U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE
   7 Jun 2019, 23:52    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

Posle tri decenije pauze, Golubac je dobio  ponovo  Filmski festival.Umesto  tadašnjeg festivala Dani filmske komedije   ,,DAFKO’’,sinoć je počeo prvi golubački festival istorijskog filma pod nazivom ,,Ispod površine,koji će trajati do nedelje 9-og ovog meseca I na kome će biti prikazano pet dokumentarnih filmova.

U sali golubačkog bioskopa u večeri otvaranja Festivala istorijskog filma pod nazivom „Ispod površine“ prikazan je igrano -dokumentarni film „U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“ Boška Savkovića, koji prati sudbinu rukopisa iz 12. veka, od njegovog nastanka do upisa u Uneskovu  biblioteku „Pamćenje sveta“.

 Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Golubac i u organizaciji Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, a vršilac dužnosti direktora ove ustanove Jasmina Glišić ističe da je cilj da od sledeće godine ova manifestacija postane međunarodnog i takmičarskog karaktera, podsetivši da su se do 1989. godine u Golupcu održavali „Dani filmske komedije“.


-Vremena su se promenila, Golubac se razvio strukturno u svim oblastima društva i turizam je postao nešto po čemu je Golubac danas prepoznatljiv. Nadamo se da ćemo upravo kroz ovaj festival Golupcu vratiti i kulturni sjaj. Odlučili smo se za istorijski film zato što je Golubac danas stecište istorijskih dešavanja zahvaljujući  otvaranju Golubačke tvrđave i svih pratećih sadržaja. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu jedino u Rijeci održava slična manifestacija. Sa druge strane, Festival je potpomognut Opštinom Golubac koja će sve svoje mogućnosti usmeriti da se ova manifestacija  tradicionalno održava svake godine, naglasila je Jasmina Glišić.
 
Izvršni producent festivala Boško Savković čiji je film je primetio da su retki festivali istorijskog filma, a da istorija predstavlja bitan deo turizma, zbog čega su se i odlučili upravo za te filmove.Govoreći o nazivu festivala, naglasio je da uvek postoji paralelna istorija i istina koja se krije iza zvanične istorije, kao i autori koji je otkrivaju.

  

     -Festival istorijskog filma ne postoji u Srbiji,ne postoji ni  u region.Zbog toga smo rešili da zbog samog Dunava koji sam sa sobom nosi istoriju zbog tvrđave Golubački grad I  Lepenskog vira,rešili smo da napravimo Festival istorijskog filma.Istorija je nešto potpuno drugo,znači uvek postoji neka zvanična istorija I neka koja to nije.Rešili smo da ovaj festival nosi naziv ,,Ispod površine’’ one istorije.Mislim,da smo uspeli u tome I samim programom koji će biti ova četiri dana je samo sa zagrebemo u istorijsku  I festivalsku priču.Već naredne godine,nadam se,ukoliko bude sluka loklane samouprave I Ministarstva culture,napravićemo festival koji će biti na nekom  svetskom nivou,gde će dolaziti filmovi iz svih krajeva sveta,kaže izvršni producent festivala i autor filma ,,U početku beše reč'',Boško Savković.

            Otvarajući prvi Golubački festival istorijskog filma, predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović osvrnuo se na turističke potecijale ove podunavske opštine i dodao da su turizam i kultura vrlo blisko povezani.
    -Golubac se nalazi na geografski najlepšem području u okviru Dunavske regije. Ono što je priroda Golupcu dala, mi smo želeli da upotpunimo svojim radom tako što smo u sklopu strategije razvoja napravili nekoliko programa.Program razvoja turizma predstavlja osnovnu granu razvoja Golupca i na taj način smo želeli da Golubac pored prirodnog bogatstva upotpunimo nekim dešavanjima i izgradnjom infrastrukturnih projekata. U poslednje četiri godine završili smo dvadesetak infrastrukturnih projekata, počev od izgradnje lokalnih puteva, staza, škola, sportskih terena, hala, preko obnove Golubačke tvrđave i mnogih drugih objekata,  koji će upotpuniti razvoj Golupca, a samim tim doprineti da se svaki naš budući turista zadrži malo duže na ovim prostorima. Pored toga, za razvoj grada veoma su bitna i kulturna dešavanja i iz tih razloga sa našim prijateljem Boškom Savkovićem došli smo na ideju da napravimo ovaj festival. Verujem da ćemo u budućnosti nastaviti da razvijamo Kulturno leto na našem prostoru i da ćemo biti jedan od regionalnih centara, s obzirom da je i tematika filmova koji se prikazuju na ovom festivalu specifična i jedinstvena u Srbiji, rekao je  dr Mijović.

U okviru pratećih programa festivala,u četiri dana ,pored projekcije filma, posetioci će  imaći prilke da besplatno  vide pet domaćih ostvarenja, uz prateće izložbe najlepših stranica Miroslavljevog Jevanđelja,izložbe fotografija sa iskopavanja tajnih grobnica,izložbe dresova poznatih sportista I podvodnih fotografija sa snimanja filma. a posetioci će na poklon dobiti knjigu u izdanju Kreativne radionice „Balkan“
Lj.NastasijevićSlične vesti

POČEO 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

3 Sep 2019, 14:52

SILAFEST, koji se ove godine održava od 01. do 06. septembra, deo je lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom…

EKIPA FILMA BALKANSKA MEĐA GOSTOVALA U POŽAREVCU

27 Mar 2019, 11:25

U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC U SUBOTU 23. MARTA PREMIJERNO JE PRIKAZAN FILM  BALKANSKA MEĐA REDITELJA…

U BEOGRADU ODRŽANA PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA KRAKU LU JORDAN PUTEVI ZLATA

25 Jan 2019, 16:00

U beogradskom Medija centru održana je promocija dokumentarnog filma ,,Kraku Lu Jordan-putevi zlata’’,autora Dejana Radulovića.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOD NOVEMBRA VEĆE PLATE U JAVNOM…

Od 1. novembra povećavaju se zarade zaposlenima u javnom sektoru. Najveću povišicu…

17 Sep 2019, 15:05

DruštvoNACIONALNI DAN PEŠAČENJA OBELEŽEN…

U SUBOTU 14. SEPTEMBRA ODRŽANA JE U POŽAREVCU NACIONALNA AKCIJA DAN PEŠAČENJA –…

17 Sep 2019, 14:56

PolitikaSRBIJA DOBILA MESTO U BORDU DIREKTORA…

Novi direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge, ponudio je Srbiji…

17 Sep 2019, 14:51

Kursna lista