U BRANICEVU ODRZAN TRECI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA
   21 May 2019, 19:23    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U BRANICEVU ODRZAN TRECI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,održani su  11.majski susreti  i  Treći međunarodni festival folklora na kome su učestvovala pored domaćina i Kulturno umetnička društva iz Beča,Republike Srpske,.Selevca,Novog sela i Požarevca Festival je počeo  svečanim defileom učesnika ulicama Braničeva ,zajedničkim kolom i završnim koncertom u Velikoj Sali Doma kulture.

         -Ove godine po jedanesti put u Braničevu se održavaju ,,Majski susreti’’ I  Treći po redu festival folklore koje je organizovalo Kulturno-umetničko društvo ,,Braničevo’’.Ove godine došli su naši dragi gosti I prijatelju Kulturno-umetničko društvo ,,Jedinstvo’’ iz Beča,jedno od najstarijih duštava u Austriji I sa kojim sarađujemo već tri godine. Drugo KUlturno-umetničko društvo kojeje došlo na ovaj vestival je ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,sa kojim imamo I potpisanu I Povelju o bratimljenju.Inače,ove godine je učestvovalo šest Kulto-umetničkih društava I Follllklornih ansambla,sa ponosom mogu da kažem da smo srećni I zadovoljni što smo uspeli da organizujemo ovakav jedan festival na kome je učestvovalo preko 299 igrača,naglasio je Kristivoje Anđelković,umetnički rukovodila KUD-a ,,Braničevo’’ iz Braničeva.


Kulturno-umetničko društvo ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,Republika Srpska,već drugi put dolazi na festival u Braničevo sa kojim ima dobru saradnju. Ova dva društva pre tri godine potpisala  su i Povelju o bratimljenju.


        -Nnna našu sreću mi smo se pobratimili pre tri godine,svake druge godine se posećujemo,sada smo u Braničevo, a očekujjjjemo naše prijatelje da ove godine dođu kod nas u goste u Bijeljinu početkom narednog meseca na festival folklore.Naše društvo postoji od 2005.godine,postepeno se razvija I omasovljava,pa hvala Bogu,danas je to veliko društvo sa velikim brojem članova I saradnika.Volimo da se družimo sa svim Kulturno-umetničkim društvima I uvek se odazovemo pozivima,večeras u Braničevu svi učesnici su bili divni ,bilo je pozitivne energije kod svih uzrasta,posebno kod veteran koji igrali svoje koreografije sa puno napora I  energije,kaže Aleksandra Cetinović, predsednica KUD-a ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,Republika Srpska.

Prvi put u goste došlo je I Kulturno-umetničko društvo ,,Jedinstvo’’ iz Beča,jedno od najstarijih srpskih društva u Austriji,sa kojim KUD iz Braničeva ima trogodišnju saradnju.

          -Društvo broji oko 200 članova svrstanih u dečji,srednji,prvi I ansambl vetttterana.Danas smo boravili u Braničevu,bila je dobra organizacija,dobrog folklora I vrsnih ansambala,pa očekujem I uzvratnu posetu naših projatelja iz Braničeva u novembru ove godine. Ovakvom saradnjom želimo da se naša dece druže I da neguju svoju kulturu,pesmu,igru I tradiciju,priča Jagoda Tekić,KUD,,Jedinstvo’’ Beč,Austrija.

      Na festival folklora u Branicevu došlo je I Kulturno-umetničko društvo ,,Riznica’’ iz Požarevca koje je osnovano prošle  godine negujući srpske običaje i tradiciju.        -Želim da se zahvalim organizatorima na ukazanom pozivu, na dobroj organizaciji I divnom druženju. Naš ansambl je formiran prošle godine koji čine prvenstveno stariji igrači-veterani I anasmabl broji oko 30 aktivnih članova.Radimo na masovnosti članstva,da nas bude što više,u pripremi je I dečji ansambl.Nadam se da smo svojom igrom doprineli da ovaj festival protekne na jednom visokom nivou,bilo je dobre igre,pesme ,a posebo druženje sa domaćinima I učesnicima festival,ističe član Folklornog ansambla,Ivana Matić.

Na Međunarodnom festivalu folklora Braničevo kao domaćin Braničevo, predstavilo se svojim meštanima I gostima  igrama iz Leskovca, Crne Trave, Šumadije,Niša  iz okoline Poreča.


Pored gostiju iz Republike Srpske i Beča na festivalu u Braničevu nastupila su I Kulturno- umetnička društva ,,Selevac’’ iz Selevca I ,,Đurđevdan’’ iz Novog Sela. Veliko broj članova od najmlađih do veteran iz 6 ansambala iz zemlje i insotranstva na ovogodišnjem Trećem  međunarodnom festivalu folklore u Braničevu predstavilo je svoju bogatu kulturnu baštinu iz  krajeva iz kojih dolaze I Srbije.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

POZORIŠNA PREDSTAVA ISTOČNI ANĐEO OTVORILA 14 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MILETA MATUŠICA U KUČEVU

25 Jul 2019, 14:45

Od ponedeljka 22.pa do petka 26.-og ovog meseca u KUčevu se održava 14 Festival ,,Truba Miroslava Mileta Matušića’’u…

DEČJI FOLKLORNI ANSAMBL IZ KUČEVA NA FESTIVALU FOLKLORA U BUGARSKOJ

23 Jul 2019, 15:44

Svojim nastupom na letnjom međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj  koji se održava od juna do septembra u dva…

ZLATNA FIBULA PRIPALA GLUMICI MIRJANI KARANOVIĆ

1 Jul 2019, 13:34

NAGRADA „ZLATNA FIBULA“ DODELJENA  GLUMICI MIRJANI KARANOVIĆ ZA PREDSTAVU M.I.R.A BITEF TEATRA A NAGRADA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA…

ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU. Dan za zdravlje…

17 Aug 2019, 14:05

DruštvoPROCENA GRAĐEVINSKE VREDNOSTI…

Procena građevinske vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini JE INFORAMACIJA NAMENJENA GRAĐANIMA…

17 Aug 2019, 14:00

PolitikaMakedonski med i krompir od danas…

Počevši od danas makedonski krompir i med ne mogu da se izvoze na teritoriji KiM, prenosi…

17 Aug 2019, 13:40

Kursna lista