U BORU ODRŽANA DRUGA  SEDNICA NACIONALNOG SAVETA VLAHA
   24 Dec 2018, 15:57    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U BORU ODRŽANA DRUGA SEDNICA NACIONALNOG SAVETA VLAHA

U Boru je juče održana  Druga sednica Nacionalnog saveta Vlaha kojom je  predsedavao predsednik Nacionalnog saveta Novica Janošević. Osim članova Saveta sednici je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je je poželeo dobrodošlicu svim članovima i iskoristio priliku da čestita, kako je rekao, svom prijatelju Janoševiću izbor na mesto predsednika Saveta. Milikić je u  daljem obraćanju  istakao važnost multietničnosti u sredini kao što je grad Bor. Naš grad je pokazao da je dobar domaćin i da ima dobru saradnju sa Nacionalnim savetom Vlaha i u prethodnom, a siguran sam i u ovom mandatu. Naša obaveza je da pokažemo, ne samo ovom, već svim Nacionalnim savetima, da smo multinacionalni grad koji razume potrebe svih nacija i grad koji neguje kulturu i tradiciju svih naroda koji žive na teritoriji grada. Evidentno je da je Bor grad za primer, ne samo u Srbiji već i u Evropskoj uniji, kako ljudi mogu da se okupe oko jedne ideje, ekonomske ideje razvoja jednog grada i regiona,rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić,

 Na početku rada sednice Nacionalnog saveta vlaške manjine predsednik Novica  Janošević je podneo izveštaj o aktivnostima Saveta od Konstitutivne sednice i istakao je da kod nadležnih državnih organa registrovan Statut Saveta kao i sva druga neophodna akta, da je dobio Rešenje o upisu u Registar predsednika Nacionalnih manjina Srbije I da je  učestvovao na Sajmu nacionalnih manjina u Beogradu kao i da su ostvareni neposredni kontakti sa svim opštinama gde žive Vlasi sa  kojioma je  dogovrena saradnja za budući period.

         -Jedna od značajnijih odluka jeste I  kompletiranje celog Nacionalnog saveta,odnosno radnih tela,donošenje odluka  o radu članova svih radnih tela koja se bave posebno pitanjima iz nadležnosti Nacionalnog saveta,a to su pre svega,obrazovanje,kultura,obaveštavanje I službena upotreba jezika I pisma.Jedna od važnih tačaka bila je I usvajanje predloga o izboru predsednika Izvršnog odbora gde ja na tu funkciju izabran dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Radiša Dragojević,rekao je Janošević.

            U nastavku sednice Nacionalnog saveta Vlaha u Boru donate su odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova odbora za Kulturu, obaveštavanje, obrazovanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Za predsednika odbora za kulturu izabran je Milan Stanković iz Zaječara a za njegovog zamenika Danijel Čorboloković iz Bora. Za predsednika odbora za obrazovanje izabran je Miletić Mihajlović iz Petrovca na Mlavi. a za njegovu zamenicu Rozica Dragojlović iz Kučeva. Za predsednika odbora za obaveštavanje izabran je Miloš Petrović iz Kučeva a za zamenika  Novica Lapadatović iz Zaječara. Za predsednika odbora za službenu upotrebu jezika i pisma izabran je Andrija Savić iz Boljevca a za njegovu zamenicu  Jadranka Grbinović iz Petrovca na Mlavi.


Donata je i odluka o formiranju dva privremena radna tela , Radno telo za saradnju sa dijasporom i radno telo za ekonomski razvoj.

               Posle sednice Saveta održana je i prva sednica Izvršnog odbora kojom je predsedavao novi predsednik Radiša Dragojević i na  kojoj su donate odluke vezane za status predsednika Nacionalnog saveta Vlaha po kojoj će prvi put ova funkcija biti profesinalna.


            -Odnosno, biće u radnom odnosu,što do sada nije bilo I što  već godinama drugi Nacionalni saveti to imaju.Ovo će doprineti svakako boljem radu Nacionalbnog saveta jer će moći dosledno da se posveti I da zajedno sa nama  radi sve ono što je očuvanje našeg indetiteta,,tradicije I kulture kao I svega onog što su zadaci Nacionalnog saveta Vlaha koji žive pretežno u Istočnoj Srbiji,naglasio je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Vlaha,Radiša Dragojević.
Lj.Nastasijević  
Izvor:Portal e-Kučevo.                                 
 
 
 
 Slične vesti

NOVO RUKOVODSTVO FK MLADI RADNIK

10 May 2019, 12:53

POVODOM ODRŽANE SKUPŠTINE FUDBALSKOG KLUBA MLADI RADNIK 1926 GRADONAČELNIK POŽAREVCA JE UPRILIČIO  PRIJEM NOVOM…

ODRŽANA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS:VUČIĆ PORUČIO OPOZICIJI DA JE DOBRODOŠLA U PARLAMENT

17 Apr 2019, 13:43

U Velikoj sali Centra "Sava" održana je  sednica proširenog sastava Izvšrnog i Glavnog odbora…

ODRŽANA 10. SEDNICA SKUPŠTINE U KOSTOLCU

29 Mar 2019, 15:05

U PETAK 29. MARTA  ODRŽANA JE  10 REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADSKE OPŠTINE KOSTOLA.

U…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportPIONIRI OSNOVNE SKOLE IVO LOLA…

Nastavljena dominacija odbojkaša iz Velikog Gradišta u mlađim kategorijama.…

23 May 2019, 14:38

PoljoprivredaVANPROSEČNI PRINOSI SE NE MOGU…

TEMPERATURA, VLAŽNOST VAZDUHA, ČESTE KIŠE, SVE TO UTIČE NA RAZVOJ PŠENICE I…

23 May 2019, 14:26

DruštvoOdrživa urbanizacija ključ za…

Ujedinjene nacije procenjuju da će do 2025. godine čak 70 odsto stanovništva živeti…

23 May 2019, 13:07

Kursna lista