U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE
   5 Jun 2019, 17:58    Golubac    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

U Golupcu od 6. do 9. juna biće prvi put organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom "Ispod površine", najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu.

Izvršni producent festivala Boško Savković je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.


Festival organizuje Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“, kao jedina ustanova kulture u opštini Golubac, a vršilac dužnosti direktora Jasmina Glišić kaže da i im je cilj da od sledeće godine ta manifestacija postane međunarodna i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.


Zamenik predsednika opštine Golubac Marko Stojaković osvrnuo se na turističke potencijale ove podunavske Opštine koju godišnje poseti  oko 86  hiljada ljudi i dodao da su kultura i turizam vrlo blisko povezani.Golubac je  mala varošica na obali Dunava,sa velikim turističkim potencijalom koji svakog dana dobija na značaju i postaje prepoznatljiva turistička destinacija.
 
U sali bioskopa Golubac biće prikazano pet filmova uz izložbe i razgovor sa autorima. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu, jedino u Rijeci, Hrvatska, održava slična manifestacija poslednjih 6 godinaOrganizator ovogodišnjeg festivala je Narodna biblioteka Veljko Dugošević uz podršku Skupštine opštine Golubac.
Na otvaranju publika će imati priliku da pogleda igrano-dokumentarni film "U početku beše reč - Miroslavljevo jevanđelje" Boška Savkovića koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu biblioteku "Pamćenje sveta" i tom prilikom biće izložena fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz različitih vekova.
 
Na programu će biti i dokumentarac "Bog da prosti" Boška Milanovića o tajnoj likvidaciji srpskih glumaca u jesen 1944. i početkom 1945. godine kada se partizanska vlast obračunavala sa političkim neprijateljima, pod plaštom "državnih neprijatelja i kolaboranata". Publika će moći da pogleda i dokumentarni film "Mora da ovo nije sve" Uroša Maksimovića o Jovanu Simiću koji je počeo da prodaje svoje sportske dresove kako bi spasao život male Nađe Novaković obolele od retke bolesti krvi, zatim "Brevijar" Gorana Šljivića o Mediteranu kao kolevci savremene civilizacije i "Tajna dunavskog vilenjaka" Dušana Vojvodića koji govori o operaciji "Dunavski vilenjak" u okviru koje je po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera u zoni Prahova potopljeno više od 220 brodova kako ne bi pali u ruke Crvenoj armiji.


 Festival "Ispod površine" će ove godine biti revijalnog karaktera, sa tendencijom da već od sledeće godine preraste u takmičarski, postavljen po svim najstrožim kriterijumima organizacije međunarodnih festivala.

Ulaz na projekcije je besplatan, a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice "Balkan".
Lj.NastasijevićSlične vesti

PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU

1 Jun 2019, 12:32

U okviru pratećih programa ovogodišnje 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’…

FILM O LJUBIČEVSKIM KONJIČKIM IGRAMA

16 Jan 2019, 13:26

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC PRIKAZAN JE DOKUMENTARNI FILM LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE – IGRE SLOBODE, U ČAST SVIMA…

PREMIJERA FILMA KRALJ PETAR I U POŽAREVCU: GLUMCI SE POKLONILI PUBLICI

12 Dec 2018, 13:51

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC SINOĆ JE PREMIJERNO PRIKAZAN FILM PETRA RISTOVSKOG KRALJ PETAR I A GLAVNI PROTAGONISTI FILMA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSVEČANO OSVEĆENJE NOVE CRKVE SVETE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari, osveštaće u ponedeljak ,17.…

15 Jun 2019, 16:57

PolitikaĐORĐEVIĆ:USKORO IMPLEMENTACIJA…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se…

15 Jun 2019, 13:55

DruštvoIZGRADNJA METROA U BEOGRADU NAJVEĆI…

Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog…

15 Jun 2019, 13:49

Kursna lista