U GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ,,BODA'' AUTORA JOVICE TIŠME
   9 Mar 2020, 17:05    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ,,BODA'' AUTORA JOVICE TIŠME

U Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  predstavljena je knjiga "Boda: Slušaj sine ove velike reči". Ovo je, zapravo, biografija srpskog glumca, Smederevca Slobodana Bode Ninkovića, iz pera njegovog druga iz detinjstva, Jovice Tišme.



To je , knjiga o jednom velikom glumcu,ali nije baš uobičajena glumačka biografija. Režirana je tako da čitalac kroz priču o Bodi proživi i svoje detinjstvo, seti se snova, ljubavi, prijatelja, uspeha i zabluda, i pokuša da bolje razume svoju ulogu na sceni života. . Jovica Tišma, autor biografije, kaže da je Boda ,,još kao sasvim malo dete stupio na scenu u kostimu, kao neko ko će biti ono što jeste, pretvarajući se u nekog drugog – mama mu je vezivala mašnice i oblačila haljinice“.

Boda je do sada imao više od  250 uloga i jedini je glumac koji je u toku jedne večeri, istovremeno, igrao u dve predstave, u dva pozorišta, između uloga teče jedna životna priča koja mami osmeh, budi emocije, golica nas po uspomenama. Uzbudljiva, verodostojna, lekovito zabavna i duhovita. Jer ona nije samo biografija glumca – ona je knjiga o Bodi.

Knjiga donosi priče i anegdote iz mladosti i prati život Bode Ninkovića do današnjih dana. Tišma prenosi i crtice iz Bodinog momačkog života u rodnom Smederevu, ali i glumačkog života, kao i zanimljive avanture sa kolegama. Knjiga je ilustrovana mnogobrojnim starim fotografijama srpskog glumca. Uz evociranje uspomena, čitanjem odlomaka iz knjige, smederevska publika uživala je i u podsećanju na nekada kultni lokalni bend "Ops", čiji su frontmeni bili upravo Boda i Tišma.

  

          -Imali smo nekoliko ovakvih predstava I opredelili smo da to bude na ovaj način putem neke svirke ili  naše muzičke filozofije,što je  I dalo rezultate,jer smo videli  po reakciji publike koja  je uživala slušajući nas,da smo uspešno predstavili knjigu I to naše vreme. Knjiga se ne završava,na njenom kraju piše,nastaviće se,jer nekoga dana kada nas ne bude,da  neko nastavi,jer ćemo sigurno sačuvati priči  I ovo naše predstavljanje u vašem gradu,kaže autor,Jovica Tišma.

            Čitava ideja o knjizi nije bila moja već mojih prijatelja Jovice Tišme i Srđana Manojlovića. Iako sam u početku imao dileme, vrlo brzo sam shvatio da će mi knjiga pomoći da se malo osvrnem i sagledam svoj život,kaže Boda Ninković.
             Ova knjiga omogućila da se susretne sam sa sobom, da pređe neke stvari još jednom i da shvati da je to vreme od njegovie  63 godine jedno putovanje ispunjeno nečim što je njega  činilo zadovoljnim i srećnim. Nikoga ne želi da savetuje, ali je zahvaljujući ovoj knjizi shvatio da su život i sreća u malim stvarima.
             - Knjiga o meni,okupila nas ponovo kao bend Ops koji četrdeset godina nije radio,pa smo  zajedno keenuli da se ponovo družimo,putujemo I predstavljamo knjigu I rokenrol. Naše predstavljanje knjige I muzike u Golupcu je bilo uspešno,publika je uživala I zadovojna napustila salu,što sam posebno srećan,dodao je Bodi Ninković.

Organizator ove promocije je Narodna biblioteka Veljko Dugošević’’ u okviru  programa martovskih dana kulture u opštini Golubac.
            -Naša biiblioteka je do sada imala desetina promocija knjiga raznih autora,ali je ovo predstavljanje knjige ,,Boda’’,autora Jovice Tišme,najzanimljivija,jer uz priču,izložbu slika,filmskih inserata iz Bodinih filmova I muzike,naši sugrađani proveli jedno nezaboravno veče,sa zadovoljstvom priča MIlen Bogojević,vd director Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu.

Golubačka  Asocijacijja žena organizovala je za posetioce humanitarnu prodajnu izložbu svojih radova I suvenira pod nazivom ,,zaboravljene bake’’.

Asocijacija će prikupljena sredstva od ove izložbe uručiti onim bakama koje su same I zaboravljene.
Lj.Nastasijević
 



Slične vesti

Izložba slika i promocija knjige "Srpkinja" Danijele MilaNove u biblioteci u Golupcu

3 Feb 2024, 11:55

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  održana je promocija knjige "Srpkinja"…

U Rabrovu održana promocija knjige Pisak u noći autora Zorana Radojkovića Pileta

2 Jan 2024, 14:06

U naselju Rabrovu,u opštini Kučevo,održana je promocija prve knjige ,,Pisak u noć’’,autora Zorana Radojkovića…

Održane X „Pesničke vatre zlatiborske“

24 Oct 2023, 10:04

Deseta jubilarna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je na Zlatiboru u nedelju 22. oktobra…

Postavite komentar



  1. Shoma
    March 9, 2020 | 21:57:38
    Predivno veče, Boda Ninković I njegova grupa "OPS" su fenomenalno svirali a ujedno je održana promocija knjige "Boda". Divni momci doduše malo u godinama su pokazali svojim nastupom da muzika nema granice i da su ostali mladi kao da imaju 20 godina. Hvala i dodjite nam opet. - 19 + 8

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista