U Braničevu održana šesta po redu manifestacija Dadovanje-sa dečijom radionicom I rok koncertom
   8 Jul 2024, 18:11    Golubac    Sat tv    Ljubiša Nastasijević


U Braničevu održana šesta po redu manifestacija Dadovanje-sa dečijom radionicom I rok koncertom

Proteklog vikenda  u Braničevu,opština Golubac održana je Šesta po redu  tradicionalna kulturno-turistička manifestacija ,,Dadovanje’’ posvećena promociji rokenrol kulture u ovom pečkom naselju.

Udruženje mladih ,,Braničevo Rok’’nastoji da svake godine  ovu manifestaciju podigne na jedan viši profesionalni nivo u organizacinonom  I programskom smislu.NIje bilo lako,kažu u udruženju mladih,prodali su I bika da bi kupili bubnjeve za grupu jer je put vodio od svirki na prikolici I kamionu do prave koncertne bine sa publikom koja je iz godinu u godinu bila sve brojnija.,pa je prošlogodišnju manifestaciju posetilo oko 250 ljubitelja rokenrola.

         -Dadovanje je manifestacija koja se održava od 2018.godine,a naziv je dobilo po prvom  sastavu gripe ,,DAD’ koja je svirala sedamdesetih dodina prošlog veka.Samo postojanje ove male rok grupe u našem selu tih godina ukazuje koliko se u jednom malom mestu dešavaju ovakve  stvari,a ne u gradu.Postoji I priča da su članovi ove grupe tih godina prodali bika da bi kupili bubanjeve,što je simbolično jer ae Braničevo nekada zvalo Bikotince,tako daa nekako asocira na ovu životinju.kaže organizator ove manifestacije Goran Stojadinović.

      U muzičkom program učestvovala je grupa ,,Nevreme’’ iz Beograda koja je svirala svoje autorske pesme,a pored njih natupile su I lokalne grupe ,,Dno’’, ,,Revoltni peron’’I ,,Treće stanje’’.
Poslednjih godina organizatori se trude da na Dadovanju bude za svakog po nešto, a najveći akcenat stavljen je na decu. Ovogodišnju  slikarsku radionicu pod nazivom "Slikari na dan" posetilo le oko tridesetak dečaka i devojčica koji  su pokazali  svoj talenat i dobro se zabavili.

   

     -Imali smo priliku da održimo drugu radionicu u okviru Dadovanja na temu ,,Slikari na dan’’ gde je bilo prisustno dosta dece. Pored standardnih motiva gitare,deca su I oslikavala maske koje su poneli svojim kućama,dok je drugi deo radova ovde izložen.To su gitare koje asociraju na ovu rok manifestaciju. Zadovoljna sam kako je radionica prošla I kako su mališani davali sve od sebe da njihov crtež bude bolji  od svojih drugara.Primetila sam da ima puno talentovane dece I da će neko od njih biti I moj kolega,naglasila je Marija Ilić, slikarka I dizajner iz Golupca koja je vodila ovu radionicu u Braničevu.  

 Grupa ,,DAD’’prvi braničevski rok sastav iz sedamdesetih godina XX veka  duh rokenrola već niz godina ruši predrasude da ovoj vrsti muzike nije mesto u seoskoj Na ovaj način obogaćuju kulturni sadržaj u Braničevu, doprinose decentralizaciji kulture i upotpunjuju turističku ponudu opštine Golubac kao trenutno najatraktivnije destinacije u Republici Srbiji.Pored ove manifestacije u Braničevu se održavaju I druge muzičke,kulinarske I kulturne manifestacije  

      -Ovo je samo jedna u nizu manifestacija koje se dešavaju od maja meseca pa do sredine leta u Braničevu,što na neki način oživljava selo.Dadovanje na neki način povezuje sve genneracije jer je tako planirana da ima dešavanja za svačiju dušu,od najmlađih do najstarijih. Podsećanje na neka starija vremena,na nešto kako se negovao bunt mladih I šta su oni nešto novo donosili. To smo pronašli u Dadovanju I na osnovu toga sada ispirišemo ove mlade generacije da se priključe I tako doppprineso radu I napretku zajednice I sela.objašnjava Aleksandar Bogdanović,jedan od osnivača manifestacije ,,Dadovanje’’ I urednik seoskog portala ,,Moje Braničevo’’.

Ovu šestu po redu manifestaciju  ,,Dadovanje’’ organizovali su Udruženje mladih ,,Braničevo Rok’’ uz podršku Turističke organizacije,Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ I opštine Golubac kao I  lokalni privrrdnici I meštani Braničeva.Slične vesti

Sirakovci skuvali najbolju čorbu 58. Alaskih večeri

22 Jul 2024, 11:59

Danijel i Mihajlo Stanković iz Sirakova skuvali najbolju riblju čorbu 58. Alaskih večeri

Uz riblje specijalitete…

Udruženje žena iz Topolovnika pržile girice za posetioce 58 Alaskih večeri u Velikom Gradištu

21 Jul 2024, 14:31

Udruženje žena ,,Topolovčanke’’ iz Topolovnika je najstarije udruženje u opštini veliko Gradište…

Dunavski vukovi i ove godine uživaju u Alaskim večerima

19 Jul 2024, 13:27

Podizanjem zastave manifestacije počele su 58 Alaske vežeri 

Alaske večeri, manifestacija sa najdužim trajanjem…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista