U BEOGRADU ODRŽANA PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA KRAKU LU JORDAN PUTEVI ZLATA
   25 Jan 2019, 16:00    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U BEOGRADU ODRŽANA PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA KRAKU LU JORDAN PUTEVI ZLATA

U beogradskom Medija centru održana je promocija dokumentarnog filma ,,Kraku Lu Jordan-putevi zlata’’,autora Dejana Radulovića. Kraku lu Jordan je arheološki lokalitet koji se nalazi se na ušću reke Brodice u Pek, kod Kučeva i spada u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja .

Kraku lu Jordan je arheološki lokalitet koji se nalazi se na ušću reke Brodice u Pek, kod Kučeva i spada u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja. Predstavlja najpotpunije istraženi metalurški centar u istočnoj Srbiji. Arheološka iskopavanja započeta su 1971. godine i uz manje prekide trajala su do 1987. godine.

             Lokalitet je smešten na južnoj padini brežuljka, gde je pod nagibom postavljen metalurški pogon sa unutrašnjim rasporedom, a namena mu je bila prerada rude bakra i gvožđa. Otkriveno je više metalurških postrojenja sa pećima, prostorija za pripremanje žara, kao i niz drugih prostorija za životne potrebe metalurga i rudara. Od pokretnog arheološkog materijala pronađene su alatke, rudarske lampe, veliki sudovi za žarenje rude, žrvnjevi i drugo. Na osnovu Dioklecijanovog novčića koji je otkriven na lokalitetu, izvršeno je precizno datovanje u kraj III veka. Ovaj metalurški kompleks razoren je u velikom požaru krajem IV veka.

           


  Prostori oko Kučeva su od pamtiveka bili na meti osvajača – najviše zbog zlata ali  drugih plemenitih metala. Obale Peka u potrazi za njim pohodili su još Argonauti, za njima Kelti, Iliri, Tračani, Rimljani, pa Turci… Zbog toga ne čudi što se u neposrednoj blizini Kučeva nalazi jedinstveni arheološko metaruluški kompleks iz rimskog perioda, Kraku Lu Jordan.


             Uspon rimske imperije i jedinstven arheo-metalurški kompleks, Kraku lu Jordan, kakav nije pronađen u Evropi, su usko povezani. Kraku lu Jordan se nalazi kraj grada Kučeva u Homolju, koje je zbog zlata oduvek bilo na meti osvajača. Reka Pek je od pamtiveka  bila zlatonosna, a prerađivački centar Kraku lu Jordan je dugo služio rimskoj imperiji.


Kroz priču o ovom metalurškom kompleksu odlazimo i u vreme pre dolaska Rimljana jer su Romeji praktično došli na prostore koji više milenijuma pre njih imaju kontinuitet u obradi metala. Tu je i priča o Argonautima, starim rudarskim tunelima i originalnim načinom vađenja rude. Tu su i Viminacijum, Pinkum i druga mesta koja nas povezuju sa metalurgijom zlata, a pre svega putevima zlata koji su kroz vekove menjali destinacije.
Priču o njemu, ali i putevima zlata koji su tokom vekova menjali destinacije, na filmskom platnu ispričao je Dejan Radulović putem dokumentarnog filma “Kraku Lu Jordan – putevi zlata”.

Film je svoju promociju i svetsku premijeru imao  u beogradskom Medija centra. Na promociji su govorili :dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu; dr Jelena Anđelković Grašar, Arheološki institut u Beogradu;prof. dr Zoran Jevtović, Katedra za žurnalistiku, Filozofski fakultet u Nišu; Petar Anđelković, umetnik; Nebojša Brsanović, direktor Turističke organizacije Kučevo i Dejan Radulović, autor filma.
               Direktor Turističke organizacije Kučevo Nebojša Brasanović istakao je značaj koji „Kraku Lu Jordan“ ima kao turistički potencijal Kučeva i okoline i da će film doprineti dodatnoj promociji turiističke ponude opštine Kučevo
Lj.Nastasijević.                   
Izvor: e-Kučevo.Slične vesti

U GOLUPCU POČEO PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

7 Jun 2019, 23:52

Posle tri decenije pauze, Golubac je dobio  ponovo  Filmski festival.Umesto  tadašnjeg festivala Dani…

EKIPA FILMA BALKANSKA MEĐA GOSTOVALA U POŽAREVCU

27 Mar 2019, 11:25

U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC U SUBOTU 23. MARTA PREMIJERNO JE PRIKAZAN FILM  BALKANSKA MEĐA REDITELJA…

U KUČEVU POČINJE 27 FESTEF

6 Sep 2018, 12:25

U Kučevo od 7.do 9 septembra održava se ovogodišnji 27 Festival televizijskog etnološkog fima ,,FESTEF’’na…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista