U biblioteci u Kučevu predstavljeno kritičko izdanje Zli dusi  autora Zorana Živkovića
   15 Oct 2022, 18:30    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U biblioteci u Kučevu predstavljeno kritičko izdanje Zli dusi autora Zorana Živkovića

U Narodnoj biblioteci ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu održano je književno veče  na kome je ljubiteljima pisane reci govorio  prof. dr Zoran Živković, pisac, književni teoretičar, priređivač kritičkog izdanja romana „Zli dusi’’ od Fedora  Mihailoviča Dostojevskog.Profesor Živković je govorio o tri različite verzije ovog romana, neobičnoj sudbini srpskog prevoda i zanimljivostima iz života velikog pisca.

Objavljen  pet godina posle Zločina i kazne i devet pre Braće Karamazova, roman Zli dusi je inspirisan stvarnim događajem političkog ubistva koje je zapanjilo Rusiju 1869. godine. Ovo luksuzno izdanje, koje je profesor Živković samostalno priredio, sadrži preko dve stotine komentara, kao i predgovor o dve značajne prevoditeljke ovog romana: Kosari Cvetković i Veljki Marković.

            Uloživši tri i po godine rada, profesor Živković je priredio prvo kritičko izdanje nekog dela Dostojevskog na srpskom jeziku.
         - Dostojevski je zamislio da to bude roman-pamflet u kojem će izneti sve o pošasti materijalističke ideologije koja je počela da hara njegovom zemljom. Proročka kritika svih ideologija, ova priča o mladim revolucionarima koji žele da svrgnu postojeći režim pokazuje kako fanatična opsednutost idejom vodi tragičnom ishodu, kako za pojedinca tako i za mnoštvo.Zli dusi su roman našeg vremena,rekao je Živković

Zoran Živković, rođen 1948. godine u Beogradu, autor je osamnaest proznih dela i jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Njegove knjige su objavljene u zemljama Evrope, Severne Amerike i Azije. Živković je dobitnik "Svetske nagrade za fantastiku" za roman-mozaik Biblioteka (2003), nagrade "Miloš Crnjanski" za Četvrti krug (1994), nagrade "Isidora Sekulić" za Most (2007), koji je takođe uvršćen u uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za roman godine 2006., kao i i nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Pojedina Živkovićeva dela (Četvrti krug, Sedam dodira muzike) izučavaju se na severnoameričkim univerzitetima. Doktorirao je 1982. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde sada predaje kreativno pisanje.
Ljubitelji pisane reči mogli su  da čuju i razloge zbog kojih se uvek treba poštovati volja pisca u vezi sa krajnjim verzijama njegovog dela, ali i zanimljivost iz života profesora Živkovića: da je u Kučevo došao prvi put nakon 62 godine.

Izvor.Biblioteka KučevoSlične vesti

Promocija knjige "Hoću svoj život nazad" u kučevačkoj Biblioteci

15 Feb 2024, 10:20

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, u Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ u Kučevu je održano književno…

Zapisi o starom Požarevcu

10 Feb 2024, 12:17

Zapise o starom Požarevcu možete naći na fejsbuk profilu  Novice Marjanovića, profesora istorije u penziji, a kasnije…

Atlanta sa Atlantide

6 Feb 2024, 12:26

Novica Marjanvić u najnovijoj knjizi govori  iščezloj civilizaciji Atlantidi, i  porušuje …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista