U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena izložba slika  Tišina koja nam je predodređena, autorke Marije Ranković
   26 Oct 2023, 17:47    Golubac    Tv SAT    Ljubiša Nastasijević


U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena izložba slika Tišina koja nam je predodređena, autorke Marije Ranković

U Galeriji moderne umetnosti ,,Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ sinoć je u Golupcu otvorena izložba  “Tišina koja nam je predodređena” autorke Marije Ranković iz Kosjerića koju su  otvorili vd upravnika Narodne biblioteke Milen Bogojević I autorka ove izložbe.

Marija Ranković rođena je 1998. godine u Užicu gde je završila  umetničku školu 2016. godine i iste upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo, u klasi profesora Gorana Despotovskog. Master akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer primenjene umetnosti i dizajn, u klasi profesora Dragana Bibina upisuje 2020., a 2023. godine postaje diplomirani master umetnik, primenjenih umetnosti i dizajna.

Od 2016. godine aktivno izlaže I ova u Golupcu je njena  peta samostalne izložbe a učesnik je i na brojnim kolektivnim izložbama kao I na  mnogobrojnim projektima, radionicama i likovnih kolonija.
           -Na ovoj seriji radova radim već tri godine,a šest godina bavim se ilustracijom knjiga,odnosno u toku celog mojeg školovanju na Akademiji umetnosti od 2016.godine. Ovo  mi je peta po redu  samostalna izložba,ove godine imala sam izložbu u Sloveniji,mogu reći da sam svake godine po jednu ili dve izložbe u Srbiji.Tako da sam aktivna,što se tiće samostalnog učešća,a rado izlažem I na koletivnim izložbama,naglasila je autorka izložbe  Marija Ranković.

Serija radova „Tišina koja nam je predodređena“  na ovoj izložbi u Golupcu krije u sebi narativ o deformaciji tela i prostora unutar slobodnog savremenog društva. Tematika kojom se Marija bavi kroz ovu seriju jeste spoznaja ontološkog, imaginarnog sveta, onog unutrašnjeg „ja“ koje ne želi biti izmanipulisano spoljnim pojavama.
        -Ova tema govori o tišini,o spoznaji našeg bića,o našim žudnjama,nostalgičnosti I samostalnosti koje smo zabotravili,a koje nas jednog dana sačekaju na nekoj stanici koja će nam u daljem životu biti potrebna.dodala je ova autorka.

        Maraija planira da upiše I doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu I radiće na temi pojedinca,kretanja prostora I vremena,a njen uzori su pored umetnika I književnici.
        -Planiram da radim na još nekim temama I zanimljivostima kao I da upišem doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,odnosno na primenjenim umetnostima I dizajnu,tako da sam htela da nekako spojim kvazifiziku sa likovnom umetnošću,pa ću viteti u kojem će smeru to ići. Pored poznatih slikara,moji uzori su I književnici poput Danila Kiša, objasnila je Ranković.

Ova mlada umetnica do sada je osvojila nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti među kojima su nagrada za idejno rešenje kartona za tapiseriju „Ateljea 61“ u Novom Sadu ,zatim  nagrada na likovnom konkursu „Zlatna paleta“  u Bitoli kao I druga nagrada na 32.regionalnom likovnom salonu u  Užicu.
         Marija Ranković koja pored toga što prvi put izlaže u Golupcu ujedno je I do sada najmlađa od mnogobrojnih autora koji su izlagali u Gasleriji moderne umetnosti u Golupcu.

       -Među mnogobrojnim autorima koji su izlagali svoja dela u našoj Galeriji moderne umetnosti Marija je najmlađi umetnik,a imali smo I tu čast da je neko od njenih profesora iz Novog Sada izlagao ovde u Golupcu.Raspisali smo konkurs za sledeću godinu za deset termina I već ima zainteresovanih,konkurs još traje,pa se mogu  javiti svi umetnici koji žele da budu gosti u Golupcu I predstave svoje radove da se jave Biblioteci.Ove godine Biblioteka će na sajmu knjiga u Beogradu predstaviti kao izdavač  I svoju knjigu za decul rekao je Milen Bogojević,vd upravnika Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu.

Izložba će biti otvorena do 9 novembra svakog dana od 8 do 15 časovaSlične vesti

Izložba kostima i skica Tine Leposavić u Galeriji Centra za kulturu Požarevac

27 Feb 2024, 12:13

U okviru 20. Amaterskih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ otvorena je izložba kostima…

Zimska izložba ULIS "Milena Pavlović Barili" u GSU

19 Jan 2024, 12:53

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je „Zimska izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović…

"JOJ" izložba u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

23 Dec 2023, 11:15

Jelena Vragović, Olivera Protić i Jelena Tijanić Savić su slikarke i prijateljice koje su pre tri godine došle na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista