U godini jubileja u Institutu "Dedinje" očekuje se do 2.500 operacija na otvorenom srcu
   11 Oct 2023, 9:56    Beograd    rts    Elena Marjanović


U godini jubileja u Institutu "Dedinje" očekuje se do 2.500 operacija na otvorenom srcu

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" obeležava 45 godina postojanja. Direktor Instituta Milovan Bojić rekao je za RTS da će ovaj godine "izaći" na 2.400 operacija, odnosno 2.500, kao i 1.500 vaskularnih operacija.  Korona je učinila svoje, tako da su se liste čekanja na operacije sa tri i po do četiri meseca pre korone pomerile na osam meseci, rekao je Bojić.


Na "Dedinju" svakodnevno zbrinjavaju pacijente sa bolestima srca i krvnih sudova, ne samo iz Srbije, a ove godine već su uradili blizu 2.000 operacija na otvorenom srcu. 


U Institutu Dedinje desetoro pacijenata operisano je minimalno invazivnim kardiohirurškim intervencijama. Milovan Bojić, direktor Instituta Dedinje rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a da se pacijenti odlično osećaju, sutradan su bili na svojim nogama, vežbali su, hodaju i nalaze se na odeljenju poluintenzivne nege.


"Očekujemo da sutra i prekosutra počnu da odlaze kući. Ovo je zaista bio nesvakidašnji dan, nije zabeležno u srpskoj kardiohirurgiji da se jedan čitav operativni program sastavi od pacijenata kojima je urađena minimalna invazivna hirurgija - to je kruna našeg desetogodišnjeg rada“, rekao je Bojić.


Prema njegovim rečima, Institut Dedinje je, s pravom, u samom vrhu evropske i svetske kardiohirurgije.


"Vreme na Dedinju prolazi veoma brzo, ali njegovo mesto na mapi zdravstvenih ustanova ostaje i snaži se autentično novim dolazećim ekipama stručnjaka i naučnika koji daju svoj doprinos i danas na impozantnoj našoj akademiji u prisustvu ogromnog broja lekara iz Srbije, Republike Srpske, bivše Jugoslavije, iz inostranstva, zaista se možemo pohvaliti, podičiti onim što smo uradili i što smo doprineli sa srpskom kardiovaskularnom medicinom“, istakao je Bojić.


Tvorac tavi metode Alan Krenije danas u Beogradu


Nedavno u jednoj godini urađeno je više od 2.600 operacija. Danas dolazi stručnjak koji je izumeo tavi metodu Alan Krenije.


"Mi smo, što se tiče operacija na otvorenom srcu, uradili i najveći broj operacija na otvorneom srcu u Evropi – 2.547 velikih operacija to su operacije sa upotrebom mašina za vantelesni krvotok, uradili smo najveći broj operacija na otvorenom srcu u jednom danu - 25, uradili smo najveći broj tavi procedura u jednom danu u Evropi -13, i najveći broj tavi procedura u jednom danu u svetu 17, treba imati i ponos i tremu saopštiti ovakve rezultate pred tvorcem tavi metode Alanom Krenijeom iz Francuske koji će lično doći da pozdravi naše lekare", poručio je Bojić.


Krenije, kako je sam rekao, u svom životu, na odeljenjima i klinikama na kojima je radio nikada to nije uspeo i to je zaista veliki, veliki događaj za sve nas, kaže Bojić.


Liste čekanja na operacije na srcu


"Kada sam se drugi put vratio, prekjuče je bilo šest godina od mog drugog dolaska na čelo Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, liste čekanja su bile tri i po do četiri godine. Mi smo ih sveli na tri i po do četiri meseca pre korone", napomenuo je Bojić.


Prema njegovim rečima, korona je učinila svoje, tako da su te lista čekanja danas svedene na osam meseci.


"Ali ne čekaju pacijenti osam meseci, jer naš konzilijum koji danonoćno radi, prihvata ogromne zahteve, pregleda snimke svih ostalih drugih klinika, delimo pacijente na prioritetne, odnosno urgentne - sedam dana, pa onda trideset dana. Osam meseci je ukupno čekanje kada se sve sabere i mi smo spremni da ubrzo i to smanjimo i smanjujemo najmaksimalnije", istakao je dr Bojić.


"Mi ćemo i u ovoj godini izaći na 2.400 operacija, odnosno 2.500, tu je hiljadu i po vaskularnih operacija. To je veliki broj procedura u interventnoj kardiologiji, elektrofiziologiji, ostalim dijagnostičkim procedurama, tako da je obrt i rad sa pacijentima na Institutu danonoćan i svi dajemo najmaksimalne učinke", dodao je on.


Rekonstrukcija Dedinja 1 neminovna


"Dedinje dva" može da stane rame uz rame sa mnogim svetskim i evropskim klinikama, ali neophodna je rekonstrukcija i stare zgrade.


"Nažalost mi imamo Dedinje 1 koje je staro 45 godina i drugi deo tog Dedinja 1 staro 30 godina. Odeljenje kardiologije, koronarne jedinice, intenzivne nege, urgentni blok, sedam hirurških sala je praktično toliko dotrajalo da svakog momenta može da iskoči iz funkcije. A odeljenje vaskularne kardiologije od 1978. je takvo, kakvo je. Ono je potpuno do te mere iscrpilo mogućnosti svoga postojanja da je rekonstrukcija neminovna. To su sobe koje podsećaju na nekadašnje kasarne od 12 do 15 kreveta, sa jednim toaletom, bez kupatila, pacijente neretko prenosimo nosilima do sale", naveo je Bojić.


Rekonstrukcija je neminovna, zaključio je Bojić.


Direktor "Dedinja" je rekao da je obnovljen i program transplantacije.Slične vesti

Brankica Janković: Ne treba pratnja da vas štiti od sistema na porođaju, već da vam bude podrška

6 Feb 2024, 11:20

Slučaj Marice Mihajlović pokrenuo je veliki broj žena da na društvenim mrežama podele svoje iskustvo porođaja i akušersko…

Kako lekari dođu od "želim da pomognem" do "kravo jedna, odalamiću te"

1 Feb 2024, 9:29

Organizacija "Centar za mame" podnela je Ministarstvu zdravlja 15 preporuka za poboljšanje stanja u porodilištima.…

Saveti profesorke Basare onkološkim pacijentima: Ne koristite neproverene preparate i redovno se kontrolišite

7 Dec 2023, 11:30

U svetu i kod nas je sve više onkoloških i hematoloških pacijenata. Čuveni onkolog i hematolog prof.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista