U Biblioteci u Velikom Gradištu održana promocija knjige Vinogradi suze liju autora Bore Vasiča
   14 Oct 2022, 15:20    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Biblioteci u Velikom Gradištu održana promocija knjige Vinogradi suze liju autora Bore Vasiča

Zvucima „Svilenog konca“u izvođenju na violini Nevene Adamović,članice Narodnog ansambla Centra za kulturu ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ I koji su oplemenili prostor Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu, satkane su prve niti skupa na kome je predstavljena knjiga „Vinogradi suze liju“ požarevačkog publiciste i novinara Bore Vasića, jedinstveno i dragoceno delo posvećeno narodnoj muzici

.O knjizi, akterima i autoru  govorili su novinar Vlada Vinkić,istoričar dr Miroljub Manojlović,javni I kulturni radnik, poštovalac I čuvar tradicije  I predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta vlaha Radiša Dragojević,predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić I autor Bora Vasić. 
Bora Vasić , autor je prvog sabranog dela „Vinogradi suze liju“ koja  predstavlja svojevrsnu studiju o narodnoj muzici u srpskom narodu za poslednjih stotinak godina. U knjizi je predstavljeno na stotine autora i izvođača narodne muzike. Naslov knjige  je iz istoimene pesme slavnog Vlastimira Pavlovića Carevca, primeren svemu šta se čini poslednjih decenija kada se  svesno ili ne urušava ugled narodne muzike.

Naziv knjige zapravo je stih pesme „Tužno vetri gorom viju“ i stavljen je u prvi plan 1985. godine kada je Bora Vasić napisao tekst za muzičku reviju „Sabor“ o rušenju rodne kuće Vlastimira Pavlovića u rodnom Carevcu. „Vinogradi“ nicali kroz „Reč naroda“

           -Defitivno sam znao da će do knjige doći onog trenutka kada sam objavio članak u TV ,,Novostima’’ pod nazivom ,,Vinogradi suze liju’’ 20.aprila 1985.godine.Taj članak na dve strane je odjeknuo u javnosti,jer je tad abilo u planu rušenje Carevčeve rodne kuće.Njegov saborac Miroljub zv.Brzi zvao me je da dođem I prisustvujem tom rušenju kuće,došao sam,ali su oni pomerili za neki dan kasnije,došao sam ponovo,snimio I taj snimak rušenje Carevčeve kuče preuzeo je Narodni muzej Srbije. Tada sam imao bogatu arhivu,znajući da moram da krenem od Carevca.Bio je teren od koga sve potiče,ali dokle ću stići,to nisam mogao znati,drago mi je što sam dovde stigao I sve više verujem kako vreme prolazi itekako potreban narodnoj muzici jedan novi Carevac,u nekom drugom obliku,ili da se hranimo na delima ovog čoveka koji je tvoran I otac narodne muzike,kaže autor,Bora Vasić.


Par godina uzastopno, deo priča objedinjenih u knjizi Vinogradi suze liju“, Bora Vasić je kroz feljton „Zlatni akordi narodne muzike“ iz broja u broj objavljivao u nedeljniku „Reč naroda“.Vasić je novinarsku i publicističku karijeru započeo 1971. godine kao saradnik emisije Radio Beograda „Autobus u pola šest“, a kroz nebrojene natpise i reportaže u „TV Reviji“ „TV Novostima“, „Melosu“ „Saboru“, „Sat televiziji“… ostavio neizbrisiv trag o muzičkim stvaraocima prostora nekadašnje Jugoslavije. Kao autor više od 200 tekstova koji su se našli na nosačima zvuka, Bora Vasić se decenijama družio i delio dobro i zlo mnogih stvaralaca komponovane i novokomponovane narodne muzike.
      
 Promociju  knjige ,,Vinogradi suze liju’’ autora Bore Vasića organizovali su Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ I Centar za kulturu ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ Veliko Gradište.Biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ podržala je I izdavanje ove knjige.

            -Biblioteke su mesta posebno  javne,kao I naša ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu,u kojima stanuju sve knjige I upravo knjige koje govore sasvim o različitim temama,kao što su o mozici I različitim vrstama muzike.Ovakva knjiga ne samo što zaslužuje postovanje I naravno mesto u ovoj b kao čuvariiblioteci,nego pre svega I zbog toga što je reč o zavičajnoj kulturnoj baštini.Naš kraj je veoma bogat I poznat po narodnoj muzici,pre svega Vlastimir Pavlović Carevac koji je rodonačelnik narodne muzike potiče sa teritorije opštine Veliko Gradište,tako da je to bio razlog više  da se ova tema I ova knjiga nađe u biblioteci. Mi smo,zaista sa velikim zadovoljstvom podržali objavljivanje ove knjige kao veoma značajnog dokumenta. Tako da,biblioteke kao čuvari zavičajnog,samim tim I nacionalnog indetiteta moraju da čuvaju ovakva dela I da ih podržavaj,naglasila je direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ Veliko Gradište,Milena Dimitrijević.

U vremenu kada se brzo živi i sećanja kratko traju Bora Vasić je  sabrao narodne umetnike, njihova stvaralačka dostignuća, samim tim narodnu muziku i sve što je prisutno u jedinstvenu knjigu „Vinogradi suze liju“ i time ih sačuvao od zaborava.


Ovo  je jedinstveno I dragoceno delo o narodnoj musici I prvi segment posvećen je Vlastimiru Pavloviću Carevcu, dok u daljem delu obuhva brojne izvođače, kompozitore, tekstopisce , muzičare, vokalne soliste i instrumentaliste našeg kraja koji su negovali muzičko bogatstvo i ostavljali sopstveni trag u oblasti koja im je zauvek obeležila karijere i njihove živote.
 
 
 Slične vesti

U Biblioteci u Golupcu odrzano književno veče I predavanje na temu Srpske zemlje pre Nemanjića I Srednjevekovno viteštvo u Srbiji

4 Feb 2023, 13:09

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu je održano književno veče …

Prvi BiblioSalon u ovoj godini sa pesnikom Markom Đorđevićem u Biblioteci u Kučevu

3 Feb 2023, 22:12

U Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim” Kučevo održan je prvi BiblioSalon  u ovoj godini sa Markom Đorđevićem,…

Susret zavičajnih pesnika u Biblioteci u Kučevu

5 Dec 2022, 15:03

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu je u ovoj kulturnoj ustanovi održan …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista