U Biblioteci u Kučevu predstavljene knjige Borislava Kosanovića
   22 Oct 2022, 13:28    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Biblioteci u Kučevu predstavljene knjige Borislava Kosanovića

Borislav Kosanović, pesnik i pisac, bio je  gost Narodne  biblioteke ,,Nikola Sikimić Maksim“u Kučevu koji se ljubiteljima pisane reči u ovom gradu na Peku predstavio sa  objavljenim  zbirkama poezije „Kada se snovi sruše”, „Pesnici umiru mladi” i „Četiri nijanse ljubavi”.

Ovo književno veče vodila je Jelena Marjanović I  koje je pproteklo u razgovoru  o srpskoj istoriji  I uz poruku da se stradanje našeg naroda ne sme zaboraviti.
Borislav Kosanović napisao je i romansiranu biografiju kanadskog glumca somborskog porekla „Povratak” i zbirku priča „Tabakera grofa Šekeriša”, posvećenu vojvođanskoj ravnici.Kosanović je dobitnik nagrade Arte kuće za pesnike 2014 i 2015.godine.Njegov roman ,,Pod sjenkom bukove š su u Arte kući proglasili romanom 2016.godine. Roman „Pod sjenkom bukove šume” smešten je u Liku i Kordun i govori o nedaćama dveju porodica tokom 1941. godine, a „Grumen podno Prokletija” prvi je deo sage o porodici Ognjanović, čija priča obuhvata dve decenije dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Kosanovićeva zbirka ,,Tabakera grofa Šekeriša“ je po obimu novela, štivo negde poput čuvenog „Kad su cvetale tikve“, naravno ne tematski, a prati je još 11 priča kojima je zajednička nit Vojvodina i ravnica.
Po rečima  ovog autora zbirke  su žanrovski različite. Neke su istorijske, neke su drame, a na iznenađenje nekih mojih čitalaca, deo njih je i donekle ljubavnog žanra, moglo bi se reći.

       -Ja više volim da kažem da je to jedan dobro odmeren miks svega, začinjen sa dosta emocije, pogotovo kroz određene likove uslovno rečeno malog čoveka čijim sudbinama najviše volim da se bavim kao pisac. Sve one su moja posveta gradu Somboru, selu u kojem sam odrastao i ravnici koja nas okružuje. Uprkos prostorno ograničenim pričama kada gledamo mesto radnje, to nimalo ne umanjuje doživljaj čitaocima koji nisu iz Vojvodine. Jedino, postoji opasnost trajnog zaljubljivanja u istu i iznenadne želje za seobama u ove krajeve,rekao je Kosanović.

Izvor:Biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ KučevoSlične vesti

U Biblioteci u Golupcu odrzano književno veče I predavanje na temu Srpske zemlje pre Nemanjića I Srednjevekovno viteštvo u Srbiji

4 Feb 2023, 13:09

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu je održano književno veče …

Prvi BiblioSalon u ovoj godini sa pesnikom Markom Đorđevićem u Biblioteci u Kučevu

3 Feb 2023, 22:12

U Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim” Kučevo održan je prvi BiblioSalon  u ovoj godini sa Markom Đorđevićem,…

Susret zavičajnih pesnika u Biblioteci u Kučevu

5 Dec 2022, 15:03

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu je u ovoj kulturnoj ustanovi održan …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista