U GOLUPCU OBELEŽEN DAN BORBE PROTIV SIDE
   5 Dec 2018, 13:30    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U GOLUPCU OBELEŽEN DAN BORBE PROTIV SIDE

U saradnji sa Osnovnim školama „Branko Radičević“ Golubac i ,,Veljko Dugošević’’ iz Braničeva I Srednjom školom ,,Miloje Vasić’’Veliko Gradište,odelenje gimnacije u Golupcu kao I sa Domom zdravlja Golubac , Crveni krst iz ovog grada na Dunavu  obeležio je 1. decembar – dan borbe protiv SIDE.
 
Ciljne grupe bili su učenici VIII razreda i I i II razreda gimnazije. Svetski dan borbe protiv side,  obeležan je raznim aktivnostima po jubilarni 30. put velikim brojem akcija u Srbiji i širom sveta, pod sloganom "Saznaj svoj status".


           - Aktivnosti su bile različite, počev od projekcije igranog edukativnog filma“Dečko koji se stideo“ pa do predavanja na nekoliko tema, od strane naših višegodišnjih saradnica, patronažnih sestara Jasmine Andrejić i Ivane Todorović. Prvo predavanje se odnosilo na načine prenosa HIV-a, kao na mere zaštite. Druga predavanja su se odnosila na prevenciju polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Učenicima su nakon toga podeljene edukativne brošure,kaže sekretar Crvenog krsta Golubac Dina Čučković.                

Ovakav zajednički, zdravstveno vaspitni rad sa adolescentima, gde su uključene zdravstvene, prosvetne ustanove i lokalne organizacije Crvenog krsta, na teritoriji opštine Golubac,  ima pre svega za cilj očuvanje zdravlja mlade populacije na području opštine Golubac.
              Nadležni su povodom ovog dana pozvani da popune praznine u dostupnosti lekova za decu - tako će svoj deci koja žive sa HIV-om u svetu biti omogućeno lečenje, a ne samo svakom četvrtom detetu kao što je to danas. . U svetu sa HIV živi gotovo 37 miliona ljudi, čak polovina u regionu Južne Afrike. Prošle godine je otkriveno novih 1,8 miliona inficiranih, što je, prema procenama UNAIDS, za 47 odsto manje nego 1996. godine, kada je otkriveno 3,4 miliona zaraženih.

  U Srbiji je od početka epidemije, 1985. godine, do novembra 2018. godine, registrovano 3.797 HIV inficiranih, od kojih su 1.943 osobe obolele od side. Dosad je 1.235 inficiranih umrlo: 1.122 od AIDS, a 113 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom.
 Lj.Nastasijević             
Izvor.Crveni krst GolubacSlične vesti

Komemoracija Mihajlu Sporiću u Matematičkoj gimnaziji

21 Nov 2019, 13:02

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen sutra u 13 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju…

15 životnih lekcija Dalaj Lame o istinskim vrednostima

28 May 2019, 12:06

Dalaj Lama (Tenzin Gjatso) je mudar i svetao, njegovi životni principi su jednostavni i jasni. On pomaže hilajdama ljudi…

HUMANITARNI KONCERT ZA MAGDALENIN ŽIVOT

10 Oct 2018, 8:35

Narodna biblioteka „Veljko Dugošević" Golubac organizuje humanitarni koncert u cilju prikupljanja sredstava…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : Skoro 550 novih…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac 549 novih slučajeva korona virusa…

28 Nov 2020, 18:45

ZdravljeGrad finasira dodatni broj lekara…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obratio se javnosti, prvi put nakon progašenja…

28 Nov 2020, 13:28

DruštvoCrveni krst Golubac podelio novčanu…

Crveni krst Golubac u saradnji sa Crvenimm krstom Srbije, koji je  potpisao ugovor sa…

28 Nov 2020, 12:08

Kursna lista