice sa ulicom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista