U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora
   3 Jul 2024, 21:19    Golubac    Sat tv    Ljubiša Nastasijević


U Galeriji moderne umetnosti u Golupcu otvorena grupna izložba slika troje autora

U  Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ I Golupcu   otvaranja je grupna izložba slika  „Zemlja – voda – vatra“ troje  autora Zdravka Vučinića, Jevrosime Lukić i Slavomirke Kovačević.

Udruživanje slikara, sličnih ili različitih poetičkih iskaza, traju odavno I mahom  se zasnivalo radi lakšeg stupanja na likovnu scenu.Sam naslov ove izložbe,  ..Zemlja. voda,vatra’’ ukazuje na  trojstvo duhovnog pulsiranja,čije je  sadejstvo pravvd I prestiž datih ostvarenja na osnovu kojih njihovi autori zajedno ili pojedinačno istrajavaju na srpskoj likovnoj sceni.Jevrosima Lukić rođena je u Golupcu,živi I radi u Beogradu,prvu svoju samostalnu izložbu imaja je 2017 godine I učesnica je mnogobrojnih Međunarodnih izložbi u zemlji I inostranstvu.

Zapažena je po raznolikim tematskim krugovima, od mrtve prirode i portreta, preko veduta, do cveća i pejzaža. U poslednje  vreme je predano istrajavala na slikanju Dunava i svega što ga okružuje, poput predela, koji upotpunjuju njegovu datost. U pitanju je reka, koja se dugo i moćno valja ka uviru, dok umetnica prati njegov tromi tok i beleži sve, što joj, sa likovnog stanovišta, pobuđuje pažnju.

Ovo je jedna od izložbi  u mom rodnom gradu i posebno sam uzbuđena,da su mi potekle i suze radosnice. Poebna tema bila mi je Dunav,Đerdapska klisura i Golubački grad,a ova izložba i moje slike su doprinele da posle niz godina dođem u moj rodni grad i predstavim u nekom drugom svetlu,kao umetnik.Mnogo sam srećna što su mi došli moji dragi ljudi da me podrže u ovome što radim. Kao penzionerka intezivno radim i slikam,do sada sam imala dosta samostalnih i kolektivnih izložbi i dobitnik mnogih nagrada za sto godina Cerske bitke i drugih,naglasila je  autorka Jevrosima Lukić.

Slavomirka Kovačević I Jevrosima Lukić  odavno dele blisku životnu I stvaralačku sudbinu I u isto vreme stupile su u likovni život.Kovačević je  predstavljala  svoje radove na više samostalnih I kolektivnih izložbi I likovnih kolonija u Srbiji I inostranstvu.

       Zdravko Vučinić radni vek proveo je kao  kustos I direktor prodajne  galerije Beograd,imao je više samostalnih izložbi I dobitnik je mnogobrojnih  priznanja I nagrada  Sklon  je primarnim likovnim aspektima oličenim brzim, ekspresivnim potezima koji se okončavaju na ravni apstraktnog kazivanja, uzdižući se do rasplamtelih kolorističkih efekata.
    -Naslov izložbe simbolički ukazuje na trojstvo afiniteta koji definišu projekat, tri bliske a osobene stvaralačke pojave, kaže  Vučinić.
 
Ostaje podatak, da je tokom istorije umetnosti podudarnost među stilskim pobudama poznata. Ima dosta primera u kojima se idejni stavovi pojedinaca približavaju, sustižu i prožimaju, fenomenološki se prepliću i dopunjuju u okviru vlastitih promišljanja.

          -Mi smo u jeku turističke sezone I nadam se da će većina naših gostiju koji vole ovu umetnost videte ovu izložbu.Ona je jedna od 15 izložbi raznih autora I sa raznim temama kojjje će biti izložene u našoj Galeriji modern umetnosti do kraja ove godine.Naša golupčanka Jevrosima Lukić ponovo je sa nama koja je na ovoj izložbi  predstavila svoje likovne radove I veoma smo srećni,rekao je Milen Bogojević,vd upravnika Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu .


Izložba će  otvorena do 16. jula, svakog radnog dana od 07 do 15 časova.Slične vesti

U Golupcu otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije"

22 Jul 2024, 14:30

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  otvorenaje je izložba…

"Igra staklenih niti" izložba skulptura u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

19 Jul 2024, 12:50

Dimitrije Popović, mladi umetnik, rođen u Požarevcu, prvi put izlaže svoje skulpture izrađene od stakla raznih boja. Skulpture…

Velikani muzičke scene na fotografijama Anđelka Vasiljevića

29 Jun 2024, 12:08

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac postavljena je izložba fotografija Anđelka Vasiljevića pod nazivom „Deset muzičkih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista