U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE
   5 Jun 2019, 17:58    Golubac    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

U Golupcu od 6. do 9. juna biće prvi put organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom "Ispod površine", najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu.

Izvršni producent festivala Boško Savković je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.


Festival organizuje Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“, kao jedina ustanova kulture u opštini Golubac, a vršilac dužnosti direktora Jasmina Glišić kaže da i im je cilj da od sledeće godine ta manifestacija postane međunarodna i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.


Zamenik predsednika opštine Golubac Marko Stojaković osvrnuo se na turističke potencijale ove podunavske Opštine koju godišnje poseti  oko 86  hiljada ljudi i dodao da su kultura i turizam vrlo blisko povezani.Golubac je  mala varošica na obali Dunava,sa velikim turističkim potencijalom koji svakog dana dobija na značaju i postaje prepoznatljiva turistička destinacija.
 
U sali bioskopa Golubac biće prikazano pet filmova uz izložbe i razgovor sa autorima. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu, jedino u Rijeci, Hrvatska, održava slična manifestacija poslednjih 6 godinaOrganizator ovogodišnjeg festivala je Narodna biblioteka Veljko Dugošević uz podršku Skupštine opštine Golubac.
Na otvaranju publika će imati priliku da pogleda igrano-dokumentarni film "U početku beše reč - Miroslavljevo jevanđelje" Boška Savkovića koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu biblioteku "Pamćenje sveta" i tom prilikom biće izložena fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz različitih vekova.
 
Na programu će biti i dokumentarac "Bog da prosti" Boška Milanovića o tajnoj likvidaciji srpskih glumaca u jesen 1944. i početkom 1945. godine kada se partizanska vlast obračunavala sa političkim neprijateljima, pod plaštom "državnih neprijatelja i kolaboranata". Publika će moći da pogleda i dokumentarni film "Mora da ovo nije sve" Uroša Maksimovića o Jovanu Simiću koji je počeo da prodaje svoje sportske dresove kako bi spasao život male Nađe Novaković obolele od retke bolesti krvi, zatim "Brevijar" Gorana Šljivića o Mediteranu kao kolevci savremene civilizacije i "Tajna dunavskog vilenjaka" Dušana Vojvodića koji govori o operaciji "Dunavski vilenjak" u okviru koje je po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera u zoni Prahova potopljeno više od 220 brodova kako ne bi pali u ruke Crvenoj armiji.


 Festival "Ispod površine" će ove godine biti revijalnog karaktera, sa tendencijom da već od sledeće godine preraste u takmičarski, postavljen po svim najstrožim kriterijumima organizacije međunarodnih festivala.

Ulaz na projekcije je besplatan, a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice "Balkan".
Lj.NastasijevićSlične vesti

PRSTEN VUKA ZA FILM BAMBILEND

3 Aug 2020, 13:13

Danilo Stanimirović, osvojio je Prsten Vuka za film “Bambilend” na Omladinskom filmskom festivalu u Sarajevu.…

Ovo su NOMINOVANI za OSKARA 2020

17 Jan 2020, 13:01

Zvanično su objavljene nominacije za 92. dodelu Oskara za 2020. godinu, ceremoniju koja će biti održana 9. februara.

SNIMANJE FILMA DARA IZ JASENOVCA NA VELIKOJ MORAVI

1 Nov 2019, 15:43

EKIPA SAT TELEVIZIJE JE UPOZNALA REDITELJA I RAZGOVARALA, KAO I SA ORGANIZATORIMA, GLUMCIMA, STATISTIMA KOJI RADE NA FILMU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGranice otvorene, ali testovi…

Granice otvorene, ali testovi su uslov – da li je realno da turisti iz Srbije pohrle u Crnu…

15 Aug 2020, 11:54

DruštvoŠarčević za RTS: Potrebni odgovorni…

Početkom nedelje Krizni štab je objavio plan po kojem će od septembra funkcionisati…

15 Aug 2020, 11:43

PolitikaPredsednik Vučić najavio je obustavljanje…

Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana jer su u suprotnosti sa civilizacijskim…

15 Aug 2020, 11:20

Kursna lista