U GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA  NOVE KNJIGE  DR NELETA KARAJLIĆA
   23 Oct 2019, 15:50    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA NOVE KNJIGE DR NELETA KARAJLIĆA

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu za svoje sugrađane i ljubitelje pisane reči organizovala je sinoć promociju drugog dela trilogije „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“autora  Neleta Karajlića.

To je ,priča o jednoj kući,jednom gradu i dva sveta’’. Roker, pisac, scenarista, glumac, voditelj, komičar, dobitnik nagrade „Momo Kapor” za prvi roman „Solunska 28”, otkriva da bi baš ovo napisao u nekom administrativnom formularu pod oznakom profesije.
Nenad Janković,tvorac jedinstvenog lika dr Neleta Karajlića, jedan je od osnivača pravca Novi primitivizam i nekadašnji pevač kultnog benda „Zabranjeno pušenje”, potom „No smoking orkestra”, u čijim redovima je gitaru svirao Emir Kusturica.Bio je koautor i glavni protagonista „Top liste nadrealista”, televizijskog serijala s početka osamdesetih, čija popularnost i aktuelnost ne jenjava, čini se, čak postaje sve veća, kako vreme prolazi.

 - Primarna inspiracija za drugi deo je došla iz moje porodice. Moj otac je ovde ležao nepokretan za vreme rata i on mi je ponekad pričao kako je to bilo kad recimo saveznici bombarduju ili kad je racija u kraju, ali iz perspektive onoga ko je o tim događajima samo slušao, jer nije mogao da hoda,rekao je Nele Karajlić.

       -Ovo je moja prva promocija knjiga ovde u GOlupcu I zadovoljan sam sa posetom,a još mi je draže što su ovde prisutni ljubitelji pisane reči koji vole da čitaju knjige.Razgovarali smo mojim knjigama a dotakli smo se I drugih tema koje ne spadaju u književnost. Druga inspiracija bila je sestra moja bake, Jelena Bilbija, žena koja je pre tačno 95 godina prva rekla: ’Ovde Radio Beograd.’ Treću priču koja me je fascinirala ispričao mi je pre 15 godina Miša Blam, veliki džezer. To je bila priča o njegovom ocu, koji je bio džez muzičar pre Drugog svetskog rata, a koji je izbegao streljanje, jer ga je komandant nemačke armije prepoznao, zato što je pre rata bio tehničar studija u Minhenu gde je Miša snimao ploču,dodao je Karajlić.
 
Modelator Nikola Ćirković  rekao  je  o autoru I njegovim knjigama „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“ da su  posvećene ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu. To je nastavak monumentalne sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta.

            -Kad čitalac otvori stranice Neletove knjige, ide beogradskim ulicama – u ovom slučaju će se prošetati do Topčidera i Košutnjaka, gde će se desiti nešto jako zanimljivo. Sledeći nivo romana dešava se na unutrašnjem planu, gde je uspostavljena jedna vrsta metafizičke zakonitosti, a to je da pripovedač ima pred sobom dosta visoka načela, koja počivaju na mogućnosti ne samo ljubavi, strasti i mržnje nego i mogućnosti da se razume onaj ko je najgori i da se oprosti onome ko vas je najviše povredio,kaže Ćirković.


Ovaj autor u rodnom Sarajevu završio je gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu, a u neformalnom tumačenju sopstvenog umetničkog rada, sa osmehom kaže da bi u nekom administrativnom formularu u rubrici „zanimanje” upisao – dr Nele Karajlić
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

Ramski sutoni posvećeni stogodišnjici od rođenja Duška Radovića

29 Jul 2022, 18:18

Veče nazvano “Šta sam to radio“ posvećeno je stogodišnjici od rođenja Duška Radovića, pesnika,…

Dani fantastike u Požarevcu i Kostolcu

6 Dec 2021, 9:28

U okviru programa promovisanja fantastike podržanog od Grada Požarevca, od 1. do 3. decembra u Narodnoj biblioteci "Ilija…

Virtuelna "Čajanka sa knjigom"

25 Nov 2021, 16:12

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva sve zainteresovane zavičajne pisce iz Požarevca, Kostolca…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista