U Dobri održani prvi Susreti Dobrana
   22 Aug 2022, 14:24    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Dobri održani prvi Susreti Dobrana

Meštani podunavskog naselkja Dobra,u opštini Golubac, oni iz matice i oni iz dijaspore, družili su se, zajedno sa mnogobrojnim gostima,rukovodstvom lokalne samouprave, dogovarali nove aktivnosti na obnovi sela i obeležili prvu manifestaciju ,,Susrei Dobrana’’,u organizaciji Mesne zajednice koja će od naredne godine postati I tradicionalna.  Mesna zajednica ovog sela pored Dunava pokrenula je organizovanje ove manifestacije proteklog vikenda i u rodnom selu okupila Dobrane iz cele Evrope da zajedno sa meštanima daju doprinos očuvanju običaje I tradiciju, ali i kulturne baštine ovog kraja.

       Otvarajući Susrete Dobrana zamenik predsednika opštine Golubac Marko Stojaković rekao je da je cilj lokalne samopurave da na teritoriji cele Opštine,u svih  24 naselja imamo po jednu ovakvu ili sličnu manifestaciju.
              -   -
- Ovu manifestaciju organizujemo da bismo sačuvali  tradiciju, da animiramo decu ovde u selu, ali i da našu dovedemo u Dobru da vide kako ovde može lepo i da se radi i da se živi ,kaže predsednik Mesne zajednice Dragan Kovačević.

      U Dobri postoji Udruženje žena ,formirano pre tri godine I okuplja 12 vrednih domaćica koje svojim kreativnim radom proizvode razna domaća jela iz kuhinja svojih baka I učešćem na raznim turističkim-kulturnim I drugim manifestacijama žele da predstave svoje selo njegove običaje,tradiciju I kulturu.

Za učesnike I goste manifestacije čuvenu riblju čorbu kuvao jr poznati  alas Srevan Rajčić koji se ribarenjem bavi već tri decenije, a bio je  jednom  I pobednik Golubačkog kotlića.
 
-Ovo je klasičan primer odlične saradnje naše dijaspore, lokalne samouprave i Mesne zajednice,jer godinama sarađujemo na raznoraznim projektima, mnogo toga je urađeno za napredak i bolji život u selu,kažu meštani Dobre,srećni što su zajedno pokrenuli ovu manifestaciju,koja će ih  bar jednom u godini okupiti u svom rodnom selu  ,a ima I obećanja  da će  se jednog dana i vratiti na svoje ognjište

.

Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca I vokalni solisti održali su prigodan kulturno umetnički program.
 Slične vesti

Homoljski motivi

1 Jun 2024, 12:19

Ova sedmica  u Kučevu bila je u znaku Homoljskih motiva. Subota je tradicionalno centralni deo manifestacije.

Na Majskoj gitarijadi takmičiće se devet bendova

27 Apr 2024, 11:33

Jedna od manifestacija po kojima je grad Požarevac nadaleko poznat jeste i Majska gitarijada, koja su decenijama održavala…

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista