U Biblioteci u Golupcu odrzano književno veče I predavanje na temu Srpske zemlje pre Nemanjića I Srednjevekovno viteštvo u Srbiji
   4 Feb 2023, 13:09    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


U Biblioteci u Golupcu odrzano književno veče I predavanje na temu Srpske zemlje pre Nemanjića I Srednjevekovno viteštvo u Srbiji

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu je održano književno veče  autora Marka Aleksića.koji se predstavio sa svojim delima  „Srpske zemlje pre Nemanjića“ , „Srpski viteški kod“ i „Marko Kraljević“.

Ljubitelji pisane reči,naše istorije I tradicije  od autora Marka Aleksića I medijatora  profesora istorije Nenada Mihajlovića Goje iz Velikog Gradišta  imali su priliku da  čuju predstavljanje  autorovih novih izdanja kao I  predavanje sa temom „Srednjovekovno viteštvo u Srbiji“.koje  ima svoje duboke korene u ratničkim tradicijama i motivu junaka u evropskoj tradiciji koji se mogu pratiti od antike pa i ranije.


Period koji obuhvata istraživanje Marka Aleksića je možemo reći, najstarije razdoblje srpske istorije, od sedmog do desetog veka, a to je period za koji nemamo toliko pouzdanih naučnih informacija. Aleksić navodi da je knjiga aktuelna već tri godine i da je naišla na veoma dobre kritike, možda baš iz razloga zato što se, dok je pisao intenzivno bavio istraživačkim radom te su, kako kaže, u knjiži samo pouzdane činjenice.

Marko Aleksić kaže da ga je uspeh koji je postigao sa svojim dosadašnjim knjigama  motivisao da još više istražuje i pronalazi nove teme o kojima će pisati.
         -Epoha ranog srednjeg veka poslednjih decenija u žiži je interesovanja ne samo kod nas nego i u svetu. Zbog nedostatka pisanih izvora sve više se istražuju arheološki lokaliteti, građa je obimnija, pa tako dolazi i do novih tumačenja i sagledavanja prošlosti. U prilog tome i delo arheologa Marka Aleksića "Srpske zemlje pre Nemanjića - od 7. do 10. veka"  objedinjuje sva dosadašnja saznanja o počecima srpske istorije, rekao je istoričar Nenad Mihajlović Goja.

 U Srbiji se, na osnovu sačuvanih istorijskih izvora, arheoloških i drugih nalaza, mogu pratiti sva najvažnija razboblja i manifestacije viteške kulture, od vojne opreme jednog viteza, preko porodičnih grbova, turnira, dvoboja, do viteških redova, viteških romana pa i ideje o dvorskoj, odnosno romantičnoj ljubavi. Suština viteštva bila je ipak pre svega u njegovom duhovnom značenju zbog čega je ono svrstavano u vrhunske vrednosti srednjovekovne epohe. Najveći srednjovekovni junaci naših prostora potekli su upravo iz srpske sredine, poput Marka Kraljevića, nacionalnog junaka svih južnih Slovena, Miloša Obilića ili Stefana Lazarevića čiji je ugled i slava među savremenicima daleko prevazilazila ove prostore.

            Marko Aleksić je diplomirao i magistrirao arheologiju na filozofskom fakultetu u Beogradu i završio posdiplomske studije kulture. Zvanje kustosa je stekao u Narodnom muzeju u Beogradu a zvanje istraživač saradnik u Arheološkom institutu SANU.


Održao je brojna naučna predavanja u muzejima i drugim kulturnim instutcijama u Srbiji, Istraživačkoj stanici Petnica i autor je međunarodno zapažene stručne knjige,, Srednjovekovni mačevi iz jugoistočne Evrope’’.kao i više desetina naučnih radova koji su objavljeni u stručnim časopisima u zemlji i inostranstvu i knjige Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda, i Srpski viteški kod koje su dobile pozitivne stručne recenzije u nekim od vodećih domaćih naučnih glasila.

Stručni je konsultant u domaćim i stranim muzejima za pitanja iz srednjovekovne arheologije i oružja kao u televizijskim i drugim programima sa temama iz srpskog srednjeg veka (Srpski junaci srednjeg veka, Moravska Srbija i dr.) na RTS-u i drugim medijima.

Izvor;Biblioteka ,,Veljko Dugošević'' Golubac Slične vesti

Veče sa Matijom Bećkovićem u Požarevcu

25 Mar 2023, 10:22

Narodna biblioteka „Ilija M Petrović“ u Požarevcu priredila je kniževno veče sa Matijom Bećkovićem u Svečanog…

U Narodnoj biblioteci u Golupcu održana promocija romana "Dok svetac bdi" autorke Ljiljane Šarac

23 Mar 2023, 14:05

U  Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu održana je promocija nove knjige "Dok…

Stiški venac Milisava Milenkovića

7 Mar 2023, 14:13

U biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću priređeno je književno-dramsko veče "Stiški venac Milisava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista