U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE
   5 Jun 2019, 17:58    Golubac    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

U Golupcu od 6. do 9. juna biće prvi put organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom "Ispod površine", najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu.

Izvršni producent festivala Boško Savković je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.


Festival organizuje Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“, kao jedina ustanova kulture u opštini Golubac, a vršilac dužnosti direktora Jasmina Glišić kaže da i im je cilj da od sledeće godine ta manifestacija postane međunarodna i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.


Zamenik predsednika opštine Golubac Marko Stojaković osvrnuo se na turističke potencijale ove podunavske Opštine koju godišnje poseti  oko 86  hiljada ljudi i dodao da su kultura i turizam vrlo blisko povezani.Golubac je  mala varošica na obali Dunava,sa velikim turističkim potencijalom koji svakog dana dobija na značaju i postaje prepoznatljiva turistička destinacija.
 
U sali bioskopa Golubac biće prikazano pet filmova uz izložbe i razgovor sa autorima. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu, jedino u Rijeci, Hrvatska, održava slična manifestacija poslednjih 6 godinaOrganizator ovogodišnjeg festivala je Narodna biblioteka Veljko Dugošević uz podršku Skupštine opštine Golubac.
Na otvaranju publika će imati priliku da pogleda igrano-dokumentarni film "U početku beše reč - Miroslavljevo jevanđelje" Boška Savkovića koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu biblioteku "Pamćenje sveta" i tom prilikom biće izložena fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz različitih vekova.
 
Na programu će biti i dokumentarac "Bog da prosti" Boška Milanovića o tajnoj likvidaciji srpskih glumaca u jesen 1944. i početkom 1945. godine kada se partizanska vlast obračunavala sa političkim neprijateljima, pod plaštom "državnih neprijatelja i kolaboranata". Publika će moći da pogleda i dokumentarni film "Mora da ovo nije sve" Uroša Maksimovića o Jovanu Simiću koji je počeo da prodaje svoje sportske dresove kako bi spasao život male Nađe Novaković obolele od retke bolesti krvi, zatim "Brevijar" Gorana Šljivića o Mediteranu kao kolevci savremene civilizacije i "Tajna dunavskog vilenjaka" Dušana Vojvodića koji govori o operaciji "Dunavski vilenjak" u okviru koje je po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera u zoni Prahova potopljeno više od 220 brodova kako ne bi pali u ruke Crvenoj armiji.


 Festival "Ispod površine" će ove godine biti revijalnog karaktera, sa tendencijom da već od sledeće godine preraste u takmičarski, postavljen po svim najstrožim kriterijumima organizacije međunarodnih festivala.

Ulaz na projekcije je besplatan, a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice "Balkan".
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Festival muzičkog filma 12. put u Centru za kulturu Požarevac

12 Dec 2023, 12:49

Festival posvećen dokumentarnim i igranim filmovima čija je tema bazirana na stvaralaštvu poznatih muzičara –…

Jasmin Geljo: Važno je verovati u sebe

9 Oct 2023, 12:54

U Požarevcu je toku snimanje filma „Mačji krik“, u režiji Sanje Živković. Glavnu ulogu tumači Jasmin Geljo,…

U Požarevcu se snima film po scenariju Gorana Paskaljevića, potrebni statisti

7 Sep 2023, 15:02

U Požarevcu uskoro počinje snimanje igranog filma, po scenariju Gorana Paskaljevića. Za potrebe snimanja, potreban veći…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista