U Braničevu održan 13 Majski susreti folklora
   22 May 2023, 14:00    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Braničevu održan 13 Majski susreti folklora


U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,a podpokroviteljstvom Lokalne samouprave,održani su 13. ,,Majski susreti folklora'' na kome su učestvovala pored domaćina i Kulturno umetnička društva ,,Srpski vez'' iz Kumanova,Severna Makedonija,,,Stenka'' iz Ljupkova,Republika Rumunija,,,Đurđevdan'' iz Novog Sela,Opština Velika Plana,Folklorni ansambl Norodne biblioteke ,,Veljko Dugošević'' iz Golupca i Ansambl narodnih igara i pesama ,,Vlastimir Pavlović Carevac '' iz Velikog Gradišta .
Festival je počeo sa svečanom povorkom učesnika ulicama Braničeva ,posetom pravoslavnom hramu Svetog proroka Jeremije  i završnim koncertom u Velikoj sali Doma kulture.
Domaćin i organizator  Majskih susreta folklora KUD ,,Braničevo'' iz Braničeva osnovano je 1984 godine,neguje i razvija narodnu tradiciju i kulturu,narodne igre,pesme i običaje i trudi se da sačuva od zaborava istinske vrednosti naše narodne umetnosti.

  -Drištvo broji oko 100 članova,a na našu posebnu radost,najbrojniji nam je podmladak,ljubav prema folkloru je velika i ta ljubav nas je održala do danas.Učestvujemo na mnogim manifestacijama,festivalima i smotrama,kako u temlji,tako i inostranstvu.Postigli smo brojne usluge na takmičenjima i jedan od najvećih je na manifestaciji Takmičenje sela Srbije.Danas su nam u goste došli naši prijatelji uz Kumanova,Severna Makedonija i Ljupkova iz Rumunije kao i iz Novog Sela,opština Velika Plana i iz opština Golubac i Veliko Gradište,ističe predsednika KUD-a ,,Braničevo'',Slađa Gajić.

Po treći put među učesnicima  Majskih susreta folklora u Braničevu je i Kulturno-umetničko društvo ,,Srpski vez’’ iz Kumanova iz Severne Makedonije koje je sa svojim domaćinima potpusalo Memorandum  o saradnji.

        -Mi smo jedino srpsko Kulturno-umetničko društvo iz Severna Makedonija koje se bavi očuvanjem kulture,tradicije,istorije i identiteta srba u Kumanovu i šire,a formirani smo 2013.godine.Naše društvo broji p140 članova koji su podeljeni u tri starosne grupe,u dečji,omladinski i prvi ansambl.Ovde smo kod naših prijatelji po reći put i drago nam što smo se ponovo videli i družili.Očekujem ih da oni budu i naši gosti u Kumanovu.  kaže Dalibor Kitanović,predsednik  KUD-a ,,Srpski vez'' Kumanovo iz Severne Makedonije.

      Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević'' iz Golupca neguje narodnu tradiciju i trudi se da od zaborava sačuva narodne pesme,igre i običaje.Broji 36 ćlanova i postoji već jednu deceniju.Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada i priznanja.

       -Nastupali smo na raznim festivalima u Srbiji i van granica naše zemlje,a od nagradda nnnnnajdraža nam je  dobijena Plaketa za najbolji dečji ansambl na Internacionalnom festivalu folklora u Sutomoru,Crna Gora,avgusta prošle godine,kaže umetnički rukovodilac Kristivoje Anđelković.

       Opština Golubac sredstvima i drugom vrstom pomoći doprinosi razvoju kulture u Golupcu ali i u ostalim naseljima u kojima ima dobre organizacije i čuvanja svojih običaja i tradicije..


         -Cilj Opštine Golubac već nekoliko godina je da u svim naseljima imamo po neku manifestaciju i nadam se da ćemo u narednom periodu to i realizovati. Svako naaselje ima svoje običaje,tradiciju i kulturu i poželjno bi bilo da to i predstavi javnosti. Ova manifestacija u Braničevu je jedna od tih u Opštini koju pomažemo da se održava i sve čestitke od mene, rukovodstva i predsednika Opštine  dr Nebojše Mijovića na dobroj organizaciji i okupljanju poštovaoca i negovanja srpskih običaja i tradicije.Sve pohvale i oko dovođenja naših srpskih Kulturno-umetničkih društava iz Severne Makedonije i Rumunije,kaže Marko Stojaković,zamenik predsednika Opštine Golubac.
 
 
 Oko 200 učesnika iz 5 Folklornih  ansambala i Kulturno-umetničkih društava iz zemlje i insotranstva na ovogodišnjim 13 Majskim susretima folklora u Braniučevu predstavilo je svoju bogatu kulturnu baštinu iz Srbije i krajeva iz kojih dolaze.
.Slične vesti

Međunarodni festival tradicionalnih igara i modernog plesa

25 May 2023, 12:37

U Požarevcu  je počeo 20. Međunarodni festival tradicionalnih igara i modernog plesa. Predškolska utanova …

Počeo Festival cveća u Požarevcu

20 May 2023, 14:30

Festival cveća, počeo je u Centru Požarevca mnogobojni izlagaći, cveća sadnica, meda grnčarije i i slatkića zagospodarili…

Jana Mandić osmislila plakat za 55. Homoljske motive

20 May 2023, 14:27

Jana Mandić učenica škole za dizajn Beograd  pobednica konkursa za idejno rešenje plakata Smotre narodnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista