U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena izlozba slika autora Nikole Govedarice
   13 Jun 2024, 14:56    Golubac    Sat tv    Ljubiša Nastasijević


U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena izlozba slika autora Nikole Govedarice

Izložbom autoportreta i portreta rađenih dekolažom akademski slikar Nikola Govedarica se sinoć po prvi put predstavio golubačkoj likovnoj publici u Galeriji modern umetnosti  Narodne bibliotreke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu. Nazivom izložbe „Sa druge strane“, autor  nas upućuje  da se zapitamo što se zapravo tamo nalazi . Ako predspostavimo da je to ogledalo, shvatamo da nam autor pomaže da sagledamo svoje karakteristike, u ovom slučaju ne samo fizičke, koje su najočiglednije, već i one duhovne, za koje treba da zagrebemo malo dublje ispod površine.


Nikola Govedarica je rođen 19. januara 1989. godine u Foči, (Republika Srpska). Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju 2013. godine, na odseku za slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića. Stekao zvanje: Akademski slikar.

Master studije je završio 2016. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na naučnim interdisciplinarnim studijama – Teorija umetnosti i medija. Odbranjena master tema ,,Teorije tabua u savremenoj umetnosti” - Nemački slikar Anselm Kifer. Stekao zvanje: Teoretičar umetnosti i medija. Doktorirao 2021. godine na Višemedijskoj umetnosti na Univerzitetu u Beogradu.
Član Ulusa i LUK-a, umetničkog žirija Univerzitetske galerije, umetničkog saveta Salona antiratne karikature Kragujevac 1941, član saveta za kulturno-umetničku manifestaciju Veliki školski čas, upravnog odbora Narodnog muzeja u Kragujevcu i Likovni urednik u dečjem časopisu „Dečje iskre“,

Izlagao je na preko 40 zajedničkih izložbi u Kragujevcu, Skoplju, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Trebinju, Sarajevu, Nišu, Majdanpeku, i td. Imao do sada pet samostalnih izložbi (Foča NM, Kragujevac Galerija MB, Beograd Cvjeta Zuzorić, Apatin Galerija Meander, Smederevska Plana Gradska galerija). Stažirao u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u odeljenju Ujedinjenih nacija i kancelariji Uneska.

Jedan od najmlađih oficira za vezu na Sastanku saveta ministara spoljnih poslova crnomorskog sliva (BSEC) u Beogradu od 09-13.12.2016.Trenutno zaposlen kao kustos Muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu.
Nikola Govedarica je objasnio da je ovaj ciklus nastao u proteklih sedam godina: „Moje su slike specifične, drugačije su, ne radi se o klasičnom slikarstvu ili ulju na platnu. Jednostavno, cijelog života volim da eksperimentišem i gledam na koje sve načine da izađem iz nekog kruga, ili, kako često ljudi kažu, ‘kutije’, odakle svi razmišljamo. Gledam na drugačliji način to da predstavim, a da li će biti interesantno ili ne, uvijek ostavljam publici da odluči. Slike su rađene  tehnikom dekolaža, uglavnom su portreti i neki moji zapisi iz snova koji su kasnije pretočeni u skice“, priča Govedarica.
 Ovaj auto I dodaje da ciklus čine radovi koji nisu baš karakteristični za jednog umjetnika, jer obično se očekuje da to budu radovi na platnu. Ovi moji su rađeni u jednoj neobičnoj dekolaž- tehnici. To su slojevi papira koji već imaju svoju izgrađenu estetsku vrijednost, odnosno već su dizajnirani. Htio sam da prikažem jedan drugi oblik umjetnosti i otkrivanje umjetničke duše, sebe prije svega, a tek onda drugih,istakao  je Govedarica.

Nikola Govedarica prestavio  se po prvi put likovnoj publici u Golupcu  izložbom slika portreta i autoportreta u slikarskoj tehnici – dekolaž,a ovo je jedna od 15 izložbi koje će golupčani imati prilike da vide  u toku ove godine.

             -Siguran sam da će se našim posetiocima svideti ova izložba ovog vrsnog autora koji  jasno stavlja čoveka u prvi plan, ilustrujući njegovu zaokupiranost društvenom stvarnošću.U toku je letnja turistička sezona pa se nadam da će izložba biti interesantna I za naše tiriste koji budu boravih ovih dana u Golupcu.ističe vd upravnika Bibliotejke,Milen Bogojević.

       Za ljubiteljke likovne umetnosti u Golupcu izložba će biti otvorena do 28-ogvog meseca u vremenu od 7 do 15 časova.Slične vesti

U Golupcu otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

22 Jul 2024, 14:30

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  otvorenaje je izložba…

"Igra staklenih niti" izložba skulptura u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

19 Jul 2024, 12:50

Dimitrije Popović, mladi umetnik, rođen u Požarevcu, prvi put izlaže svoje skulpture izrađene od stakla raznih boja. Skulpture…

U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora

3 Jul 2024, 21:19

U  Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ I Golupcu   otvaranja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista