U BRANICEVU ODRZAN TRECI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA
   21 May 2019, 19:23    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U BRANICEVU ODRZAN TRECI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,održani su  11.majski susreti  i  Treći međunarodni festival folklora na kome su učestvovala pored domaćina i Kulturno umetnička društva iz Beča,Republike Srpske,.Selevca,Novog sela i Požarevca Festival je počeo  svečanim defileom učesnika ulicama Braničeva ,zajedničkim kolom i završnim koncertom u Velikoj Sali Doma kulture.

         -Ove godine po jedanesti put u Braničevu se održavaju ,,Majski susreti’’ I  Treći po redu festival folklore koje je organizovalo Kulturno-umetničko društvo ,,Braničevo’’.Ove godine došli su naši dragi gosti I prijatelju Kulturno-umetničko društvo ,,Jedinstvo’’ iz Beča,jedno od najstarijih duštava u Austriji I sa kojim sarađujemo već tri godine. Drugo KUlturno-umetničko društvo kojeje došlo na ovaj vestival je ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,sa kojim imamo I potpisanu I Povelju o bratimljenju.Inače,ove godine je učestvovalo šest Kulto-umetničkih društava I Follllklornih ansambla,sa ponosom mogu da kažem da smo srećni I zadovoljni što smo uspeli da organizujemo ovakav jedan festival na kome je učestvovalo preko 299 igrača,naglasio je Kristivoje Anđelković,umetnički rukovodila KUD-a ,,Braničevo’’ iz Braničeva.


Kulturno-umetničko društvo ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,Republika Srpska,već drugi put dolazi na festival u Braničevo sa kojim ima dobru saradnju. Ova dva društva pre tri godine potpisala  su i Povelju o bratimljenju.


        -Nnna našu sreću mi smo se pobratimili pre tri godine,svake druge godine se posećujemo,sada smo u Braničevo, a očekujjjjemo naše prijatelje da ove godine dođu kod nas u goste u Bijeljinu početkom narednog meseca na festival folklore.Naše društvo postoji od 2005.godine,postepeno se razvija I omasovljava,pa hvala Bogu,danas je to veliko društvo sa velikim brojem članova I saradnika.Volimo da se družimo sa svim Kulturno-umetničkim društvima I uvek se odazovemo pozivima,večeras u Braničevu svi učesnici su bili divni ,bilo je pozitivne energije kod svih uzrasta,posebno kod veteran koji igrali svoje koreografije sa puno napora I  energije,kaže Aleksandra Cetinović, predsednica KUD-a ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,Republika Srpska.

Prvi put u goste došlo je I Kulturno-umetničko društvo ,,Jedinstvo’’ iz Beča,jedno od najstarijih srpskih društva u Austriji,sa kojim KUD iz Braničeva ima trogodišnju saradnju.

          -Društvo broji oko 200 članova svrstanih u dečji,srednji,prvi I ansambl vetttterana.Danas smo boravili u Braničevu,bila je dobra organizacija,dobrog folklora I vrsnih ansambala,pa očekujem I uzvratnu posetu naših projatelja iz Braničeva u novembru ove godine. Ovakvom saradnjom želimo da se naša dece druže I da neguju svoju kulturu,pesmu,igru I tradiciju,priča Jagoda Tekić,KUD,,Jedinstvo’’ Beč,Austrija.

      Na festival folklora u Branicevu došlo je I Kulturno-umetničko društvo ,,Riznica’’ iz Požarevca koje je osnovano prošle  godine negujući srpske običaje i tradiciju.        -Želim da se zahvalim organizatorima na ukazanom pozivu, na dobroj organizaciji I divnom druženju. Naš ansambl je formiran prošle godine koji čine prvenstveno stariji igrači-veterani I anasmabl broji oko 30 aktivnih članova.Radimo na masovnosti članstva,da nas bude što više,u pripremi je I dečji ansambl.Nadam se da smo svojom igrom doprineli da ovaj festival protekne na jednom visokom nivou,bilo je dobre igre,pesme ,a posebo druženje sa domaćinima I učesnicima festival,ističe član Folklornog ansambla,Ivana Matić.

Na Međunarodnom festivalu folklora Braničevo kao domaćin Braničevo, predstavilo se svojim meštanima I gostima  igrama iz Leskovca, Crne Trave, Šumadije,Niša  iz okoline Poreča.


Pored gostiju iz Republike Srpske i Beča na festivalu u Braničevu nastupila su I Kulturno- umetnička društva ,,Selevac’’ iz Selevca I ,,Đurđevdan’’ iz Novog Sela. Veliko broj članova od najmlađih do veteran iz 6 ansambala iz zemlje i insotranstva na ovogodišnjem Trećem  međunarodnom festivalu folklore u Braničevu predstavilo je svoju bogatu kulturnu baštinu iz  krajeva iz kojih dolaze I Srbije.
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

IV FESTIVAL DUHOVNE I SVETOVNE MUZIKE U CRKVI SVETE PETKE

19 Oct 2019, 11:32

U NEDELJU 20. OKTOBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 4. FESTIVAL DIHOVNE I SVETOVNE…

U MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN 48. FEDRAS

15 Oct 2019, 16:35

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE. FESTIVAL JE …

POCINJE 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

29 Aug 2019, 15:41

U Velikom Gradištu, od nedelje 1. pa do petka  6. septembra, održaće se 11. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista