U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE
   7 Jun 2019, 23:52    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

Posle tri decenije pauze, Golubac je dobio  ponovo  Filmski festival.Umesto  tadašnjeg festivala Dani filmske komedije   ,,DAFKO’’,sinoć je počeo prvi golubački festival istorijskog filma pod nazivom ,,Ispod površine,koji će trajati do nedelje 9-og ovog meseca I na kome će biti prikazano pet dokumentarnih filmova.

U sali golubačkog bioskopa u večeri otvaranja Festivala istorijskog filma pod nazivom „Ispod površine“ prikazan je igrano -dokumentarni film „U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“ Boška Savkovića, koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka, od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu  biblioteku „Pamćenje sveta“.

 Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Golubac i u organizaciji Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, a vršilac dužnosti direktora ove ustanove Jasmina Glišić ističe da je cilj da od sledeće godine ova manifestacija postane međunarodnog i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.


-Vremena su se promenila, Golubac se razvio strukturno u svim oblastima društva i turizam je postao nešto po čemu je Golubac danas prepoznatljiv. Nadamo se da ćemo upravo kroz ovaj festival Golupcu vratiti i kulturni sjaj. Odlučili smo se za istorijski film zato što je Golubac danas stecište istorijskih dešavanja zahvaljujući  otvaranju Golubačke tvrđave i svih pratećih sadržaja. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu jedino u Rijeci održava slična manifestacija. Sa druge strane, Festival je potpomognut Opštinom Golubac koja će sve svoje mogućnosti usmeriti da se ova manifestacija  tradicionalno održava svake godine, naglasila je Jasmina Glišić.
 
Izvršni producent festivala Boško Savković čiji je film je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.

  

     -Festival istorijskog filma ne postoji u Srbiji,ne postoji ni  u region.Zbog toga smo rešili da zbog samog Dunava koji sam sa sobom nosi istoriju zbog tvrđave Golubački grad I  Lepenskog vira,rešili smo da napravimo Festival istorijskog filma.Istorija je nešto potpuno drugo,znači uvek postoji neka zvanična istorija I neka koja to nije.Rešili smo da ovaj festival nosi naziv ,,Ispod površine’’ one istorije.Mislim,da smo uspeli u tome I samim programom koji će biti ova četiri dana je samo sa zagrebemo u istorijsku  I festivalsku priču.Već naredne godine,nadam se,ukoliko bude sluka loklane samouprave I Ministarstva culture,napravićemo festival koji će biti na nekom  svetskom nivou,gde će dolaziti filmovi iz svih krajeva sveta,kaže izvršni producent festivala i autor filma ,,U početku beše reč'',Boško Savković.

            Otvarajući prvi Golubački festival istorijskog filma, predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović osvrnuo se na turističke potecijale ove podunavske opštine i dodao da su turizam i kultura vrlo blisko povezani.




    -Golubac se nalazi na geografski najlepšem području u okviru Dunavske regije. Ono što je priroda Golupcu dala, mi smo želeli da upotpunimo svojim radom tako što smo u sklopu strategije razvoja napravili nekoliko programa.Program razvoja turizma predstavlja osnovnu granu razvoja Golupca i na taj način smo želeli da Golubac pored prirodnog bogatstva upotpunimo nekim dešavanjima i izgradnjom infrastrukturnih projekata. U poslednje četiri godine završili smo dvadesetak infrastrukturnih projekata, počev od izgradnje lokalnih puteva, staza, škola, sportskih terena, hala, preko obnove Golubačke tvrđave i mnogih drugih objekata,  koji će upotpuniti razvoj Golupca, a samim tim doprineti da se svaki naš budući turista zadrži malo duže na ovim prostorima. Pored toga, za razvoj grada veoma su bitna i kulturna dešavanja i iz tih razloga sa našim prijateljem Boškom Savkovićem došli smo na ideju da napravimo ovaj festival. Verujem da ćemo u budućnosti nastaviti da razvijamo Kulturno leto na našem prostoru i da ćemo biti jedan od regionalnih centara, s obzirom da je i tematika filmova koji se prikazuju na ovom festivalu specifična i jedinstvena u Srbiji, rekao je  dr Mijović.

U okviru pratećih programa festivala,u četiri dana ,pored projekcije filma, posetioci će  imaći prilke da besplatno  vide pet domaćih ostvarenja, uz prateće izložbe najlepših stranica Miroslavljevog Jevanđelja,izložbe fotografija sa iskopavanja tajnih grobnica,izložbe dresova poznatih sportista I podvodnih fotografija sa snimanja filma. a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice „Balkan“
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Veče nagrađivanih kratkih filmova mladih domaćih autora

7 Feb 2024, 19:45

U velikoj sali Centra za kulturu Požarevac u ponedeljak 12. februara rezervisan je za Veče nagrađivanih kratkih filmova…

Maja Gojković potpisala trogodišnji pilot projekat Saveta Evrope za podršku TV serijama

24 Oct 2023, 12:20

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas Sporazum između Ministarstva kulture i Saveta…

Vladimir Paskaljević: Ispunjavamo očevu želju snimajući film "Mačiji krik"

13 Oct 2023, 13:32

U Požarevcu se privodi kraju snimanje filma „Mačiji krik“ po scenariju Gorana Paskaljevića i Đorđa Sibinovića.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista