U CEREMOŠNJI OTVOREN EKO KAMP HAJDUČKI RAJ
   22 Aug 2019, 16:54    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U CEREMOŠNJI OTVOREN EKO KAMP HAJDUČKI RAJ

U strahu od hajduka predvođenih najpoznatijim, Ivanom Babejićem, koji je nosio nadimke „Robin Hud sa Homolja", „Gorski car", „Hajdučki poglavica", nekada se govorilo:  „Bez nevolje ne idi u Homolje!“. Homoljski odmetnici najviše su harali istočnom Srbijom (Homoljem i Zviždom), uglavnom zahvaljujući slaboj naseljenosti ovog dela zemlje. Iza njih ostali su mitovi i legende koje se i danas prepričavaju, a brojni toponimi koji su u svom nazivu sačuvali pridev „hajdučki” svedoče o njihovoj prisutnosti na ovim terenima. Tu su brojne pećine, od Ceremošnje u kojoj su se u XIX veku hajduci krili, do Hajdučke pećine i danas posetiocima nedostupne; Hajdučkog kladenca, izvora pitke vode na 844 metara nadmorske visine; istoimenog vidikovca nezaobilaznog na usponu do najviše tačke Homolja Štubej;

Danas je drugačije vreme. Planinske staze i bistra voda Peka i nebrojnih planinskih potoka, retki primerci očuvane prirodne arhitekture pećina Ceremošnje i Ravništarke, zdrava hrana privlače putnike i sve veći broj organizovanih grupa turista.
            U nastojanju da pomire prošlost i sadašnjost, i podsećanjem na tradiciju ovog kraja zaintrigiraju goste Homolja, grupa zaljubljenika u prirodne retkosti Istočne Srbije svojem udruženju dali su ime „Hajdučki raj“.

            Udruženje ljubitelja prirode „Hajdučki raj“ Ceremošnja, registrovano je 05. decembra 2018. godine. Njihov zastupnik, Dragoslav Milić objašnjava da je motiv družine sastavljene od par momaka iz Ceremošnja i Smedereva da ostatku sveta prenese kompleksnu etno - eko priču ovog dela Homolja.

            U organizaciji Udruženja ljubitelja prirode “Hajdučki raj” iz Ceremošnje, u ovom naselju otvoren je prvi Eko kamp,,Hajdučki raj’’ u Homoljskim planinama.  Tako je od ovog leta,  pristalicama  kampovanja, prirode i seoskog turizma, dostupno novo hit odredište. Kamp je otvoren  uz finansijsku podršku opštine Kučevo i u saradnji sa Društvom ljubitelja prirode „Sladun“ iz Smedereva. Kamp je opremljen sa 22 šatora ( od kojih je polovina sa tri ležaja, a druga polovina sa četiri) i prilagođen je  svim generacijama. Pruža mnoge interesantne a za zdravlje korisne sadržaj i nalazi se u neposrednoj blizini  pećine Ceremošnja.

  Nekada su ovaj kraj putnici naširoko zaobilizali iz straha od susreta sa hajducima. Ovi današnji hajduci se trude ne bi li putnike u što većem broju privukli, čineći im dostupnim nagomilano bogatstvo prirodnih i ljudskom rukom stvorenih resursa, ukazujući im poslovično gostoprimstvo ovdašnjih domaćina i svoju ljubaznost. Udruženje ljubitelja prirode „Hajdučki raj“ ispričaće i poneku legendu o neustrašivim momcima koji su se iz ko zna kojih razloga odmetnuli u hajduke i za sobom ostavili nebrojane priče o skrivenim mestima o kojima se još uvek malo zna.
Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-kučevo.Slične vesti

ČIŠĆENJE IZVORIŠTA MININE VODE

13 Oct 2018, 13:56

GRADSKI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE JE OBAVLJAO AKCIJU RAŠĆIŠĆAVANJA PRIRODNOG IZVORIŠTA MININE VODE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPoklon paket i zlatnik za prvorođenu…

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  sa svojim  saradnicim…

19 Jan 2021, 14:03

HronikaOtkrivena laboratorija za uzgoj…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu pronašli su improvizovanu…

19 Jan 2021, 13:25

HronikaŠapčani krali armaturno gvožđe…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu rasvetlili su dve  krađe…

19 Jan 2021, 13:19

Kursna lista