U Braničevu održani tradicionalni 14 Majski susreti folklora
   20 May 2024, 16:54    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Braničevu održani tradicionalni 14 Majski susreti folklora

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,u saradnji sa Narodnom Bibliotekom ,,Veljko Dugošević'' i Torističkom organizacijom opštine Golubac ,a podpokroviteljstvom Lokalne samouprave,održani su tradicionalni14. ,,Majski susreti folklora'' na kome su učestvovala pored domaćina i Foklorni ansambli i Kulturno umetnička društva iz Velikog Gradišta,Golupca,Kostolca Voluje,Zatonja  i Oreškovice.


Festival je počeo sa svečanom povorkom učesnika ulicama Braničeva  i završnim koncertom u Velikoj sali Doma kulture.


Domaćin i organizator  Majskih susreta folklora KUD ,,Braničevo'' iz Braničeva osnovano je 1984 godine,neguje i razvija narodnu tradiciju i kulturu,narodne igre,pesme i običaje i trudi se da sačuva od zaborava istinske vrednosti naše narodne umetnosti.

          -Drištvo broji oko 100 članova,a na našu posebnu radost,najbrojniji nam je podmladak,ljubav prema folkloru je velika i ta ljubav nas je održala do danas.Učestvujemo na mnogim manifestacijama,festivalima i smotrama,kako u temlji,tako i inostranstvu.Postigli smo brojne uspehe na takmičenjima i jedan od najvećih je na manifestaciji Takmičenje sela Srbije.Danas su nam u goste došli naši prijatelji iz ANIP-a..Vlastimir Pavlopvić Carevac'' iz Velikog Gradišta,Dolklorni ansamnl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević'' iz Golupca,KUD-a ,,Kostolac'' iz Kostolca,KUD-a ,,Srebrni vez'' iz Zatonja,KUD-a ,,Štule'' iz Voluje i KUD-a iz Oreškovice ,ističe predsednika KUD-a ,,Braničevo'',Slađa Gajić

Prvi  put među učesnicima  Majskih susreta folklora u Braničevu bilo je i najmlađe formirano kulturno-umetničko društvo ,,Srebrni vez'' iz Zatonja,opština Veliko Gradište,koje je na ovom festivalo imalo i svoj prvi nastup

         - Na inicijativu Udruženja žena iz našeg sela u aprilu mesecu ove godine formirali smo Kulturno umetničko društvo ,,Srebrni vez'' koji je na početku formiranju imao 20 a danas je taj broj povećan na 40 članova svrstanih u dve grupe.Većani članova su iz našeg sela,a ima i dece iz susednih sela Niskuplja,Kisiljeva i Rama.Ovde u Braničevu imali smo našprvi nastup i,,vatreno krštenje'',a ono što je važno jeste što sam se predstavio i kao jedan od umetničkih rukovodioca ,kaže Datko Tadić..

         Kulturno umetničko društvo iz Kostolca posle dužeg vremena ponovo je na festivalu folklora u Braničevu dajući tako podršku organizatorima da istraju u negovanju srpske tradicije i običaja,a ujedno i upoznavanju  mladih i njihovog druženja.Drištvo ima oko 200 članova svrstinih u sedam folklornih ansamala.


       -Predstavljan jedan skup mladih od 200 amatera,počev od predškolskog uzrasta pa do radnika svrstanih u sedam ansambala. Društvo postoji već 46 godina i danas smo u Braničevu na poziv naših domaćina od kojih smo dobro primljeni. Ovim našim nastupom na 14 festivalu folklora dajemo doprinos i podršku našim domaćinima da istraju u organizovanju ove llepe kulturne manifestacije na kojoj mladi sklapaju nova poznastva i  prijateljstva i gde nema politike,dodaje Nikola Topo, predsednik KUD-a ,,Kostolac'' iz Kostolca.

Opština Golubac sredstvima i drugom vrstom pomoći doprinosi razvoju kulture u Golupcu ali i u ostalim naseljima u kojima ima dobre organizacije i čuvanja svojih običaja i tradicije.

         -Braničevo kao drugo po veličini naselje u opštini Golubac pokazalo je tradicionalno po 14 pit da ima kapaciteta da organizuje i sprovede na najbolji način jednu ovakvu lepu manifestaciju.Loklana samouprava,Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević'' i Turistička organizacija opštine Golubac daju punu podršku i doprinose održavanju ovakvih i sličnih manifestacija sa žive,prežive i ostanu kao kulturno nasleđe za buduće mlade generacije.Meštani Braničeva bili su i prvi organizatori Miholjskih susreta sela,prošle godine bilo je to selo Vojilova,a ove godinedomaćini biće meštani sela Maleševo, navodi Aleksandar Đukić.predsednik SO Golubac.
 
           Oko 200 učesnika iz 8 Folklornih  ansambala i Kulturno-umetničkih društava  na ovogodišnjim 14 Majskim susretima folklora u Braniučevu predstavilo je svoju bogatu kulturnu baštinu iz Srbije i krajeva iz kojih dolaze.


 Slične vesti

Predstavljen program VI Viminacium festa - Mitovi stari i novi

21 May 2024, 13:46

Najmlađi festival koji organizuju Centar za kulturu Požarevac i Grad Požarevac, Viminacium fest – Mitovi stari i novi,…

Poziv za mlade umetnike vokalne soliste

15 May 2024, 13:07

Kulturni centar “ Vlastimir Pavlović Carevac“uputio je poziv mladim umetnicima vokalnim solistima, da uzmu učešće…

Teja Dora u Malmeu izborila plasman u finale Pesme Evrovizije

8 May 2024, 12:18

U Malmeu je održano prvo polufinalno veče Pesme Evrovizije, najvećeg muzičkog takmičenja na svetu. 


Od…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista