U Češljevoj Bari održani prvi Češljevobarski susreti u organizaciji žena iz ovog naselja
   9 Oct 2023, 18:48    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Češljevoj Bari održani prvi Češljevobarski susreti u organizaciji žena iz ovog naselja

U naselju Češljeva Bara u opštini Veliko Gradište,proteklog vikkenda održani su Prvi ,,Češljevobarski sureti’’,kulturno-turistička manifestacija u organizacija Udruženja žena ,,Češljevobarke’’ I Mesne zajednice u saradnji sa Turističkom organizacijom I Kulturnim centrum ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ a podpokroviteljstvom opštine Veliko Gradište. Desetak Udruženja žena iz opština Jagodine,Petrovca na Mlavi,Požarevca,Majdanpeka I Velikog Gradišta takmičilo se u zanatskim veštinama i kulinarskom umeću u pripremi slanih i slatkih tradicionalnih jela, a izabran je i najlepše uređen stand.


Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Veliko Gradište Dragan MIlić koji je rekao da su ove susrete organizavale žene iz Češljeve Bare I pokazale su kako jedna organizacija treba da izgleda I srce mi je puno kada sam video danas ovu lepotu I sve što se ovde može vudeti.
        -Obišao sam sve štandove I zadovoljan sam što je ovo udruženje postalo jedno od najativnijih u našoj opštini,pa se malo šalim da nam žene pokazuju kako treba raditi,naglasio je Milić. On kaže da je ovo jedna lepa manifestacija gde imamo desetak udruženja,ne samo sa teritorije naše Opštine,tako da mislim da će ovo da zaživi I postati tradicija.

          Milić je rekao da je želja na ovaj način da se produži turistička sezona I da se gostima ponudi ne samo ono što je do sada kao što je SRebrno jezero,reka Dunav I Pek,manastiri Nimnik I Tumane.Ramska I Golubačka tvrđava,Vimininacijom,Ergela Ljubičevo I Lepenski vir,nego I malo I neke druge sadržaje.Evo,seoske sredine gde je Češljeva Bara primer dobre prakce kako se to radi u jedno organizovanom selu I ovo je jedna od mnogobrojnih manifestacija.Mesna zajedniccccca ovog sela u zadnje dve godine organizovala je I prikupila preko 200 hiljade evra gde je izgrađena crkva,uređena škola,Dom culture I drugi sadržaji u selu,to treba I nastaviti. Mi ćemo kao opština maksimalno da podržimo,jer želimo na taj način da gostima koji dođu u Veliko Gradište ponudimo I ovakve sadržaje. Ovde recimo,u Češljevoj Bari ima jedna jako lepa manifestacija,to je paljenje vatre posvećena mrtvima,prisustvovao sam jednom  tom događaju.Planiramo da već od naredne sezone goste koji dođu na Srebrno jezero priuštimo izlete,da li to u manastire na neki manastirski doručak ili u sela da vide I kupe neke proizvode od meštana,istakao je Dragan Milić.

 Udruženje žena ''Češljevobarke'' formirano je pre tri godine,ima 26 članica,nastupalo je na raznim kulturno-turističkim manifestacijama gde su osvajane I razne nagrade I kako kaže predsednica Udruženja i ujedno I predsednica Mesne zajednice Gorica Grozdić,pošto smo bile stalno gosti,odlučile smo da budemo I domaćini,pa smo donele odluku da organizujemo ove,,Češljevobarske susrete’’ koje će nadam se biti I tradicionalne.

         -Sve su to dobre I vredne žene koje se bave svakodnevnim poslovima u kući. Motivisalo nas je to što smi prisustvovale na raznim manifestacijama,tako da smo oodlučile da se udružimo,da napravimo jedno udruženje žena koje će da funkcioniše na ovakav način.Ovo je naša prva manifestacija za koju smo pre godinu dana donelu odluku da organizujemo ,,Češljevobarske susrete’’,na kojoj su naši gosti bila udruženja kod kojih smo bili uvek gosti.Tako da,su one bile I uzor kako da osmislimo I uradimo sve ovo dans što vidite,pa se nadam da smo bili dobri domaćini.Ovom prilikom,zahvaljujem opštini Veliko Gradište,Turističkoj organizaciji I KUlturnom centru ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ što su pružili podršku I pomogli da organizujemo ove naše prve susrete,Hvala I našim meštanima I svim udruženjima koji su bila naši gosti I tako dali doprinos da Češljevobarski susreti se održe I koji će nadam se biti I tradicionalni, kaže predsednica Udruženja ,,Češljevobarke’’ I Mesne zajednice,Gorica Grozduč.

          Kako bi bile dobri domaćini  žene iz udruženja ,,Češljevobarke’’ uz pomoć svojih porodica dugo se pripremale za ovu prvu manifestaciju I trudile da ugoste  mnogobrojne učesnike sa kojima su uspostavile I dugotrajno prijateljstvo.
        Lela Janković Jedna od članica Idruženja žena ,,Češljevobarke’’ kaže da su za svoje goste I prijatelje pripremile razna slana I slatka jele koja se pripremaju već godinama I to na seljački način.Nastavljamo da negujemo tu tradiciju kako nebi došlo do zaborava,


Održano je takmičenje učesnika  starinskih zanata i veština u brojnim kategorijama kao što su najkošulja, najkecelja, najukusnija slatka i slana pita, najukusnija štrudla, najukusnije starinsko jelo i starinska torta, najlepša pogača, najlepši opanci, najlepši ćilim i, na kraju, naj-štand.Udruženje žena ,,Topolovčanke’’ po oceni stručnog žirija imale su najkošulju  najlepše opanke.

         -Ovde u Češljevoj Bari predstavile smo sve ono što su naše domaćice kao organiatori tražile I nismo se nadale da će naša košulja I opanci biti proglašeni za najbolje urađene predmete. Dobile smo I nagradu za osvojeno drugo mestu u takmičenju vezilja.kaže Sannndra Paunović,predsednica Udruženja ,,Topolovčanke’’ iz Topolovnika.

Najlepši stand imalo je Etno udruženje ,,Jagnjilo’’ iz Jasikova,opština Majdanpek.

          -Naše Etno udruženje ,,Jagnjilo’’ formirano pre pet godina I ima oko desetak ženskim I muških članova,družimo se I idemo po raznim manifestacijama,pobeđujemo,uzimamo nagrade. Želimo da sačuvamo našu tradiciju u pripremanju domaće hrane I izzradi rukotvorina,imamo I predmeta starih I preko sto godina koje čuvamo od zaborava,objašnjava Vladinka Paunović,predsednica Etno udruženja ,,Jagnjilo’’ iz Jasikova.


Za najlepši rad takmičile se i vezilje sa narodnim motivima, a po završetku izložbeno-takmičarskog dela održan je kulturno-umetnički program koji su izveli članovi ANIP-a ''Vlastimir Pavlović Carevac''  iz Velikog Gradišta.
 Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista