U biblioteci u Kučevu predstavljeno kritičko izdanje Zli dusi  autora Zorana Živkovića
   15 Oct 2022, 18:30    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U biblioteci u Kučevu predstavljeno kritičko izdanje Zli dusi autora Zorana Živkovića

U Narodnoj biblioteci ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu održano je književno veče  na kome je ljubiteljima pisane reci govorio  prof. dr Zoran Živković, pisac, književni teoretičar, priređivač kritičkog izdanja romana „Zli dusi’’ od Fedora  Mihailoviča Dostojevskog.Profesor Živković je govorio o tri različite verzije ovog romana, neobičnoj sudbini srpskog prevoda i zanimljivostima iz života velikog pisca.

Objavljen  pet godina posle Zločina i kazne i devet pre Braće Karamazova, roman Zli dusi je inspirisan stvarnim događajem političkog ubistva koje je zapanjilo Rusiju 1869. godine. Ovo luksuzno izdanje, koje je profesor Živković samostalno priredio, sadrži preko dve stotine komentara, kao i predgovor o dve značajne prevoditeljke ovog romana: Kosari Cvetković i Veljki Marković.

            Uloživši tri i po godine rada, profesor Živković je priredio prvo kritičko izdanje nekog dela Dostojevskog na srpskom jeziku.
         - Dostojevski je zamislio da to bude roman-pamflet u kojem će izneti sve o pošasti materijalističke ideologije koja je počela da hara njegovom zemljom. Proročka kritika svih ideologija, ova priča o mladim revolucionarima koji žele da svrgnu postojeći režim pokazuje kako fanatična opsednutost idejom vodi tragičnom ishodu, kako za pojedinca tako i za mnoštvo.Zli dusi su roman našeg vremena,rekao je Živković

Zoran Živković, rođen 1948. godine u Beogradu, autor je osamnaest proznih dela i jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Njegove knjige su objavljene u zemljama Evrope, Severne Amerike i Azije. Živković je dobitnik "Svetske nagrade za fantastiku" za roman-mozaik Biblioteka (2003), nagrade "Miloš Crnjanski" za Četvrti krug (1994), nagrade "Isidora Sekulić" za Most (2007), koji je takođe uvršćen u uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za roman godine 2006., kao i i nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Pojedina Živkovićeva dela (Četvrti krug, Sedam dodira muzike) izučavaju se na severnoameričkim univerzitetima. Doktorirao je 1982. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde sada predaje kreativno pisanje.
Ljubitelji pisane reči mogli su  da čuju i razloge zbog kojih se uvek treba poštovati volja pisca u vezi sa krajnjim verzijama njegovog dela, ali i zanimljivost iz života profesora Živkovića: da je u Kučevo došao prvi put nakon 62 godine.

Izvor.Biblioteka KučevoSlične vesti

"Junaci i mučenici" - istorija Braničeva o kojoj se malo zna

1 Feb 2023, 12:29

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović u Požarevcu predstavljena je nova knjiga Dušana Stankovića, zavičajnog…

Bojanke i Pažljivkova pravila za predškolce Vrtića i prvake Osnovnih škola u Velikom Gradištu

8 Dec 2022, 14:17

U prisustvu direktora i nastavnika u tri osnovne škole i predškolske ustanove,,Majski cvet’’ sa…

Uloga žena u društvenom i kulturnom života Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka

2 Dec 2022, 14:07

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac i Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, promovisana…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista